Lax i ugn med tapenade

Ugnsstekt laxfilé toppad med tapenade eller olivoröra.

Lättlagat och gott med valfritt tillbehör som quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta, rostade rotfrukter. Vidare kan man ha någon kall sås till.

Vill du ha en enkel kall sås till kan du blanda 2 dl turkisk yoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.

Kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor är förslag på grönsakstillbehör.

Tapenade finns att köpa färdig men gott är att göra egen olivröra. Tapenade kan bytas mot pesto, röd pesto, kronärtsskockskräm som finns som röra på burk.

2 portioner lax i ugn med tapenade

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 0,5 msk smör
  • 4 msk tapenade
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2,5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Egen tapenade: Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Eller använd stavmixer. Tapenaden är klar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Lägg laxen med ev. skinnsida nedåt. Salta och peppra.
  5. Blanda tapenade med riven ost.
  6. Bred ut tapenade- och ostblandningen på laxfiléerna.
  7. Grädda laxen i mitten ugnen i 10-15 minuter.
  8. Servera laxen med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-04

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.