Oxfilé med grönsaker

Stekt oxfilé med rödlök, paprika, zucchini och cocktailtomater serverade med Bearnaisesås, klyftpotatis och grönsallad.
Här har jag stekt oxfilén i kuber men man kan såklart steka dem i fyra hela bitar eller en hel stor bit (stek då klart i ugnen på 175 grader till ca 55 grader - använd stektermometer).
En fördel med tärnad oxfilé i kuber är att du kan använda restbitar samt de billigare delarna av oxfilén ex. svansen och huvudet (den övre delen).
Servera gärna allt ur pannor och fat så blir det som en smaskig plockbuffé.
Du kan laga hemgjord Bearnaisesås som i receptet nedan eller köpa färdig. Detsamma gäller klyftpotatisen. Godast blir att laga själv.
Du kan välja andra tillbehör ex. rödvinssås; en kall sås med 2/3 matyoghurt, 1/3 majonnäs, någon tsk dragon och någon msk vitvinsvinäger för en variant på Bea; paprikasås av matyoghurt och Ajvar; eller crème fraiche med vitlök; några msk mango chutney eller sweet chili sås. Istället för klyftpotatis kan man ha pommes frites; hasselbackspotatis; rostade rotfrukter; potatissallad; potatisgratäng; enbart grönsallad och ett gott bröd osv.

4 portioner oxfile med grönsaker

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 40 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 1 rödlök
  • 1 röd paprika
  • 0,5 zucchini
  • 8 cocktailtomater
  • Marinad: 6 msk olivolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Klyftpotatis: 8 fasta potatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • Bearnaisesås: 1 msk finhackad schalottenlök
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 äggulor
  • 150 gram smör
  • 20 gram kruspersilja
  • 2 msk färsk hackad dragon eller 2 tsk torkad dragon
  • Sallad: 1 liten påse grönsallad
  • 2 rivna morötter
  • 1 bit riven rättika
  • 4 msk vinägrett på olivolja, vinäger, salt och peppar

Tillagning

  1. Skär oxfilén i kuber ca 3x3x3 cm - se till så att du får ut 20 eller 24 stycken bitar.
  2. Skala och skär rödlöken i klyftor.
  3. Skölj och skär paprikan i fyrkanter ca 3x3 cm.
  4. Skölj och dela zucchini på längden och sedan i halvmånar.
  5. Skölj tomater.
  6. Blanda marinaden av olja, salt och svartpeppar. Blanda med köttet i en skål och grönsakerna i en annan skål. Låt stå så länge.
  7. Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
  8. Skala och klyfta potatisen. Skölj den i ett durkslag.
  9. Lägg potatisen på en ugnsplåt och blanda med olja och salt.
  10. Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter en kvart.
  11. Skölj sallad och blanda den. Gott är en grönsallad med rivna morötter och rättika samt vinägrett vid sidan.
  12. Bearnaisesås: Smält smöret och sätt åt sidan att svalna något.
  13. Värm ett vattenbad i en stor panna med höga kanter. Koka upp och låt sjuda.
  14. Skala och finhacka schalottenlök. Lägg 1 msk i en såskastrull med vatten, vinäger och vitpeppar.
  15. Koka ner till hälften.
  16. Skölj och hacka all persilja samt ev. färsk dragon om du har det. Spara undan hälften av persiljan till oxfilén.
  17. Kläck och separera äggulorna. Spara äggulorna i ett glas eller skål.
  18. Ta fram en elvisp och vispa på låg hastighet ner ägg i lökblandningen i kastrullen.
  19. Tillsätt det smälta smöret under vispning lite i taget. Öka hastigheten.
  20. När allt smör är tillsatt så sätter du kastrullen i vattenbadet och fortsätter vispa tills bearnaisesåsen tjocknar (det tar några minuter). Ta ur såsen ur vattenbadet. Ta av vattenbadet från spisen.
  21. Tillsätt hälften av den hackade persiljan och dragon. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker kan också behövas.
  22. Använd gärna det något avsvalnade vattenbadet för att hålla såsen varm medan du lagar oxfilén. Är vattenbadet för varmt kan såsen spricka så vill du ej riskera det så låt såsen svalna - den är god ändå.
  23. Värm två stora stekpannor. Stek oxfilén i en och grönsakerna i en annan. Bryn köttet samt grönsakerna runt om. Skär i en köttbit för att kontrollera stekgraden. Vanligt och gott är medium - lite blodigt i mitten.
  24. Häll någon halv dl lite vatten i pannan med grönsakerna så att de kokar upp - låt koka ur och bli genomstekta.
  25. Lägg upp oxfilé och grönsaker i en varm stekpanna eller som på bilden en vacker varm grillpanna.
  26. Strö över hackad persilja, flingsalt samt nymalen svartpeppar på oxfilén och grönsakerna vid servering.
  27. Servera klyftpotatisen, bearnaisesåsen samt salladen vid sidan och njut. Sedan kan gästerna plocka vad de vill ur pannan med kött och grönsaker samt från panna eller fat med potatis och sallad samt bearnaisesåsen i en skål.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer