Lax i folie med grönsaker

Ett foliepaket till grillen med laxfilé samt grönsaker som potatis, körsbärstomater, sparris, lök och örter.

Smidigt att förbereda i god tid (förvara i kylen) och sedan snabbt och enkelt att laga på grillen till servering.

Har du kokt färskpotatis eller annan kokt potatis över i kylen så är de perfekta att slå in i foliepaket med annat gottis i som ex. lax. Istället för lax blir det gott med torskfilé.

2 portioner lax i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 2 bitar laxfilé
  • 4 msk olivolja
  • 2 knipplökar
  • 300 gram färskpotatis, gärna kokt
  • 4 rädisor
  • 6 körsbärstomater
  • 4 gröna sparrisar
  • 2 msk färsk hackad persilja
  • 2 msk hackad gräslök
  • 1 msk färsk hackad timjan
  • 2 ark ugnsfolie
  • 40 gram smör
  • Sås: 1 tsk riven färsk ingefära
  • 1 dl creme fraiche
  • 1 dl gräddfil
  • 2 krm salt

Tillagning

  1. Tänd grillen.
  2. Skölj och putsa potatisen. Skär den i grova skivor. Koka potatisen mjuk i ca 10 minuter. Har du kokt potatis så använd den.
  3. Skölj löken och strimla den. Skölj tomater och dela dem i halvor. Skölj sparris. Skölj rädisor och skiva dem.
  4. Hacka färsk persilja, timjan och gräslök.
  5. Häll olivolja i botten på varje folieark.
  6. Lägg på laxfiléerna samt fördela grönsakerna och den kokta potatisen över. Salta och peppra samt strö över örter. Lägg i en klick smör i varje paket.
  7. Vik ihop foliepaketen likt båtar med skarven uppåt.
  8. Lägg foliepaketen på grillen i 10-15 minuter tills laxen är genomstekt.
  9. Blanda under tiden såsen av riven färsk ingefära, creme fraiche, gräddfil samt smaka av med lite salt.
  10. Öppna upp foliepaketet och servera det med såsen.
E-mail
Medel: 3.3 (4 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-08

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer