Torsk i foliepaket

Introduktion och förberedelse

Torsk i foliepaket med spenat, tomat, lök, morot, grädde eller crème fraiche smaksatt med vitlök, vitt vin, örter och chili.

Gott med kokt färskpotatis, delikatesspotatis, vanlig potatis eller pressad potatis till.

Välj krav- eller msc-märkt torsk. Du kan laga foliepaketen på grillen eller i ugnen (225 grader).

Se till att välja en folie som är godkänd för matlagning.

4 portioner torsk i foliepaket

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 4 portionsbitar torsk à ca 120 gram styck
  • 2 msk smör
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • 1 klyfta vitlök
  • 2 krm chiliflakes eller ca 2 msk hackad röd chili
  • 4 msk hackad persilja
  • 4 msk hackad gräslök
  • 2 morötter
  • 300 gram färsk spenat eller 2 dl frusen (tinad) bladspenat
  • 2 msk olivolja
  • 8 cocktailtomater
  • 2,5 dl grädde eller crème fraiche
  • 4 msk vitt vin
  • 4 ark folie ca 30x40 cm stora
  • Tillbehör: ca 8-12 kokta potatisar eller kokt råris, tagliatelle (häll då såsen och fisken ur foliepaketet över pastan).

Tillagning

  1. Tänd grillen eller sätt ugnen på 225 grader.
  2. Börja koka potatis eller annat tillbehör som ris (eller koka upp vatten till pasta).
  3. Klipp ut och lägg arken med folie bredvid varandra.
  4. Gnid in smör i mitten på arken.
  5. Lägg en bit torsk på varje ark.
  6. Fördela salt, peppar, pressad vitlök, chili, hackad persilja och hackad gräslök på torsken.
  7. Skala, dela och strimla morötterna och fördela över fisken.
  8. Skölj och fräs spenaten i en stor stekpanna med lite olivolja.
  9. Skölj och dela tomaterna och lägg runt torsken.
  10. Fördela spenaten runt och över torsken.
  11. Vik upp över och under kanterna på foliet. Vik sedan upp hörnorna så att vätska ej kan rinna ut.
  12. Häll på och fördela grädde eller klicka i crème fraiche samt vitt vin i foliepaketen.
  13. Vik upp och ihop ändarna. Vik ihop foliekanterna längs med toppen.
  14. Grilla eller ugnsbaka foliepaketen i ca 15 minuter.
  15. Servera foliepaketen med önskat tillbehör som ex. kokt potatis, ris eller pasta.
  16. Var försiktig när du viker upp folien så du ej bränner dig. Torsken kan ätas direkt ur folien eller så kan innehållet hällas ut på tallriken.
E-mail
Medel: 3.9 (50 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 320 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.