Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker

Ugnsbakad lax med pesto och grönsaker. En nyttig, smal och supergod rätt med laxfilé, smakrik pesto som sås och goda ugnsgrillade grönsaker på italienskt vis med paprika, zucchini, purjolök, morot, rotselleri och små körsbärstomater.

En LCHF eller Gi-lax med tillbehör som har lågt glykemiskt index. Det går så klart bra att grilla laxen istället för att ugnsbaka laxen. Vill du kan du laga egen pesto.

Vintips:

Till lax med pesto passar ett rosévin eller ett fylligt vitt vin av ex. Semillon från Australien.

4 portioner ugnsbakad lax

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 bitar laxfilé med skinn, ca 140 gram styck
  • salt och vitpeppar
  • 5 msk god olivolja
  • 1 röd paprika
  • 1 gul paprika
  • 0,5 grön zucchini
  • 0,5 purjolök
  • 2 rödlökar
  • 100 gram rotselleri, en bit
  • 2 morötter
  • 8 körsbärstomater
  • 0,5 - 1 burk pesto eller gör egen
  • 4 klyftor citron

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader.
  2. Skölj och rensa grönsakerna: Skär paprika och zucchini i grova bitar. Lägg i en ugnsform. Borsta morötter, skär bort skalet på rotsellerin, rensa purjolöken (skär itu längs med och skölj bort jord), hacka löken, skär allt i 1,5 cm tärningar och lägg i ugnsformen.
  3. Dela tomaterna och lägg i dem med.
  4. Blanda med god olivolja, salt och vitpeppar. Ev. kan du ha i någon klyfta vitlök samt rosmarin och torkad chili.
  5. Sätt in i ugnen och låt gå i 20 minuter.
  6. Ta fram laxen och värm en panna.
  7. Stek med skinnsidan nedåt på medelvärme i lite olivolja eller rapsolja. Salta och peppra.
  8. När grönsakerna har gått en halvtimme så kan du ta ut grönsakerna och lägga på laxen på grönsakerna. Toppa laxen med någon msk pesto på varje bit.
  9. Sätt in i mitten av ugnen igen och låt gå i tio minuter tills laxen är nästan helt genombakt (eller är som du vill ha den).
  10. Servera den ugnsbakade laxen med citronklyftor och skeda över någon msk extra pesto på grönsakerna.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.