Ugnstekt fylld lax

Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.

4 portioner ugnstekt fylld lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 burk ansjovis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 burk creme fraiche
  • Örtslungade färskpotatisar: 16 små kokta potatisar, välj ex. delikatesspotatis
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 4 msk hackade örter av som basilika, dill, gräslök och persilja
  • Tillbehör: 1 huvud broccoli
  • 3 gulbetor eller polkabetor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger - röd eller vit
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ca 0,5 liter vatten till potatisen i en kastrull. Skrubba och putsa potatisen. Koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  3. Skär bort skinnet från laxen. Skär i fyra bitar om den inte redan är delad.
  4. Skär ett vägrätt snitt in i sidan på laxfiléerna och proppa in 1-2 ansjovisbitar i varje laxbit.
  5. Lägg laxbitarna i en form med någon msk olivolja, salt och peppar laxen och vänd runt dem.
  6. Ugnstek laxen i 200 grader i ca 20 minuter.
  7. Skala gulbetorna. Skiva dem så tunt du kan - använd ev. en mandolin.
  8. Koka betorna täckta med vatten i ca 15 minuter. Häll av. Lägg tillbaks i kastrullen och blanda med någon msk olivolja, vinäger samt salt och lite peppar. Håll varm till servering.
  9. Skölj, rensa och dela broccolin i buketter. Lägg i en liten kastrull med några dl vatten och 2 krm salt. Koka mjuk i 4-5 minuter. Häll av och håll varm.
  10. Örtslungad potatis: hacka örterna fint om de ej är hackade. Lägg örterna och en nypa salt med potatisen och tillsätt smör eller olja och vänd runt örthacket.
  11. Servera laxen med de skivade kokta betorna, örtslungade potatisar, crème fraiche och broccoli.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer