Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost

Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.
Squash och zucchini är namn på samma grönsak.
Squashpaj eller zucchinipaj är gott till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad.
Pajen är också god kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.

6 portioner Squashpaj eller zucchinipaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 125 gram smör
  • 2 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • Fyllning: 300 gram fetaost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk pesto
  • 0,5 dl kokta urkramade hackade nässlor (valfritt)
  • 0,5 squash eller zucchini

Tillagning

  1. Gör pajdegen först: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen.
  8. Gör fyllningen: Smula ner fetaost i en skål.
  9. Blanda ner ägg, grädde, svartpeppar samt hackade nässlor, spenat eller pesto.
  10. Häll fyllningen i pajskalet.
  11. Skölj squashen och skiva halva mycket tunt med en osthyvel. Fördela jämnt i ett lager över hela pajen.
  12. Grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.
  13. Ta ut pajen och sug upp det vatten som squashen ev. släppt ifrån sig på ytan av pajen.
  14. Sätt in pajen igen och sänk värmen till 100 grader i 20 minuter. Detta för att pajen ska torka lite på ytan.
  15. Ta ut pajen och låt den vila och svalna något innan servering.
  16. Pajen kan förvaras i kylen och värmas eller serveras kall eller ljummen.
E-mail
Medel: 2.3 (3 röster)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer