Ugnsbakad lax med solrospesto
Ugnsbakad lax med solrospesto med förslag på tillbehör som smaksatt färskost, tomatsallad, kokt potatis och citron.
Solrospesto blir mycket billigare än pesto på dyra pinjenötter. Och riktigt gott samt nyttigt.
Överbliven pesto kan du servera till laxen vid sidan eller spara till annat ex. blanda i pasta till en pastapesto.
Tillagning
- Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till solrospeston.
- Solrospesto: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
- Riv osten fint och tillsätt den.
- Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
- Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
- Smaka av solrospeston med salt och peppar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skrubba och börja koka potatis - tar ca 20 minuter.
- Smörj en ugnsform med lite olivolja.
- Bred ett lager av några msk solrospesto på varje laxbit.
- Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
- Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
- Skala och strimla rödlöken.
- Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
- Servera pestolaxen med tomatsalladen, smaksatt färskost, mer solrospesto, kokt potatis samt citronklyftor. Strö över hackad persilja vid servering.
Varianter
Istället för solrospesto kan du ta vanlig färdig pesto och blanda ut med mera riven ost. Eller göra egen pesto.
Uppskattat näringsvärde per portion: 445 kcal