Ugnsbakad lax med solrospesto

Ugnsbakad lax med solrospesto, smaksatt färskost, tomatsallad, kokt potatis och citron.
Överbliven pesto kan du servera till laxen vid sidan eller spara till annat ex. blanda i pasta till en pastapesto.
Istället för solrospesto kan du ta vanlig färdig pesto och blanda ut med mera riven ost.
Solrospesto blir mycket billigare än pesto på dyra pinjenötter. Och riktigt gott samt nyttigt.

4 portioner ugnsbakad lax med solrospesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron
  • 1 pkt smaksatt färskost ex. rostad paprika, örter eller vitlök
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till solrospeston.
  2. Solrospesto: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Riv osten fint och tillsätt den.
  4. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  6. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skrubba och börja koka potatis - tar ca 20 minuter.
  9. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  10. Bred ett lager av några msk solrospesto på varje laxbit.
  11. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  12. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  13. Skala och strimla rödlöken.
  14. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  15. Servera pestolaxen med tomatsalladen, smaksatt färskost, mer solrospesto, kokt potatis samt citronklyftor. Strö över hackad persilja vid servering.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer