Ugnsstekt fylld lax

Ugnsstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor. Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen. Laxen får god smak av ansjovis som man fyll med i mitten av laxen.

Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.

4 portioner ugnstekt fylld lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 burk ansjovis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 burk creme fraiche
  • Örtslungade färskpotatisar: 16 små kokta potatisar, välj ex. delikatesspotatis
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 4 msk hackade örter av som basilika, dill, gräslök och persilja
  • Tillbehör: 1 huvud broccoli
  • 3 gulbetor eller polkabetor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger - röd eller vit
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ca 0,5 liter vatten till potatisen i en kastrull. Skrubba och putsa potatisen. Koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  3. Skär bort skinnet från laxen. Skär i fyra bitar om den inte redan är delad.
  4. Skär ett vägrätt snitt in i sidan på laxfiléerna och proppa in 1-2 ansjovisbitar i varje laxbit.
  5. Lägg laxbitarna i en form med någon msk olivolja, salt och peppar laxen och vänd runt dem.
  6. Ugnstek laxen i 200 grader i ca 20 minuter.
  7. Skala gulbetorna. Skiva dem så tunt du kan - använd ev. en mandolin.
  8. Koka betorna täckta med vatten i ca 15 minuter. Häll av. Lägg tillbaks i kastrullen och blanda med någon msk olivolja, vinäger samt salt och lite peppar. Håll varm till servering.
  9. Skölj, rensa och dela broccolin i buketter. Lägg i en liten kastrull med några dl vatten och 2 krm salt. Koka mjuk i 4-5 minuter. Häll av och håll varm.
  10. Örtslungad potatis: hacka örterna fint om de ej är hackade. Lägg örterna och en nypa salt med potatisen och tillsätt smör eller olja och vänd runt örthacket.
  11. Servera laxen med de skivade kokta betorna, örtslungade potatisar, crème fraiche och broccoli.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-02-09

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Vad passar att laga till Söndagsmiddag?

Bjud på Söndagsmiddag - här är mina bästa tips rätter som passar som klassisk söndagsstek, slottstek, stekt fläskkarré, ugnstekt kyckling, lammstek, varmrökt lax med mera. 

Läs mer

Frukost och brunch för lediga dagar

Vem gillar inte lediga helger och dagar med gott om tid för en riktig frukost? Här kommer tips och recept till frukost och brunch som kalljästa pannkakor, ägg och bacon, frukostbullar, fruktsallad, hemrostad granola med mera.

Läs mer