Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot

Introduktion och förberedelse för tillagning

Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche.

Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör. Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.

En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.

4 portioner ugnsstekt lax med äpple

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äpplen
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • Rostade rotfrukter: 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som Amandine
  • 2 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Pepparrotssås: 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
  3. Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
  4. Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
  5. Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
  6. Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
  7. Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
  8. Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
  9. Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
  10. Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
  11. Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
  12. Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
  13. Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
  14. Skala och riv pepparroten så fint du kan.
  15. Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
  16. Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.