Laxpaket med mozzarella

Laxpaket med mozzarella, basilika, tomat, vitlök, vitt vin, grädde och parmesanost. Ett foliepaket med italienska smaker. Krämig sås, ost och lax i ett. Mycket gott med kokt färskpotatis, marinerade vita bönor samt grönsallad av babyspenat och cocktailtomater. Passar även med pasta som tagliatelle, råris eller gnocchi till.

Räkna 4 bitar laxfilé utan skinn, à 130-150 gram styck. Välj MSC-märkt lax. Du behöver 4 ark folie att slå in laxen med till paket.

4 portioner laxpaket med mozzarella

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 600 gram laxfilé
  • 40 gram smör
  • 1 klyfta vitlök
  • 1,5 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 mozzarellaost i lag
  • 12 cocktailtomater
  • 1 dl hackad färsk basilika
  • 2,5 dl grädde
  • 1 dl vitt vin
  • 0,5 dl riven parmesanost
  • Tillbehör: 12 kokta färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 100 gram babyspenat eller grönsallad
  • 1 burk små vita bönor (naturella - ej med tomatsås)
  • 2 msk olivolja
  • 0,5 rödlök
  • 0,5 klyfta vitlök
  • 2 msk vinäger
  • 1 msk citronsaft
  • 0,5 dl hackad bladpersilja

Tillagning

  1. Börja förbered tillbehör som förslagsvis potatis, grönsallad och marinerade vita bönor eller vad du önskar till.
  2. Tänd grillen eller sätt ugnen på 220 grader.
  3. Klipp ut 4 rektanglar folie, förslags vis 35 cm långa från 44 bred folie eller lite längre bitar från kort folie (sikta på ca 40x30 cm rektanglar).
  4. Smält smöret och pressa i vitlöken samt blanda runt.
  5. Pensla och fördela vitlökssmöret på varje foliebit i mitten ca 3 kvadrat dm stort område.
  6. Lägg på en bit laxfilé på varje folie i mitten vågrätt med långsidan på rektanglarna.
  7. Salta och peppra dem.
  8. Skölj och halvera tomaterna och lägg 3 halvor jämte varje laxbit.
  9. Hacka basilikan och fördela över laxbitarna.
  10. Häll av och skär mozzarellan i 8 skivor.
  11. Fördela 2 skivor på varje laxbit.
  12. Häll ca 3 msk grädde och 2 msk vitt vin på varje laxbit.
  13. Fördela riven parmesanost på varje laxbit.
  14. Vik ihop folien till paket. Förslagsvis genom att först vika upp långsidorna och vika in skarven upp till samt sedan vika upp och skruva till kanterna till en form likt en banan med ändarna uppåt. Akta så inte grädden rinner ut när du viker.
  15. Grilla laxpaketen 15 minuter på medelvärme. Sätt på lock efter halva tiden om du har klotgrill.
  16. Använder du ugn kan du ugnssteka dem i 20 minuter i mitten av ugnen.
  17. Genom att öppna ett paket försiktigt i toppen kan du kika in och se så osten smält och såsen kokar runt laxen då är med största sannolikhet laxpaketen klara.
  18. Servera med tillbehören som förslagsvis kokt potatis, marinerade vita bönor samt sköljd grönsallad.
  19. Marinerade vita bönor: skölj bönorna nog i durkslag. Lägg i en skål. Skala och finhacka löken samt grovhacka bladpersiljan och rör i. Skala och pressa i vitlök samt blanda i olivolja, citronsaft och vinäger. Smaka av med salt och peppar.
E-mail
Medel: 3.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-03-09

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.