Auberginepaj med fetaost

Auberginepaj. Paj med aubergine, fetaost, vitlök samt parmesan. Fetaosten ger en god sälta till denna paj.
God vegetarisk paj som passar till lunch, buffé, utflykt eller middag.
Gott till auberginepajen är förslagsvis en grönsallad, tomat och mozzarellasallad och/eller grillad sparris.
Kan serveras varm, ljummen eller kall.
Parmesanost och annan ost är ej vegetarisk om den innehåller löpe. Välj en vegan ost med enzym istället. Uteslut ev. parmesanost från receptet om du vill.

6 portioner auberginepaj med fetaost

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 30 min

Ingredienser

  • 3 dl vetemjöl
  • 100 gram smör eller margarin
  • 5 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • Pajfyllning: 1,5 aubergine
  • 0,5 tsk salt
  • 2 msk olivolja
  • 2 klyftor vitlök
  • 1 krm svartpeppar
  • 150 gram fetaost
  • 1 dl riven parmesan eller grana padano (valfritt)
  • Äggstanning: 3 ägg
  • 2,5 dl mjölk (ta ev. hälften grädde)
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skär aubergine i kuber ca 1x1 cm stora. Lägg i en bunke, salta dem och knåda in saltat med handen. Ställ åt sidan medan du gör pajdegen.
  3. Skär smör i kuber.
  4. Lägg alla ingredienser till pajdegen i en bunke eller matberedare och arbeta ihop till en klump av pajdeg. Knåda inte degen. Ställ in pajdegen i kylen att vila 20 minuter.
  5. Skölj auberginekuberna i ett durkslag. Krama ur dem vattnet.
  6. Fräs auberginekuberna i en stekpanna med olivolja samt pressad vitlök. Peppra dem också. Stek dem ca 10 minuter på medelvärme så att de blir lite brynta. Ställ åt sidan.
  7. Kavla eller tryck ut pajdegen i en pajform (ca 24 cm diameter).
  8. Stick hål över botten av pajdegen med en gaffel.
  9. Grädda pajskalet i 5-10 minuter. Ett tips är att pensla botten med lite vispat ägg sista minuterna så skyddar man degen att bli blöt när du lägger på fyllningen. Då blir pajdegen knaprigare.
  10. Ta ut och låt pajskalet vila några minuter.
  11. Blanda ägg med mjölk och vitpeppar i en skål till äggstanning.
  12. Fördela auberginen i pajformen. Smula över fetaosten.
  13. Häll äggstanningen över auberginen och osten i pajformen.
  14. Strö över parmesanost.
  15. Grädda auberginepajen i ca 35 minuter i mitten av ugnen tills den fått fin färg och äggstanningen har stelnat. Sänk värmen till 175 grader efter halva tiden. Testa genom att skaka på pajen i ugnen. Skvalpar ännu äggstanningen är den ej klar. Rör den sig lite i mitten är det ok - pajen stelnar vidare när den svalnar.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer