Lax i ugn med tapenade

Introduktion och förberedelse

Ugnsstekt laxfilé toppad med tapenade - olivröra - ger god smak på laxen. Lättlagat och gott.

Serveringsförslag

Val av lax

Du kan använda färsk eller fryst lax i portionsbitar - med eller utan skinn.

Du kan även ta en hel bit eller hel sida lax och bre på tapenade samt laga som denna lax. Lätt och smidigt till många. Kan då även grillas på utegrill på planka - grillplanka.

Köp MSC-märkt lax.

Hemgjord eller köpt tapenade

Tapenade finns att köpa färdig men gott är att göra egen tapenade - olivröra.

Varianter

Tapenade kan bytas mot pesto, röd pesto med soltorkade tomater eller annan pesto.

Ett annat förslag är att byta tapenade mot kronärtsskockskräm som finns som att köpa färdig på burk.

Laxfilé bakad med tapenade i ugnen
Att toppa laxfilé med tapenade är ett enkelt sätt att få en god smak på lax.

2 portioner lax i ugn med tapenade

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 0,5 msk smör
  • 4 msk tapenade
  • 0,5 dl riven ost som parmesan eller grana padano
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 2,5 dl urkärnade svarta oliver helst Kalamata
  • 1 vitlöksklyfta
  • 2 sardellfiléer
  • 0,5 dl olivolja

Tillagning

  1. Egen tapenade: Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Eller använd stavmixer. Tapenaden är klar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader.
  3. Smörj en ugnsform med lite smör.
  4. Lägg laxen med ev. skinnsida nedåt. Salta och peppra.
  5. Blanda tapenade med riven ost.
  6. Bred ut tapenade- och ostblandningen på laxfiléerna.
  7. Grädda laxen i mitten ugnen i 10-15 minuter.
  8. Servera laxen med önskat tillbehör.
E-mail
Medel: 4.4 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 464 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-11-08