Sötpotatissnacks eller sötpotatischips

Snacks med sötpotatis passar som chips till fördrink eller tilltugg.
Gott och nyttigt med sötpotatis till fest eller buffe.

Servera sötpotatischipsen med en god dip ex. gräddfil med finriven färsk ingefära. Dippen blir också god med gräddfil och pressad vitlök samt hackad gräslök; eller curry och rivet äpple; eller paprika och chilipulver.

Du kan också fritera sötpotatissnacksen. Fritera dem först mjuka i 100 grader i ca 20 minuter, ta upp och låt rinna av och fritera dem sedan på 180 grader så att de får färg några i taget i ca 3-4 minuter.

6 portioner sötpotatissnacks chips

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 15 min

Ingredienser

  • 4 sötpotatisar
  • 2 krm svartpeppar
  • 3 msk rapsolja eller olivolja
  • 2 tsk flingsalt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 100 grader.
  2. Skölj, skala och skiva sötpotatisarna tunt. Använd gärna en mandolin.
  3. Blanda sötpotatisskivorna med olja och peppar.
  4. Lägg ut potatisskivorna på en plåt med bakplåtspapper samt strö flingsalt ovanpå.
  5. Stek sötpotatisen gyllenbrun mitt i ugnen ca 2 timmar. Vänd sötpotatissnacksen efter 30 minuter. Kolla mot slutet så att de ej bränns.
  6. Dippsås: blanda gräddfil med finriven ingefära.
  7. Ta ut sötpotatischipsen och lägg upp i en skål. Servera förslagsivs med gräddfil- och ingefärsdippen.
E-mail
Medel: 3.8 (8 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer