Lax i folie med grönsaker

Introduktion och förberedelse

Ett foliepaket till grillen med laxfilé samt grönsaker som potatis, körsbärstomater, sparris, lök och örter.

Smidigt att förbereda i god tid (förvara i kylen) och sedan snabbt och enkelt att laga på grillen till servering.

Har du kokt färskpotatis eller annan kokt potatis över i kylen så är de perfekta att slå in i foliepaket med annat gottis i som ex. lax. Istället för lax blir det gott med torskfilé.

2 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 knipplökar
  • 300 gram färskpotatis, gärna kokt
  • 4 rädisor
  • 6 körsbärstomater
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 msk färsk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk färsk hackad timjan
  • 2 ark ugnsfolie
  • 40 gram smör
  • Sås: 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär den i grova skivor. Koka potatisen mjuk i ca 10 minuter. Har du kokt potatis så använd den.
  3. Skölj löken och strimla den. Skölj tomater och dela dem i halvor. Skölj sparris. Skölj rädisor och skiva dem.
  4. Hacka färsk persilja, timjan och gräslök.
  5. Häll olivolja i botten på varje folieark.
  6. Lägg på laxfiléerna samt fördela grönsakerna och den kokta potatisen över. Salta och peppra samt strö över örter. Lägg i en klick smör i varje paket.
  7. Vik ihop foliepaketen likt båtar med skarven uppåt.
  8. Lägg foliepaketen på grillen i 10-15 minuter tills laxen är genomstekt.
  9. Blanda under tiden såsen av riven färsk ingefära, creme fraiche, gräddfil samt smaka av med lite salt.
  10. Öppna upp foliepaketet och servera det med såsen.
E-mail
Medel: 3.2 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-18

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.