Ostgratinerad kycklingfilé
Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Tillagning
- Sätt ugnen på 225 grader.
- Förbered tillbehör som tagliatelle (börja dock koka när kycklingen är i ugnen), basmatiris kokt med något krm gurkmeja, pressad potatis eller råris.
- Skölj och tärna paprikan i bitar.
- Stek paprikan i olivolja några minuter.
- Vispa grädden i en bunke. Häll i vit vermouth och något krm salt i grädden.
- Lägg upp den stekta paprikan på en tallrik.
- Skär varje kycklingfilé på snedden i tre delar.
- Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör. Salta och peppra dem under tiden.
- Är stekpannan ugnsfast så behåller du kycklingen i pannan annars lägger du över dem i en ugnsform.
- Fördela paprikan på kycklingen.
- Bred ut grädden på toppen.
- Skiva ost och lägg över allt.
- Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
- Servera med tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris. En sallad på tärnade tomater samt gröna blad med lite vinäger och olja på är också gott till.
Serveringsförslag
- Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
- Vidare passar en sallad av förslagsvis tärnade tomater, finbladig sallad och hackad babyspenat eller annan grönsallad till.
Varianter
- Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna.
- Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
- Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad.
- Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.
Uppskattat näringsvärde per portion: 712 kcal