Ostgratinerad kassler med ananas
Introduktion och förberedelse
Kassler i skivor med ananas på gratinerad med ost. En klassiker från sjuttiotalet.
Söt ananas med salt kassler och ost blir gott ihop.
Serveringsförslag
Vanligt kokt ris, basmatiris eller råris; vidare passar kokt potatis, potatismos, ugnsrostad potatis, pressad potatis, tagliatelle, matvete, couscous eller bulgur till.
Val av ananas
Du kan laga med ananasringar på burk - räkna en burk på 200 gram till fyra portioner. Eller med färsk ananas.
Variationer
- Varianter är att bre senap som Dijonsenap på varje bit kassler.
- Vidare kan man lägga mer grönsaker som skivad tomat, skivade champinjoner och fräst spenat på kasslern tillsammans med ananasen.
- Lyxa till med färsk skivad mozzarella eller riven mozzarella.
- Med klyftor av mandariner, strimlad purjolök och skivad banan så blir det kassler Bombay.
- Gillar du lite het mat så kan du toppa med några krm chiliflakes eller bre några krm sambal oelek på kasslerbitarna.
Serveringsförslag
- Tärnade eller skivade tomater, finrivna morötter, salladsfat, tomatsallad och/eller en grönsallad passar också till.
- Du kan garnera med hackad persilja.
- Vill du ha en kall sås till så kan du blanda 2 msk fransk stark dijonsenap eller ajvar (paprikaröra på burk) med 2 dl matlagningsyoghurt och servera till. Eller göra någon annan kall sås till.
Så skär du upp en färsk ananas
- Skär av topp och botten samt skär bort kanterna.
- Dela den sedan längs med på mitten och sedan varje mittendel till totalt fyra delar.
- Skär bort den mittersta träiga delen på varje klyfta.
- Skiva sedan ananasen. Fördela förslagsvis två bitar på varje skiva kassler.
Tvätta händerna efter du tagit i färsk ananas. Ananas som blir över kan du ha i kylen och äta som frukt eller till fruktsallad. Den kan också frysas in.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Riv ost om det inte redan är gjort.
- Förbered tillbehör som ex. kokt ris.
- Skiva kasslern i 0,5 cm tjocka skivor och lägg på en ugnsplåt (ev. med bakplåtspapper under).
- Lägg en ananasring eller bit på varje skiva kassler.
- Fördela osten över ananasen och kasslern.
- Gratinera kasslern i ca 15 minuter tills osten smält och fått fin färg.
- Servera den ostgratinerade kasslern med tillbehör som kokt ris, grönt som tomater samt gärna en kall sås du gör av att blanda matyoghurt med senap.
Uppskattat näringsvärde per portion: 329 kcal