Fisk i folie

Introduktion och förberedelse

Fisk i folie med grönsaker är nyttigt, enkelt och gott.

Här med torsk i smör och olivolja samt grönsaker som kokt potatis, zucchini, aubergine, purjolök, paprika, tomat och persilja.

Smidigt att laga på grillen eller i ugnen om du har rester på kokt potatis över.

Serveringsförslag

Servera gärna med valfri sallad till som ex. grönsallad, bönsallad, tomatsallad, spenatsallad eller liknande.

Varianter

  • Istället för torsk kan du ta annan valfri matsfisk som sej, kolja, havskatt, spättafilé, lax eller liknande fiskfilé.
  • Foliepaketet kan lagas i ugnen eller på grillen.
  • Annat gott i är strimlad eller hackad rödlök, pressad vitlök, färsk basilika, chiliflakes, spenat och pesto.
  • Istället för vanlig kokt potatis kan du ta i kokt färskpotatis eller delikatesspotatis.
  • En variant är att fräsa paprika, zucchini och aubergine i smöret och olivoljan i ca 5 minuter. Tillsätt sedan purjolöken och tomaterna samt fräs 5 minuter till. Lägg sedan grönsakerna med potatis, kryddor och fisk i foliepaketen. 

4 portioner fisk i folie

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4 bitar fiskfilé som förslagsvis torsk ca 120 gram styck, totalt ca 480 gram
  • 4 msk smör
  • 4 msk olivolja
  • 6 kokta potatisar som ex delikatesspotatis
  • 0,5 röd paprika
  • 0,5 aubergine
  • 0,5 zucchini
  • 2 tomater eller 8 körsbärstomater
  • 20 cm purjolök
  • 4 msk hackad persilja
  • 2 krm timjan
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar

Tillagning

  1. Har du ej kokt potatis så får du koka det. Dela potatisen i grova bitar. Koka potatis mjuk i ca 20 minuter. Har de fina skal kokar du med skalen annars får du skala dem innan du skär dem i bitar.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn eller tänd grillen.
  3. Skölj och tärna paprika. Skölj, dela och strimla zucchini samt aubergine. Skölj och dela tomater. Skölj och strimla purjolök.
  4. Dra av fyra ark folie ca 40x40 cm.
  5. Smörj med smör och olivolja i mitten på varje folieark.
  6. Lägg en bit torsk i mitten.
  7. Fördela grönsaker och potatis runt om och på fisken.
  8. Strö över hackad persilja. Salta och peppra samt strö över timjan.
  9. Vik ihop till paket.
  10. Laga foliepaketen i mitten av ugnen eller på grillen i 20 minuter.
E-mail
Medel: 4.1 (42 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 586 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2025-08-20