Lax i folie med grönsaker

Ett foliepaket till grillen med laxfilé samt grönsaker som potatis, körsbärstomater, sparris, lök och örter.

Smidigt att förbereda i god tid (förvara i kylen) och sedan snabbt och enkelt att laga på grillen till servering.

Har du kokt färskpotatis eller annan kokt potatis över i kylen så är de perfekta att slå in i foliepaket med annat gottis i som ex. lax. Istället för lax blir det gott med torskfilé.

2 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 knipplökar
  • 300 gram färskpotatis, gärna kokt
  • 4 rädisor
  • 6 körsbärstomater
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 msk färsk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk färsk hackad timjan
  • 2 ark ugnsfolie
  • 40 gram smör
  • Sås: 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär den i grova skivor. Koka potatisen mjuk i ca 10 minuter. Har du kokt potatis så använd den.
  3. Skölj löken och strimla den. Skölj tomater och dela dem i halvor. Skölj sparris. Skölj rädisor och skiva dem.
  4. Hacka färsk persilja, timjan och gräslök.
  5. Häll olivolja i botten på varje folieark.
  6. Lägg på laxfiléerna samt fördela grönsakerna och den kokta potatisen över. Salta och peppra samt strö över örter. Lägg i en klick smör i varje paket.
  7. Vik ihop foliepaketen likt båtar med skarven uppåt.
  8. Lägg foliepaketen på grillen i 10-15 minuter tills laxen är genomstekt.
  9. Blanda under tiden såsen av riven färsk ingefära, creme fraiche, gräddfil samt smaka av med lite salt.
  10. Öppna upp foliepaketet och servera det med såsen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.