Grillad oxfilé med grönsaker och aiolisås

Grillad oxfilé med grönsaker och aioli- och vitlökssås med kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.

Som grönsaker valde jag att grilla skivad zucchini, portabello-svamp, halverad knipplök och tomathalvor. Andra grönsaker som passar är kokt majskolv och halverad paprika.

Jag hade kokt färskpotatis till men du kan ta delikatesspotatis eller grilla förkokt potatis till.

Istället för att grilla oxfilén utomhus kan du laga allt inomhus och ugnssteka grönsakerna samt steka oxfilén i grillpanna eller stekpanna.

4 portioner grillad oxfilé

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 600 gram oxfilé, 130-150 gram oxfilé per portion
  • 1 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk olivolja
  • Aiolisås: 3 msk majonnäs
  • 2 msk matyoghurt
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • Grillade grönsaker: 0,5 zucchini
  • 4 portabellosvampar
  • 2 tomater
  • 4 knipplökar eller små rödlökar
  • 0,5 dl olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 tsk torkad rosmarin
  • 1 tsk honung eller socker
  • 3 msk citronsaft eller vinäger som balsamvinäger, röd- eller vitvinsvinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Tillbehör: 20 små färskpotatisar
  • 15 gram småbladig grönsallad till garnering

Tillagning

  1. Sätt på grillen om du vill grilla oxfilén. Du kan också steka den i grillpanna och ugnsgrilla grönsakerna. Sätt då ugnen på 200 grader och grilla grönsakerna i 20 minuter.
  2. Tvätta, putsa och dela potatisarna. Koka den mjuka i ca 20 minuter. Förbered resten.
  3. Pressa vitlök i en skål och blanda med majonnäs och matyoghurt. Ställ såsen kallt till servering.
  4. GRILLADE GRÖNSAKER: Skölj och skiva zucchini i 1 cm tjocka skivor. Gärna på snedden.
  5. Skölj svampen. Torka torr med lite hushållspapper.
  6. Skölj och dela tomater i halvor.
  7. Skär bort blasten och nedre blomfästet på knipplökarna och dela dem i halvor. Eller skala och klyfta rödlöken i fyra delar (lämna gärna blomfästet kvar så håller löken ihop bättre). Koka löken i lite saltat vatten i en kastrull ca 3 minuter. Häll av.
  8. Blanda olivolja, pressad vitlök, rosmarin, honung eller socker samt citronsaft i en skål.
  9. Blanda ner grönsakerna och rör runt. Salta och peppra. Hit kan du förbereda och ha att marinera i kylen.
  10. Grilla zucchini, svamp, tomathalvor samt lök runt om så de får färg runt om. Lägg gärna över i en folieform eller grillform och håll varma på lägre värme ex. på sidan av gallret under tiden du grillar köttet.
  11. Servering av grönsakerna: lägg upp de grillade grönsakerna på fat. Skvätt gärna över lite balsamvinäger vid serveringen samt lite flingsalt, nymalen svartpeppar och ev. lite hackad bladpersilja.
  12. GRILLAD OXFILÉ: dags att grilla eller steka oxfilén:
  13. Skär köttet i fyra skivor. Banka ut det till ca 2 cm tjocklek.
  14. Salta och peppra köttet. Smörj in i olivolja.
  15. Grilla oxfilébitarna på båda sidor ca 5 minuter på varje sida. Kontrollera gärna temperaturen med en stektermometer. Vid 55 grader är köttet rött, 60 grader medium och 65 grader välstekt. Låt gärna oxfilén vila några minuter innan servering.
  16. Servera oxfilén med de grillade grönsakerna, aoilisåsen samt kokt potatis. Garnera ev. med lite sköljda blad blandad sallad samt strö över lite flingsalt och lite nymalen svartpeppar.

Stekgrader för oxfilé

Använd en stektermometer och stick in i mitten av oxfilén. Låt gärna köttet vila några minuter efter du stekt klart innan servering.

  • 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
  • 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
  • 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips

Till oxfilén skulle jag valt ett väl lagrat vin av Tempranillo ex. en Rioja från Spanien som matchar med vitlökssåsen och det grillade.

Grilla en bit oxfilé och grönsaker som knipplök, zucchini samt tomathalva och servera med en krämig aioli-vitlökssås samt garnera med lite finbladig sallad.
Grilla en bit oxfilé och grönsaker som knipplök, portabello, zucchini samt tomathalva och servera med en krämig aioli-vitlökssås samt garnera med lite finbladig sallad.

E-mail
Medel: 3.7 (27 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 743 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-08-26