Foliepaket med spätta och räkor

Foliepaket med spätta, räkor, tomat, purjolök, kokt potatis, grädde och dill.
Fiskpaketen kan lagas på utegrill, i ugn eller i glöden efter öppen eld.
Du behöver 4 ark folie, ca 40x30 cm i storlek.
Enkelt och gott. Fiskpaketen går snabbare att laga om du redan har färdig kokt potatis. En god resträtt om du har kokt potatis över.
Istället för grädde kan man ta crème fraiche. Sojagrädde blir också gott.
Fiskpaket är gott med citronklyfta, öl och nubbe samt knäckebröd, smör och ost.

4 portioner foliepaket med spätta och räkor

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram spättafilé
  • 2 dl skalade räkor
  • 35 gram fryst dill eller någon dl färsk finhackad dill
  • 800 gram kokt fast potatis
  • 2,5 dl grädde
  • 0,5 purjolök
  • ca 12 cocktailtomater, 1 paket
  • 1 citron
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vit- eller svartpeppar
  • 2 msk smör att smörja foliearken med

Tillagning

  1. Tina spättafiléer och räkor om du köpt frysta.
  2. Koka potatis mjuk. Skala gärna och dela stor potatis (4 delar) om du använder det. Koka 15-20 minuter.
  3. Sätt ugnen på 200 grader eller tänd utegrillen.
  4. Förbered under tiden för foliepaketen: klipp ut 4 ark folie ca 40x30 cm styck.
  5. Smält smör eller mikra det mjukt och pensla smör i mitten på folien ca 20x20 cm.
  6. Rensa, dela och skölj samt strimla purjolöken.
  7. Skölj och dela cocktailtomater.
  8. Skär ut 4 klyftor citron. Pressa ur resten av citronsaften i ett glas.
  9. Skiva kokt potatis grovt och fördela i foliearken.
  10. Rulla ihop spättafiléerna och lägg minst 4 st per portion i mitten på potatisen.
  11. Strö över hackad dill, purjolök, tomathalvor, räkor, salt och vit- eller svartpeppar.
  12. Fördela grädde och citronsaft över fisk och potatis. Akta så det ej rinner ut.
  13. Vik upp kanterna på folien längs långsidan till mitten och vrid sedan ihop hörnen och vik upp dem till paket.
  14. På utegrill: lägg fiskpaketen på grillen och placera gallret en bit upp. Låt de helst stå i en kvart eller 20 minuter.
  15. I ugn: sätt fiskpaketen i en långpanna och grädda dem i 20 minuter.
  16. Vik upp kanterna och servera fiskpaketen med citronklyfta samt salt.
E-mail
Medel: 4.3 (4 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer