Oxfile med sallad

Oxfilé med sallad. Grillad eller stekt oxfilé - på bilden skuren i skivor - med grönsallad, tomat, kapris, Dijondressing, riven zucchini och rödlök. Festmat som är både god och nyttig.

Gott i salladen är också finriven morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön sparris, fetaost, mozzarellaost med mera.

Annat gott till är klyftpotatis och Bearnaisesmör

Stekgrader för oxfilé:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips: 

En god Ipa eller annan kall öl, ett rött fruktigt och snällt vin som vällagrad Spanskt Rioja eller annan Tempranillo passar till bland annat. En iskall torr fransk cider är också gott val. 

2 portioner oxfile med sallad

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 2 bitar oxfilé på ca 120 gram styck
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 krm salt
  • Sallad: 1 rödlök
  • 150 gram valfri grönsallad som ex blandsallad, bistrosallad eller provencalsk blandning (på bilden har jag använt mangoldskott)
  • 1 bifftomat eller 2 kvisttomater
  • 0,5 zucchini
  • 4 msk kapris
  • 2 krm flingsalt
  • 1 krm svartpeppar
  • Dijondressing: 2 msk Dijonsenap
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk vit balsamvinäger eller annan god vinäger
  • 1 msk honung
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Ta fram oxfilén, lägg på en tallrik och gnid in den med olja, salt och peppar. Täck över med plastfilm. Låt köttet bli rumsvarmt medan du förbereder sallad samt tänder grillen (du kan också steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna).
  2. Skala, dela och strimla löken fint. Lägg i en djup tallrik och strö över samt arbeta in ett krm salt (då mjuknar löken).
  3. Skölj, rensa och dela ev. salladen grovt och lägg i en salladsskål.
  4. Skölj tomat, halvera och skär i skivor. Lägg med salladen.
  5. Skölj zucchini och riv den grovt. Lägg med salladen.
  6. Dressing: blanda senap, olja, vinäger, honung, salt och peppar till en jämn blandning i en skål.
  7. Grilla eller stek oxfilébitarna på varje sida i ca 2-3 minuter. Lägg dem i folie (om du grillar) eller sänk värmen och stek dem klart några minuter till önskad stekgrad ex. medium. Använd gärna en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
  8. Lägg köttet på en tallrik att vila några minuter medan du lägger upp salladen.
  9. Fördela salladen på två tallrikar, strö över rödlök och kapris.
  10. Skär köttet i sneda skivor och lägg på salladen.
  11. Skeda över Dijondressing samt strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
  12. Oxfilé med sallad är klart att servera.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Avokadofrossa!

Avokado till förrätt, varmrätt och efterrätt – här är en meny för vegos och en för veganer!

Detta material är sponsrat av ICA

Läs mer

Sponsrat

Svamprecept från kocken

Vet du inte vad du ska göra med svampskörden eller är du bara sådär grymt sugen på en kantarellmacka? Här hittar du en massa tips på hur du fixar svampen i köket från Receptfavoriters kock Henrik Mattsson. 

Läs mer

Följ Receptfavoriter på sociala medier

Kolla in Receptfavoriters Facebook, Youtube-kanal, Instagram och Pinterest.

Längst ner på varje sida samt inne på varje recept hittar du länkarna till Receptfavoriter på sociala medier.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer