Här hittar du mina bästa tips för att laga oxfilé; vilka såser och tillbehör som passar.
Mört kött kan man steka eller grilla direkt. Medan segare köttbitar måste kokas eller stekas i ugnen för att blir möra och goda.
Man kan också marinera köttet i ex. vin där syran bryter ner köttfibrerna och gör köttet mörare.
Mest kända bland de möra köttbitarna är kanske oxfilé, fläskfilé, entrecote och ryggbiff; men vanligast är kanske kycklingbröst. Skinka, kotlett och fläskkarrén är andra bitar som också är möra nog att steka direkt. Stektiden beror på köttets kvalitet och tjocklek. Samt personlig smak.
Så mört att det går att äta direkt
Oxfilé är så mör att den inte ens behöver stekas. Man kan äta den rå - gärna i tunna skivor eller som råbiff. En berömd italiensk rätt med tunt skivad oxfilé heter Carpaccio. Då serveras den i tunna skivor utspridda på en tallrik med lite olivolja, några droppar fin vinäger, flingsalt, nymalen svartpeppar och ev. rostade pinjenötter och några salladsblad som ruccola och riven eller skivad parmesan på toppen.
För att kunna skiva oxfilén tunt är ett tips att frysa den först och använda en vass kniv eller en skärmaskin för att få riktigt tunna skivor.
Maler man oxfilén eller biff får man råbiff. Färsen får smak av hackad kapris, finhackad lök, stark senap och ev. andra tillbehör som rå äggula, hackad syltlök, persilja och ev. hackade rödbetor samt nymalen svartpeppar och flingsalt.
Råbiffen kan också halstras - brynas på båda sidor - speciellt om den är lite tjockare som en 3 cm tjock bit. Råbiff kan serveras som förrätt eller huvudrätt med med pommes frites eller råstekt potatis.
Så steker du mört kött
Grundregeln är att peta och känna. Jämför ett tryck på nästippen med köttbiten, det ska motsvara medium. Haktippen är well done eller välstekt och läpparna blodig.
Är man riktigt noggrann så använd en stektermometrar för gradvis kontroll. Eftersteka i ugnen (högst 175 grader) eller under lock är då ett bra knep - som givetvis också fungerar om man önskar välstekt oxfilé.
Sist av allt kan man låta värmen få en chans att sprida sig jämt i köttbiten. Man brukar kalla detta att köttbiten får vila 3-5 minuter. Då kan man även slå in köttet i folie eller låta det ligga under lock om man vill hålla värmen på köttet lite bättre till serveringen.
Tips tillagning
- Tillagningstiderna nedan är ungefärliga. När köttsaft börjar tränga upp efter att du vänt köttet en gång så är köttet medium.
- Ta gärna fram köttet några minuter innan tillagning så att det håller rumstemperatur när du steker det.
- Tjockare bitar kött blir goda om de får vila några minuter och värmen sprida sig i köttet efter du grillat eller stekt det.
- Istället för att grilla ryggbiffen kan den stekas i grillpanna eller stekpanna.
Stekgrader och tillagningstider för oxfilé
Obs tillagningstiderna är ungefärliga. Tänk på att innertemperaturen stiger någon grad när köttet får vila några minuter vilket jag rekommenderar.
Stekgrad | 1 cm tjock | 2 cm tjock |
Röd, blodig, rosa 54-55 °C, Medium rare 57,5 °C | 1 minut per sida | 2 minuter per sida |
Medium, rosa 60 °C | 1,5 minuter per sida | 3 minuter per sida |
Well done, välstekt 65-70 °C | 3 minuter per sida | 4 minuter per sida |
Förrätter med oxfilé
Råbiff
Servera råbiff som förrätt med knäckebröd eller huvudrätt med råstekt potatis eller pommes frites till och persiljesmör. Råbiff kan du också halstra (steka på hastigt på hög värme). Då steker eller grillar du biffen hastigt till önskad stekgrad.
Oxfilé och Bearnaisesås
Oxfilé med bearnaisesås
Oxfilé med Bearnaisesås, klyftpotatis, bakad tomat och sallad på avokado samt spenat. Med hemgjord klyftpotatis och Bearnaisesås blir denna rätt mycket god. Det går INTE lika bra med färdigköpt klyftpotatis eller bearnaisesås.
Vintips till är ett fylligt rödvin ex. Cabernet Sauvignon, Shiraz, Merlot eller en italiensk Amarone.
Biff, oxfile eller entrecote med bearnaisesås
Biff, oxfilé eller entrecote med bearnaisesås. Hemgjord bearnaisesås passar bäst till rött mört kött gärna grillad hängmörad biff, lövbiff, oxfilé eller entrecote. Fläskfilé, kotlett eller kycklingfilé passar också.
Ett rött vin i Bordeaux-stil av druvan Merlot eller Cabernet Sauvignon brukar slinka ner fint till bearnaisesås och en god köttbit.
Oxfiléspett med Bearnaise
Goda grillspett med oxfilé varvad med zucchini, rödlök, tomat och paprika serverad med klyftpotatis, sallad och bearnaisesås.
Oxfilétoast med Bearnaise
Även kallat Seglartoast och en variant av denna åt jag när jag var kock på en segelbåt och vi la till vid Sandhamns restaurang.
Fler varianter på Bearnaise >>
Oxfilé som på 80-talet
Elefantöra med tomatpuré, rostad lök och potatis
En gammal klassiker med utbankad oxfilé likt lövbiff som steks hastigt och serveras med valfri potatis.
Goda tillbehör
Fransk tomatsallad
Fransk tomatsallad med senapsdressing och lök. Sallad med tomat passar till kött eller det mesta.
Klyftpotatis
Finns det något godare än knapriga klyftpotatisar? Klyftpotatis passar som tillbehör till allt.
Bakad potatis
Enkelt att göra till många, att förbereda och dessutom gott. Speciellt med lite smör.
Kryddsmör
En massa goda kryddsmör att toppa stekt och grillat kött med.
Enkel blandad sallad
Enkel sallad med enkel salladsdressing. Blandad grön sallad med en god dressing av olivolja, vinäger, salt och vitpeppar. Köp olika salladsblad eller en kombination av olika salladshuvud och blad, då räcker salladen till flera sallader.
Ugnsrostade rotfrukter
Rostade rotfrukter är perfekt som gi-tillbehör istället för potatis och passar som tillbehör till det mesta.
Fler tillbehör som passar till kött >>
Flera såser som passar till kött >>