Ugnsbakad lax med solrospesto

Introduktion och förberedelse

Ugnsbakad lax med solrospesto med förslag på tillbehör som smaksatt färskost, tomatsallad, kokt potatis och citron.

Solrospesto blir mycket billigare än pesto på dyra pinjenötter. Och riktigt gott samt nyttigt.

Överbliven pesto kan du servera till laxen vid sidan eller spara till annat ex. blanda i pasta till en pastapesto.

Varianter

Istället för solrospesto kan du ta vanlig färdig pesto och blanda ut med mera riven ost. Eller göra egen pesto.

4 portioner ugnsbakad lax med solrospesto

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 dl hackad inlagd ingefära
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk hackad persilja
  • Solrospesto: 3 dl solrosfrön
  • 3 dl olivolja
  • 3 klyftor vitlök
  • 2 dl packad basilika, cirka 30 blad
  • 0,5 dl vatten
  • 100 gram parmesan eller grana padano
  • 2 msk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tomatsallad med basilika: 400 gram tomater av valfri sort
  • 10 blad basilika
  • 0,5 rödlök
  • 2 msk olivolja
  • 2 msk vinäger
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 800 gram kokt färskpotatis
  • 1 citron
  • 1 pkt smaksatt färskost ex. rostad paprika, örter eller vitlök
  • 2 msk hackad persilja

Tillagning

  1. Skär citron i klyftor. Ta en del citronsaft till solrospeston.
  2. Solrospesto: Mixa solrosfrön med skalade vitlöksklyftor, basilika, olivolja samt vatten i en matberedare eller med en stavmixer till en jämnt finfördelad röra.
  3. Riv osten fint och tillsätt den.
  4. Tillsätt citronsaft, salt och vitpeppar.
  5. Mixa lite till eller rör ihop till en röra.
  6. Smaka av solrospeston med salt och peppar.
  7. Sätt ugnen på 200 grader.
  8. Skrubba och börja koka potatis - tar ca 20 minuter.
  9. Smörj en ugnsform med lite olivolja.
  10. Bred ett lager av några msk solrospesto på varje laxbit.
  11. Sätt in laxen i ugnen och baka den i ca 20 minuter.
  12. Tomatsallad med basilika: skölj tomaterna och skär i skivor eller halvor.
  13. Skala och strimla rödlöken.
  14. Grovhacka basilika och blanda med tomater, rödlök, olivolja, vinäger, salt och peppar i en skål.
  15. Servera pestolaxen med tomatsalladen, smaksatt färskost, mer solrospesto, kokt potatis samt citronklyftor. Strö över hackad persilja vid servering.
E-mail
Medel: 3.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 445 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.