Laxpaket med mozzarella

Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Gott med färskpotatis, delikatesspotatis, tagliatelle eller ris.
Här med kokt potatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat.
Räkna 4 bitar laxfilé utan skinn, à 130-150 gram styck.
Du behöver 4 ark folie att slå in laxen med till paket.

4 portioner laxpaket med mozzarella

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 40 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 12 cocktailtomater
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör: 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 220 grader.
  3. Klipp ut 4 rektanglar folie, förslags vis 35 cm långa från 44 bred folie eller lite längre bitar från kort folie (sikta på ca 40x30 cm rektanglar).
  4. Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
  5. Pensla och fördela vitlökssmöret på varje foliebit i mitten ca 3 kvadrat dm stort område.
  6. Lägg på en bit laxfilé på varje folie i mitten vågrätt med långsidan på rektanglarna.
  7. Salta och peppra dem.
  8. Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
  9. Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
  10. Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
  11. Fördela 2 skivor på varje laxbit.
  12. Häll ca 3 msk grädde och 2 msk vitt vin på varje laxbit.
  13. Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
  14. Vik ihop folien till paket. Förslagsvis genom att först vika upp långsidorna och vika in skarven upp till samt sedan vika upp och skruva till kanterna till en form likt en banan med ändarna uppåt. Akta så inte grädden rinner ut när du viker.
  15. Grilla laxpaketen 15 minuter på medelvärme. Sätt på lock efter halva tiden om du har klotgrill.
  16. Använder du ugn kan du ugnssteka dem i 20 minuter i mitten av ugnen.
  17. Genom att öppna ett paket försiktigt i toppen kan du kika in och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxpaketen klara.
  18. Servera med tillbehören som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
  19. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer