Oxfilé med grönsaker
Stekt oxfilé med rödlök, paprika, zucchini och cocktailtomater serverade med Bearnaisesås, klyftpotatis och grönsallad.
Tillagning
- Skär oxfilén i kuber ca 3x3x3 cm - se till så att du får ut 20 eller 24 stycken bitar.
- Skala och skär rödlöken i klyftor.
- Skölj och skär paprikan i fyrkanter ca 3x3 cm.
- Skölj och dela zucchini på längden och sedan i halvmånar.
- Skölj tomater.
- Blanda marinaden av olja, salt och svartpeppar. Blanda med köttet i en skål och grönsakerna i en annan skål. Låt stå så länge.
- Klyftpotatis: sätt ugnen på 225 grader.
- Skala och klyfta potatisen. Skölj den i ett durkslag.
- Lägg potatisen på en ugnsplåt och blanda med olja och salt.
- Sätt in i mitten av ugnen i ca 25 minuter. Vänd runt dem efter en kvart.
- Skölj sallad och blanda den. Gott är en grönsallad med rivna morötter och rättika samt vinägrett vid sidan.
- Bearnaisesås: Smält smöret och sätt åt sidan att svalna något.
- Värm ett vattenbad i en stor panna med höga kanter. Koka upp och låt sjuda.
- Skala och finhacka schalottenlök. Lägg 1 msk i en såskastrull med vatten, vinäger och vitpeppar.
- Koka ner till hälften.
- Skölj och hacka all persilja samt ev. färsk dragon om du har det. Spara undan hälften av persiljan till oxfilén.
- Kläck och separera äggulorna. Spara äggulorna i ett glas eller skål.
- Ta fram en elvisp och vispa på låg hastighet ner ägg i lökblandningen i kastrullen.
- Tillsätt det smälta smöret under vispning lite i taget. Öka hastigheten.
- När allt smör är tillsatt så sätter du kastrullen i vattenbadet och fortsätter vispa tills bearnaisesåsen tjocknar (det tar några minuter). Ta ur såsen ur vattenbadet. Ta av vattenbadet från spisen.
- Tillsätt hälften av den hackade persiljan och dragon. Smaka av med salt och peppar. En nypa socker kan också behövas.
- Använd gärna det något avsvalnade vattenbadet för att hålla såsen varm medan du lagar oxfilén. Är vattenbadet för varmt kan såsen spricka så vill du ej riskera det så låt såsen svalna - den är god ändå.
- Värm två stora stekpannor. Stek oxfilén i en och grönsakerna i en annan. Bryn köttet samt grönsakerna runt om. Skär i en köttbit för att kontrollera stekgraden. Vanligt och gott är medium - lite blodigt i mitten.
- Häll någon halv dl lite vatten i pannan med grönsakerna så att de kokar upp - låt koka ur och bli genomstekta.
- Lägg upp oxfilé och grönsaker i en varm stekpanna eller som på bilden en vacker varm grillpanna.
- Strö över hackad persilja, flingsalt samt nymalen svartpeppar på oxfilén och grönsakerna vid servering.
- Servera klyftpotatisen, bearnaisesåsen samt salladen vid sidan och njut. Sedan kan gästerna plocka vad de vill ur pannan med kött och grönsaker samt från panna eller fat med potatis och sallad samt bearnaisesåsen i en skål.
Serveringsförslag
- Servera gärna allt ur pannor och fat så blir det som en smaskig plockbuffé.
- Servera med hemgjord Bearnaisesås och klyftpotatis som i receptet nedan eller köp färdigt.
- Du kan välja andra tillbehör och såser som förslagsvis rödvinssås.
- Istället för klyftpotatis kan man ha pommes frites; hasselbackspotatis; rostade rotfrukter; potatissallad; potatisgratäng; grönsallad, tomatsallad och ett gott bröd med mera.
- Istället för bearnaisesås kan du blanda en kall sås med 2/3 matyoghurt, 1/3 majonnäs, någon tsk dragon och någon msk vitvinsvinäger.
- Vidare kan man ha en paprikasås av matyoghurt och Ajvar.
- Fler förslag är kall sås med crème fraiche med pressad vitlök; några msk mango chutney eller sweet chili sås.
Tips
- Här har jag stekt oxfilén i kuber men man kan såklart steka dem i fyra hela bitar eller en hel stor bit (stek då klart i ugnen på 175 grader till ca 55 grader - använd stektermometer).
- En fördel med tärnad oxfilé i kuber är att du kan använda restbitar samt de billigare delarna av oxfilén ex. svansen och huvudet (den övre delen).
Uppskattat näringsvärde per portion: 670 kcal