Ostgratinerad kycklingfilé

Ostgratinerad kycklingfilé med paprika och grädde är en enkel, god och smaskig rätt från 70-talet.
Extra god och lite modernare blir den om du brer några msk röd pesto mellan kycklingfilédelarna. Du kan också ta med en pressad vitlök samt 1 hackad gul lök.
Gott till är tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris.
Istället för kycklingfilé blir rätten god med fläskfilé, laxfilé eller kotlettrad. Ta quornfiléer för en vegetarisk variant.

4 portioner ostgratinerad kycklingfilé

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 4 kycklingfiléer
  • 2 paprikor en av varje färg röd och grön
  • 2 dl grädde
  • 2 msk torr vit vermouth eller vitt vin
  • 8 skivor ost
  • 3 msk olivolja
  • 2 msk smör

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader.
  2. Förbered tillbehör som tagliatelle (börja dock koka när kycklingen är i ugnen), basmatiris kokt med något krm gurkmeja, pressad potatis eller råris.
  3. Skölj och tärna paprikan i bitar.
  4. Stek paprikan i olivolja några minuter.
  5. Vispa grädden i en bunke. Häll i vit vermouth och något krm salt i grädden.
  6. Lägg upp den stekta paprikan på en tallrik.
  7. Skär varje kycklingfilé på snedden i tre delar.
  8. Bryn kycklingdelarna på båda sidor i smör. Salta och peppra dem under tiden.
  9. Är stekpannan ugnsfast så behåller du kycklingen i pannan annars lägger du över dem i en ugnsform.
  10. Fördela paprikan på kycklingen.
  11. Bred ut grädden på toppen.
  12. Skiva ost och lägg över allt.
  13. Sätt in i ugnen och grädda i 10 minuter i mitten av ugnen.
  14. Servera med tagliatelle, basmatiris med gurkmeja, pressad potatis eller råris. En sallad på tärnade tomater samt gröna blad med lite vinäger och olja på är också gott till.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer