Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot
Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche.
Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
- Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
- Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
- Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
- Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
- Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
- Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
- Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
- Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
- Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
- Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
- Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
- Skala och riv pepparroten så fint du kan.
- Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
- Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
Val av lax
- Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Köp helst MSC-märkt lax.
- Det finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag.
- Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten.
Att dricka till
En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.
Uppskattat näringsvärde per portion: 788 kcal