Lax med majonnäs och dill i ugn

Lax med majonnäs och dill i ugn. Gott, lättlagat och barnvänligt med valfria tillbehör som förslagsvis kokt potatis, ärtor, citron och en kall dillsås.

En lättlagad rätt med laxfilé du toppar med en röra av hackad dill och majonnäs samt tillagar i ugnen.

Köp gärna MSC-märkt lax.

4 portioner lax med majonnäs och dill i ugn

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 550-600 gram laxfilé utan skinn, 650 gram med skinn
  • 1 tsk smör
  • 1,5 krm salt
  • 1,5 dl majonnäs
  • 20 gram fryst eller färsk hackad dill
  • SÅS: 1 dl gräddfil
  • 1 msk citronsaft
  • 1 dl crème fraiche
  • 20 gram fryst eller färsk hackad dill
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 2 krm salt
  • TILLBEHÖR: 4 portioner kokt potatis av valfri sort, delikatesspotatis eller färskpotatis
  • 4 klyftor citron
  • 8 kvistar färsk dill
  • 4 portioner kokta gröna ärtor, 300 gram

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 225 grader vanlig ugn.
  2. Börja koka potatis om du vill ha det till. Räkna ca 15 minuter koktid för små delikatesspotatis. Eller ca 20 minuter för lite större potatisar.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Använd lax i bitar eller dela laxen i fyra portioner. Du kan också laga laxen som hel bit.
  5. Blanda majonnäs, hackad dill och salt i en skål.
  6. Lägg laxen intill varandra och bred ut majonnäs- och dillblandningen i ett jämnt lager.
  7. Lägg över laxen i ugnsformen.
  8. Sätt in och baka laxen i mitten av ugnen i ca 15 minuter.
  9. Laxen ska ha fått lite färg och ha en fast kärna. Innertemperaturen ska vara runt 58 grader.
  10. Gör såsen genom att blanda gräddfil, crème fraiche, dill, citron och smaka av med salt och peppar.
  11. Koka ärtor om du vill ha det till ca 1 minut.
  12. Skär ut citronklyftor.
  13. Ta ut och servera laxen med de tillbehör du vill som förslagsvis kokt potatis, kall sås, citronklyftor, ärtor och lite färsk dill som garnering.
Laxen i ugnsform
Laxen bakas med en röra av majonnäs och dill i en ugnsform.
En portion lax med tillbehör
Till laxen är det gott med kokt delikatesspotatis eller hemodlad potatis, färskpotatis eller vanlig potatis. Vidare en kall sås med dill, crème fraiche och gräddfil samt citron och ärtor.

Portionsberäkning

Räkna 4 st laxfiléer utan skinn, ca 140 gram styck, totalt ca 550-600 gram. Det finns fina portionsförpackade frysta bitar lax som passar utmärkt att tina samma dag eller lägga i kylen kvällen innan.

Eller köp en hel färsk bit laxsida med skinn och laga på samma vis.

Du kan även dubblera receptet till många och laga en hel sida lax till fest och buffé. Då kan laxen även serveras kall.

Köp en citron och skär ut fyra klyftor till servering. Ta några klyftor att pressa i och smaksätta såsen med.

Fryst eller färsk dill

Jag köpte ett paket fryst dill på 40 gram och använda hälften till laxen och hälften till såsen. Du kan också ta ca 2 dl färsk hackad dill.

Vidare hade jag några kvistar färsk dill som garnering men det är valfritt. Hackad gräslök funkar också att garnera med.

Serveringsförslag

Överkurs

Du kan göra egen majonnäs om du vill.

Ugnsbakad lax med dill och majonnäs blir som en slags gratinering.
Röran av dill och majonnäs blir som en slags gratinering och ger god smak. Gott till är hemodlad potatis eller delikatesspotatis; en kall sås med hackad dill, crème fraiche och gräddfil; citronklyftor, färsk dill samt kokta gröna ärtor.

E-mail
Medel: 4.1 (9 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 414 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-04