Ostgratinerad kassler med ananas

Introduktion och förberedelse

Kassler i skivor med ananas på gratinerad med ost. En klassiker från sjuttiotalet.

Söt ananas med salt kassler och ost blir gott ihop.

Vanligt kokt ris, basmatiris eller råris; vidare passar kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, tagliatelle, matvete, couscous eller bulgur till.

Du kan laga med ananasringar på burk - räkna en burk på 200 gram till fyra portioner. Eller med färsk ananas.

Variationer

  • Varianter är att bre senap som Dijonsenap på varje bit kassler.
  • Vidare kan man lägga mer grönsaker som skivad tomat, skivade champinjoner och fräst spenat på kasslern tillsammans med ananasen.
  • Lyxa till med färsk skivad mozzarella eller riven mozzarella.
  • Med klyftor av mandariner, strimlad purjolök och skivad banan så blir det kassler Bombay.
  • Gillar du lite het mat så kan du toppa med några krm chiliflakes eller bre några krm sambal oelek på kasslerbitarna.

Serveringsförslag

  • Tärnade eller skivade tomater, finrivna morötter, salladsfat, tomatsallad och/eller en grönsallad passar också till.
  • Du kan garnera med hackad persilja.
  • Vill du ha en kall sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till. Eller göra någon annan kall sås till.

Så skär du upp en färsk ananas

  1. Skär av topp och botten samt skär bort kanterna.
  2. Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar.
  3. Skär bort den mittersta träiga delen på varje klyfta.
  4. Skiva sedan ananasen. Fördela förslagsvis två bitar på varje skiva kassler.

Tvätta händerna efter du tagit i färsk ananas. Ananas som blir över kan du ha i kylen och äta som frukt eller till fruktsallad. Den kan också frysas in.

4 portioner ostgratinerad ananas

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 500 g kassler
  • 200 gram riven mozzarella, riven gratängost
  • 8 skivor ananas
  • Tillbehör: 2 dl matlagningsyoghurt
  • 2 msk stark senap
  • 4 port ris
  • 1 pkt cocktailtomater

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Riv ost om det inte redan är gjort.
  3. Förbered tillbehör som ex. kokt ris.
  4. Skiva kasslern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt (ev. med bakplåtspapper under).
  5. Lägg en ananasring eller bit på varje skiva kassler.
  6. Fördela osten över ananasen och kasslern.
  7. Gratinera kasslern i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
  8. Servera den ostgratinerade kasslern med tillbehör som kokt ris, grönt som tomater samt gärna en kall sås du gör av att blanda matyoghurt med senap.
E-mail
Medel: 3.9 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-10