Ugnsstekt fylld lax
Ugnsstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Laxen får god smak av ansjovis som man fyller med i mitten av laxen.
Ansjovis kan bytas mot hackad matjesill.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Börja koka ca 0,5 liter vatten till potatisen i en kastrull. Skrubba och putsa potatisen. Koka dem mjuka i ca 20 minuter.
- Skär bort skinnet från laxen. Skär i fyra bitar om den inte redan är delad.
- Skär ett vägrätt snitt in i sidan på laxfiléerna och proppa in 1-2 ansjovisbitar i varje laxbit.
- Lägg laxbitarna i en form med någon msk olivolja, salt och peppar laxen och vänd runt dem.
- Ugnstek laxen i 200 grader i ca 20 minuter.
- Skala gulbetorna. Skiva dem så tunt du kan - använd ev. en mandolin.
- Koka betorna täckta med vatten i ca 15 minuter. Häll av. Lägg tillbaks i kastrullen och blanda med någon msk olivolja, vinäger samt salt och lite peppar. Håll varm till servering.
- Skölj, rensa och dela broccolin i buketter. Lägg i en liten kastrull med några dl vatten och 2 krm salt. Koka mjuk i 4-5 minuter. Häll av och håll varm.
- Örtslungad potatis: hacka örterna fint om de ej är hackade. Lägg örterna och en nypa salt med potatisen och tillsätt smör eller olja och vänd runt örthacket.
- Servera laxen med de skivade kokta betorna, örtslungade potatisar, crème fraiche och broccoli.
Att dricka till
Vintips är ett vitt vin med låg syra som ex. en tysk Riesling.
Uppskattat näringsvärde per portion: 544 kcal