Ugnsbakad lax med solrospesto

Ugnsbakad lax med solrospesto, smaksatt färskost, tomatsallad, kokt potatis och citron.
Överbliven pesto kan du servera till laxen vid sidan eller spara till annat ex. blanda i pasta till en pastapesto.
Istället för solrospesto kan du ta vanlig färdig pesto och blanda ut med mera riven ost.
Solrospesto blir mycket billigare än pesto på dyra pinjenötter. Och riktigt gott samt nyttigt.

4 portioner ugnsbakad lax med solrospesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron
  • 1 pkt smaksatt färskost ex. rostad paprika, örter eller vitlök
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till solrospeston.
  2. Solrospesto: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Riv osten fint och tillsätt den.
  4. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  6. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skrubba och börja koka potatis - tar ca 20 minuter.
  9. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  10. Bred ett lager av några msk solrospesto på varje laxbit.
  11. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  12. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  13. Skala och strimla rödlöken.
  14. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  15. Servera pestolaxen med tomatsalladen, smaksatt färskost, mer solrospesto, kokt potatis samt citronklyftor. Strö över hackad persilja vid servering.
E-mail
Inga röster än

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer