Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot
Introduktion och förberedelse
Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche.
Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör.
Val av lax
- Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Köp helst MSC-märkt lax.
 - Det finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag.
 - Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten.
 
Att dricka till
En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
 - Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
 - Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
 - Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
 - Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
 - Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
 - Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
 - Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
 - Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
 - Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
 - Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
 - Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
 - Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
 - Skala och riv pepparroten så fint du kan.
 - Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
 - Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
 
Uppskattat näringsvärde per portion: 788 kcal