Blanda bästa bålen till festen

Vad ska du bjuda på att dricka till festen? Här är lite drinktips på fördrinkar och bål till många gäster

Recept på bål Bål är lätt och smidigt att blanda till många ex. som fördrink till bjudning eller buffé. Goda förslag är bål med vodka och frukt, vinbål eller fruktig vårbål

Studentfest, vårfest, sommarfest, dop bröllop, nyårsfest, kalas, födelsedagsfest, konfirmation, examen eller fest med jobbet - festliga tillfällen med många gäster - och många olika smaker. Här kommer lite recept på bål och tips på drycker som är enkla och prisvärda att bjuda samt passar olika smaker.

Vem gillar vad?

Tjejer gillar vin, yngre gillar läsk, bål eller cider medan killar kanske föredrar en kall öl. Fördomsfullt och överdrivet så klart men de flesta blir glada om man har lite att välja på. Mitt förslag är att först bjuda på en fördrink som mousserande vin eller bål (ett med och ett utan alkohol) sedan kan man låta gästerna själva välja mellan vitt och rött vin, öl, cider och alkoholfritt som läsk och mineralvatten till maten. Svårare än så är det alltså inte.

Hälsa dina gäster välkomna med ett glas mousserande vin eller bål. Ha ett alkoholfritt alternativ också - som väl kylt mineralvatten till mousserande vin. Eller en extra bålskål utan alkohol. Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblock i bålet kan dekoreras med frukter och blommor.

Korkar från mousserande viner, speciellt champagne, hörs ofta smälla (och flyga) vid festliga tillfällen. Du behöver inte köpa den dyraste champagne, även om det kan vara värt det. Nej, det finns prisvärda varianter med nästan lika goda bubblor. Servera bubblet som det är eller som drink. Kir Royal är en god retro-drink smaksatt med svarta vinbär.

För yngre och de som inte gillar alkohol finns det gott om festliga alternativ. En alkoholfri bål har jag redan nämnt. Vidare finns det alkoholfritt rött och vitt vin, mousserande vin med persikosmak, öl och Amé – en slags uppfriskande torr läsk med mera - kolla på Systembolagets alkoholfria sortiment. Läsk, juice och mineralvatten hör givetvis också till.

Kyl det som ska serveras kallt

Se till att ha det som ska serveras kall väl kylt. Vidare är det såklart en fråga om vilken prisklass av drycker du vill bjuda på. Du kan ha exklusiv dyrare Champagne eller billigare men gott mousserande vin som exempelvis Cava från Spanien; fint vin på flaska eller billigare bag-in-box; ljus vanlig lageröl eller microbryggd IPA.

Bål med vodka och frukt
Vodka, vitt vin och fruktsoda toppat med frukt som jordgubbar, ananas, kiwi och lime blir en frisk och god bål. Tillsätt vodka efter smak men var försiktig - denna bål blir lömsk och stark.
Blanda vodkabålen i en stor skål - bålskål. Eller i kannor.

Vinbål Vinbål med jordgubbar, äpplen och apelsin är smidigt att blanda till många. Du kan variera frukter efter tillgång. Se till att skölja dem noga eller skala dem innan.

Vinbål
Ett glas vinbål gör susen. Gör gärna ett alkoholfritt bål också. Stora skålar med färgglatt bål ser dessutom trevligt ut. Ett stort isblock håller bålen kyld. Isblocket kan dekoreras med frukter som skivade jordgubbar och citronmeliss. Exempelvis kan du frysa två halvfyllda mjölkpaket med vatten, skivade jordgubbar samt några blad citronmeliss. När de fryst tar du bort paketet och har två fina isblock.

Fruktig sommar- eller vårbål
Denna bål blir mycket god och fruktig alkoholfri bål.

Ett gott enkelt bål med massor av juice som tranbärsjuice, ananasjuice och apelsinjuice toppat med sodavatten. Några dl sprit som vodka, rom eller gin går såklart att hälla i också om man vill ha en bål med alkohol.

Bål med fläder och vitt vin
Gott bål till fördrink, sommardrink, välkomstdrink och fest.Mousserande fördrink med jordgubbar Bjud på en god fördrink eller bål. Ett glas mousserande vin med jordgubbe är både enkelt men tidlöst och gillas av många. Du kan också blanda en mer avancerad bål med champagne. Välj exklusivare champagne eller mousserande från som Cava från Spanien, Asti Cinzano från Italien, klassisk mousserande från Australien eller Cremant de Bourgogne från Frankrike

Bål med champagne
Bröllopsbål eller festbål. Lyxigt, enkelt och omtyckt bål med champagne eller mousserande vin från Norra Italien, Australien, Californien, Sydafrika eller Cava från Spanien.

Flytande isblock
Ta ett glasspaket eller mjölkpaket. Fyll med vatten. Lägg i ätliga blommor och blad. Och/eller lite av samma sorts frukter du senare tänkt ha i bålet. Frys över natten. Skölj med hett vatten så lossar isklumpen lättare.

Kir Royal
1 glas (champagneglas)
1 tsk crème de cassis (svarta vinbär)
Fyll upp med mousserande eller champagne. Rör om så att det blandas. Servera.

Egen fläderbärssaft
Gör egen flädersaft och blanda bål eller drinkar med. Förslagsvis kan du hälla någon msk flädersaft i botten på ett champagneglas och sedan toppa med mousserande vin eller skumpa samt garnera med en skiva jordgubbe, hallon eller kiwi.

E-mail

Publicerat: Uppdaterat: 2018-11-06

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept