Ugnsstekt lax med äpple och pepparrot

Laxfilé i ugn med glaserade äpplen och rödlök samt rostade rotfrukter av potatis, kålrot och morot serverat med pepparrots-crème fraiche. Skippar du potatisen så får du en Gi-lax med goda gi-tillbehör.
Räkna fyra portionsbitar laxfilé på 130-150 gram utan skinn. Finns färsk fin laxsida i fiskdisken - be dem portionera den vet jag. Ett annat alternativ är fryst portionsförpackad lax som du tinar över natten eller någon timme i kallt vatten. Köp helst MSC-märkt lax.
En kall fransk cider från Normandie passar utmärkt till laxen med äpple.

4 portioner ugnsstekt lax med äpple

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 äpplen
  • 2 rödlökar
  • 4 msk olivolja
  • 1 msk socker
  • 4 msk vitvinsvinäger eller citronsaft
  • Rostade rotfrukter: 12 potatisar, gärna delikatesspotatis som Amandine
  • 2 morötter
  • 0,5 kålrot
  • 4 msk olivolja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Pepparrotssås: 2 dl crème fraiche naturell
  • 1 dl färskriven pepparrot
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 2 msk vitvinsvinäger eller citronsaft

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och skala ev. potatisen om de har fult skal. Dela i varje potatis grova bitar ca 2x2 cm. Lägg i ett ugnsform.
  3. Skala morötter och skär bort toppen. Dela i grova bitar i samma storlek som potatis.
  4. Skär bort 0,5 cm av skalet på kålroten. Dela kålroten i tärningar ca 2x2 cm.
  5. Lägg i ugnsform med potatis och morötter.
  6. Tillsätt olivolja, salt och peppar och rör om.
  7. Rosta rotfrukterna i ugnen i ca 40 minuter. Ta ut och vänd dem en gång.
  8. Skala löken och dela varje i fyra klyftor. Lägg i en stekpanna.
  9. Skölj äpplen och klyfta i fyra delar. Skär bort kärnhus och blomfästet. Lägg med löken i stekpannan.
  10. Tillsätt olivolja, socker, salt, peppar och vinäger och vänd runt.
  11. Stek lök och äpplen på medelvärme i ca 30 minuter. Rör då och då.
  12. Lägg laxen i en ugnsform. Tillsätt olivolja, salt och peppar och vänd runt. Laxen ska sedan ligga med ev. skinn nedåt.
  13. Sätt in i ugnen och låt gå tills laxköttet skivar sig. Det tar ca 20 minuter.
  14. Skala och riv pepparroten så fint du kan.
  15. Blanda riven pepparrot med crème fraiche i en skål. Smaka av med salt, peppar och vinäger eller citron.
  16. Servera den ugnsstekta laxen med äpplen och rödlök, rostade rotfrukter samt pepparrotssåsen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Godaste fisken på grillen

Lägg en bit lax, gör fiskspett eller grilla en hel fisk. Det lyxigaste man kan laga i Portugal och Spanien är fin fisk - det har vi  faktiskt rätt gott utbud av i Svenska fiskdiskar - speciellt lax. Servera med god färskpotatis, citron och en sås och grönsallad och kanske lite extra grillade grönsaker. Svårare behöver det inte vara. Och nyttit och fräscht blir det. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer