Bulgursallad med zucchini

Introduktion och förberedelse

Bulgursallad med fräst samt riven zucchini, stekt strimlad röd paprika, babyspenat, gröna bönor och tomater. Koka bulgur och blanda till en kall sallad med lite olivolja och grönsaker.

Kan serveras varm, ljummen eller kall. Funkar som tillbehör till middag, lunch eller att ta med som lunchlåda eller utflykt.

Vill du ha förslag på en hel rätt med bulgursalladen så kan du servera den med grillad eller stekt lax, kycklingfilé eller halloumi till samt någon kall sås med matyoghurt - blanda med lite riven ingefära eller pressad vitlök, tzatziki eller morotstzatziki.

Kokt bulgur till salladen kan kokas innan och förvaras kylt eller fryst. En lättlagad rätt att dubblera samt förbereda till många ex. till en buffé, fest, bjudning, middag eller picknick.

Salladen blir lika god dagen efter. Förvaras i kylen.

Jag tycker små zucchinis är godare än stora zucchinis så köp gärna små om det finns. Eller så odlar du själv - plocka dem då när de är små och runt 200 gram. Istället för vanlig paprika kan du ta en röd spetspaprika.

Annat gott i salladen är riven morot, finstrimlad rödkål, kokt broccoli, kokta gröna sojabönor, svart oliver, strimlade soltorkade tomater, fetaost, valfri grönsallad, skivad rädisor med mera.

4 portioner bulgursallad med zucchini

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 dl bulgur
  • 4 dl vatten
  • 0,5 tsk salt till kokning av bulgur
  • 100 gram gröna bönor eller vaxbönor
  • 2 små zucchinis på runt 150-200 gram eller en stor på runt 300-400 gram
  • 1/2 röd paprika
  • 8 små cocktailtomater eller plommontomater
  • 65 gram babyspenat, 1 påse
  • 4 msk olivolja
  • 1/2 msk flingsalt
  • 2 krm chiliflakes
  • 1/2 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. KOKA BULGUR: Koka upp vattnet i en kastrull.
  2. Tillsätt bulgur samt salt och rör om.
  3. Koka på låg värme i 12 minuter under lock.
  4. Häll i ett durkslag och låt rinna av.
  5. Skölj paprika. Skär i små bitar.
  6. Fräs paprikan i olivoljan i en panna så den får färg cirka fem minuter.
  7. Lägg i chiliflakes med paprikan. Rör runt.
  8. Koka bönorna i 2 minuter i en kastrull. Häll av och tillsätt till paprikan.
  9. Skölj och dela zucchini i två delar. Skär en del i bitar och lägg med paprikan. Spara den andra delen att riva på slutet.
  10. Stek zucchini och bönorna med paprikan någon minut.
  11. Skölj tomater och dela dem samt vänd runt med paprikan och zucchinin.
  12. Hacka persiljan grovt.
  13. Tillsätt bulgur, sköljd babyspenat samt persilja och vänd runt.
  14. Smaka av bulgursalladen med flingsaltet och tillsätt eventuellt lite mer olivolja om du vill.
  15. Riv den sista delen av zucchinin grovt.
  16. Lägg upp bulgursalladen på fat och toppa med riven zucchini samt eventuellt lite extra blad persilja.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 164 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-01