Squashpaj eller zucchinipaj med fetaost

Introduktion och förberedelse

Squashpaj eller Zucchinipaj med fetaost. En god paj med squash eller zucchini, fetaost samt lite grönt som kokta nässlor, spenat eller någon sked pesto.

Squash och zucchini är namn på samma grönsak.

Pajen är god till lunch eller kvällsmat med en grönsallad, tomatsallad och/eller bönsallad. Kan också serveras kall eller ljummen och funkar fint på buffé, kräftskiva eller picknick.

Överkurs är att göra egen pesto.

4-6 portioner Squashpaj eller zucchinipaj

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 100 gram smör
  • 5 msk vatten
  • 3 dl vetemjöl
  • 0,5 krm salt
  • Fyllning: 300 gram fetaost
  • 3 ägg
  • 1 dl grädde
  • 1 krm svartpeppar
  • 3 msk pesto
  • 0,5 dl kokta urkramade hackade nässlor (valfritt)
  • 0,5 squash eller zucchini

Tillagning

  1. Gör pajdegen först: Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skär smör i kuber.
  3. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen.
  4. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter). Låt gärna pajskalet (eller degen) stå i kylen i 20 minuter innan du gräddar den. Du kan också slå in pajdegen i lite gladplast och lägga i kylen i 30 minuter samt sedan kavla eller trycka ut den i formen innan bakning.
  5. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  6. Grädda pajskalet i 5-10 minuter.
  7. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen.
  8. Gör fyllningen: Smula ner fetaost i en skål.
  9. Blanda ner ägg, grädde, svartpeppar samt hackade nässlor, spenat eller pesto.
  10. Häll fyllningen i pajskalet.
  11. Skölj squashen och skiva halva mycket tunt med en osthyvel. Fördela jämnt i ett lager över hela pajen.
  12. Grädda pajen i 30 minuter på 200 grader.
  13. Ta ut pajen och sug upp det vatten som squashen ev. släppt ifrån sig på ytan av pajen.
  14. Sätt in pajen igen och sänk värmen till 100 grader i 20 minuter. Detta för att pajen ska torka lite på ytan.
  15. Ta ut pajen och låt den vila och svalna något innan servering.
  16. Pajen kan förvaras i kylen och värmas eller serveras kall eller ljummen.
E-mail
Medel: 3.4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-29

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.