Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot

Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche. Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör.
Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.

4 portioner ugnsstekt lax med äpple

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äpplen
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • Rostade rotfrukter: 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som Amandine
  • 2 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Pepparrotssås: 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
  3. Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
  4. Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
  5. Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
  6. Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
  7. Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
  8. Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
  9. Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
  10. Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
  11. Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
  12. Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
  13. Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
  14. Skala och riv pepparroten så fint du kan.
  15. Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
  16. Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer