Oxfile med sallad
Oxfilé med sallad. Grillad eller stekt oxfilé - på bilden skuren i skivor - med grönsallad, tomat, kapris, Dijondressing, riven zucchini och rödlök.
Festmat som är både god och nyttig.
Tillagning
- Ta fram oxfilén, lägg på en tallrik och gnid in den med olja, salt och peppar. Täck över med plastfilm. Låt köttet bli rumsvarmt medan du förbereder sallad samt tänder grillen (du kan också steka oxfilén i stekpanna eller grillpanna).
- Skala, dela och strimla löken fint. Lägg i en djup tallrik och strö över samt arbeta in ett krm salt (då mjuknar löken).
- Skölj, rensa och dela ev. salladen grovt och lägg i en salladsskål.
- Skölj tomat, halvera och skär i skivor. Lägg med salladen.
- Skölj zucchini och riv den grovt. Lägg med salladen.
- Dressing: blanda senap, olja, vinäger, honung, salt och peppar till en jämn blandning i en skål.
- Grilla eller stek oxfilébitarna på varje sida i ca 2-3 minuter. Lägg dem i folie (om du grillar) eller sänk värmen och stek dem klart några minuter till önskad stekgrad ex. medium. Använd gärna en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött. 60 grader ger medium eller rosastekt kött. 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött sk welldone.
- Lägg köttet på en tallrik att vila några minuter medan du lägger upp salladen.
- Fördela salladen på två tallrikar, strö över rödlök och kapris.
- Skär köttet i sneda skivor och lägg på salladen.
- Skeda över Dijondressing samt strö över lite flingsalt och nymalen svartpeppar.
- Oxfilé med sallad är klart att servera.
Varianter
Gott i salladen är också finriven morot, riven rödbeta, riven rotselleri, strimlad paprika, vit eller grön sparris, fetaost, mozzarellaost med mera.
- Annat gott till är klyftpotatis och Bearnaisesmör.
Stekgrader
Använd en stektermometer:
- 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé.
- 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé.
- 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips
En god Ipa eller annan kall öl, ett rött fruktigt och snällt vin som vällagrad Spanskt Rioja eller annan Tempranillo passar till bland annat.
En iskall torr fransk cider är också gott val.
Uppskattat näringsvärde per portion: 396 kcal