Snabb ostsås
Introduktion och förberedelse
Snabb och enkel ostsås med maizenastärkelse istället för vetemjöl. En glutenfri ostsås som går på några minuter att laga.
Serveringsförslag
- Passar som ostsås till stekt falukorv, grillat, kyckling med mera.
- Att använda som gratängsås till lasagne, gratinerade haricots verts, gratänger som broccoligratäng eller blomkålsgratäng eller annan grönsaksgratäng, stuvade makaroner eller fiskgratäng.
Val av ost
Som riven ost kan du ta färdigriven ost av lagrad variant typ gratängost, mozzarella eller annan lagrad ost efter smak och tycke. Du kan också riva ost själv av en lagrad variant.
Tips
- Gillar du muskotnöt kan du riva i något krm muskot.
- OBS använd maizenastärkelse för en glutenfri sås. Annars kan du använda ljus maizenaredning - men den är ej glutenfri.
Tillagning
- Riv osten.
- Blanda vatten med maizenastärkelse. Rör i grädden.
- Koka upp under omrörning och låt småkoka i 2 minuter.
- Smaka av med salt och peppar.
- Rör i osten utan att koka så att den smälter precis innan servering.
- Ostsåsen är klar att servera när osten smält i såsen.
Uppskattat näringsvärde per portion: 93 kcal