Ugnstekt fylld lax

Ugnstekt fylld lax med örtslungade potatisar, crème fraiche, broccoli samt kokta skivade gulbetor.
Broccoli och gulbetor är valfritt att ha till laxen.
Vintips är ett vitt vin med lite syra som ex. en tysk Riesling.

4 portioner ugnstekt fylld lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 1 burk ansjovis
  • 1 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 1 burk creme fraiche
  • Örtslungade färskpotatisar: 16 små kokta potatisar, välj ex. delikatesspotatis
  • 3 msk smör eller olivolja
  • 4 msk hackade örter av som basilika, dill, gräslök och persilja
  • Tillbehör: 1 huvud broccoli
  • 3 gulbetor eller polkabetor
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger - röd eller vit
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Börja koka ca 0,5 liter vatten till potatisen i en kastrull. Skrubba och putsa potatisen. Koka dem mjuka i ca 20 minuter.
  3. Skär bort skinnet från laxen. Skär i fyra bitar om den inte redan är delad.
  4. Skär ett vägrätt snitt in i sidan på laxfiléerna och proppa in 1-2 ansjovisbitar i varje laxbit.
  5. Lägg laxbitarna i en form med någon msk olivolja, salt och peppar laxen och vänd runt dem.
  6. Ugnstek laxen i 200 grader i ca 20 minuter.
  7. Skala gulbetorna. Skiva dem så tunt du kan - använd ev. en mandolin.
  8. Koka betorna täckta med vatten i ca 15 minuter. Häll av. Lägg tillbaks i kastrullen och blanda med någon msk olivolja, vinäger samt salt och lite peppar. Håll varm till servering.
  9. Skölj, rensa och dela broccolin i buketter. Lägg i en liten kastrull med några dl vatten och 2 krm salt. Koka mjuk i 4-5 minuter. Häll av och håll varm.
  10. Örtslungad potatis: hacka örterna fint om de ej är hackade. Lägg örterna och en nypa salt med potatisen och tillsätt smör eller olja och vänd runt örthacket.
  11. Servera laxen med de skivade kokta betorna, örtslungade potatisar, crème fraiche och broccoli.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer