Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost

Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.

6 portioner Squashpaj eller zucchinipaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • Fyllning: 300 gram fetaost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk pesto
  • 0,5 dl kokta urkramade hackade nässlor (valfritt)
  • 0,5 squash eller zucchini

Tillagning

  1. Gör pajdegen först: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen.
  8. Gör fyllningen: Smula ner fetaost i en skål.
  9. Blanda ner ägg, grädde, svartpeppar samt hackade nässlor, spenat eller pesto.
  10. Häll fyllningen i pajskalet.
  11. Skölj squashen och skiva halva mycket tunt med en osthyvel. Fördela jämnt i ett lager över hela pajen.
  12. Grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.
  13. Ta ut pajen och sug upp det vatten som squashen ev. släppt ifrån sig på ytan av pajen.
  14. Sätt in pajen igen och sänk värmen till 100 grader i 20 minuter. Detta för att pajen ska torka lite på ytan.
  15. Ta ut pajen och låt den vila och svalna något innan servering.
  16. Pajen kan förvaras i kylen och värmas eller serveras kall eller ljummen.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

5 orimligt goda avokadomackor

Här är smörgåsarna som du bara måste testa.

Läs mer

Sponsrat

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer