Lax i ugn med tapenade
Ugnsstekt laxfilé toppad med tapenade - olivröra - ger god smak på laxen. Lättlagat och gott.
Tillagning
- Egen tapenade: Lägg allt i en mixer och mixa till en röra. Eller använd stavmixer. Tapenaden är klar.
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Smörj en ugnsform med lite smör.
- Lägg laxen med ev. skinnsida nedåt. Salta och peppra.
- Blanda tapenade med riven ost.
- Bred ut tapenade- och ostblandningen på laxfiléerna.
- Grädda laxen i mitten ugnen i 10-15 minuter.
- Servera laxen med önskat tillbehör.
Serveringsförslag
- Till laxen tycker jag det passar med quinoasallad, bulgursallad, pressad potatis, pasta eller rostade rotfrukter. Fler förslag på tillbehör hittar du här.
- Vidare passar en kall sås till - som denna kalla citronsås.
- En enkel variant på kall sås till kan du laga genom att blanda 2 dl matyoghurt med någon tsk pressad citron och 0,5 tsk honung samt smaka av med salt och peppar.
- Kokta grönsaker som broccoli eller brytbönor är förslag på grönsakstillbehör.
Val av lax
Du kan använda färsk eller fryst lax i portionsbitar - med eller utan skinn.
Du kan även ta en hel bit eller hel sida lax och bre på tapenade samt laga som denna lax. Lätt och smidigt till många. Kan då även grillas på utegrill på planka - grillplanka.
Köp MSC-märkt lax.
Hemgjord eller köpt tapenade
Tapenade finns att köpa färdig men gott är att göra egen tapenade - olivröra.
Varianter
Tapenade kan bytas mot pesto, röd pesto med soltorkade tomater eller annan pesto.
Ett annat förslag är att byta tapenade mot kronärtsskockskräm som finns som att köpa färdig på burk.
Uppskattat näringsvärde per portion: 464 kcal