Torsk i foliepaket

Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.

Välj krav- eller msc-märkt torsk. Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).

4 portioner torsk i foliepaket

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 portionsbitar torsk à ca 120 gram styck
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller ca 2 msk hackad röd chili
  • 4 msk hackad persilja
  • 4 msk hackad gräslök
  • 2 morötter
  • 300 gram färsk spenat eller 2 dl frusen (tinad) bladspenat
  • 2 msk olivolja
  • 8 cocktailtomater
  • 2,5 dl grädde eller crème fraiche
  • 4 msk vitt vin
  • 4 ark folie ca 30x40 cm stora
  • Tillbehör: ca 8-12 kokta potatisar eller kokt råris, tagliatelle (häll då såsen och fisken ur foliepaketet över pastan).

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja koka potatis eller annat tillbehör som ris (eller koka upp vatten till pasta).
  3. Klipp ut och lägg arken med folie bredvid varandra.
  4. Gnid in smör i mitten på arken.
  5. Lägg en bit torsk på varje ark.
  6. Fördela salt, peppar, pressad vitlök, chili, hackad persilja och hackad gräslök på torsken.
  7. Skala, dela och strimla morötterna och fördela över fisken.
  8. Skölj och fräs spenaten i en stor stekpanna med lite olivolja.
  9. Skölj och dela tomaterna och lägg runt torsken.
  10. Fördela spenaten runt och över torsken.
  11. Vik upp över och under kanterna på foliet. Vik sedan upp hörnorna så att vätska ej kan rinna ut.
  12. Häll på och fördela grädde eller klicka i crème fraiche samt vitt vin i foliepaketen.
  13. Vik upp och ihop ändarna. Vik ihop foliekanterna längs med toppen.
  14. Grilla eller ugnsbaka foliepaketen i ca 15 minuter.
  15. Servera foliepaketen med önskat tillbehör som ex. kokt potatis, ris eller pasta.
  16. Var försiktig när du viker upp folien så du ej bränner dig. Torsken kan ätas direkt ur folien eller så kan innehållet hällas ut på tallriken.
E-mail
Medel: 4 (23 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer