Lammspett med tzatziki
Grillade lammspett med tzatziki och en bulgursallad med fetaost och kalamataoliver med inspiration från Grekland.
Spetten marineras i olivolja, citron, vitlök, salvia och rosmarin.
Tillagning
- Skär lammköttet i kuber ca 2x2 - 3x3 cm storlek.
- Blanda lammköttet med olivolja, citronsaft, salt, peppar samt plockad och grovt hackad rosmarin, timjan och salvia.
- Marinera lammköttet i kylen minst en timme - gärna några timmar. Vill du marinera det längre så uteslut saltet och salta istället när du marinerat klart.
- Tzatziki: Skölj gurka och riv den grovt. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök, citronsaft, olivolja och salt i en skål. Förvara kall till servering. Kan förberedas innan.
- Förbered tillbehör till förslagsvis bulgursallad med fetaost - se länk ovan. Eller koka hela potatisar i 20 minuter och skiva zucchini som du sedan kan grilla och servera till spetten.
- Tänd grillen. Fördela och trä lammköttet på grillspett. Förslagsvis stålspett.
- Grilla lammspetten runt om i ca 7 minuter eller tills de har fin färg och är stekta som du vill ha dem.
- Servera lammspetten med tzatzikin och valfria tillbehör.
Serveringsförslag
- Jag serverade med tzatziki samt en bulgursallad med fetaost till - se bild.
- Kan även serveras med annat valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis eller koka hela potatisar i ca 20 minuter och sedan grilla dem samtidigt som spetten så de får färg till servering. En sallad som tomat- och spenatsallad passar också till.
- Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini. Även paprika och aubergine är lätt att grilla till spetten. Du kan även varva lammköttet med grönsaker på spettet - förslag är rödlök i klyftor, cocktailtomater, champinjoner och röd paprika.
Tips
- Du kan ta tärnad lammrostbiff eller annat mört lammkött som lammytterfilé, lammfile eller mör lammstek. Köp helst svenskt lamm.
- Spetten blir godast att grill på utegrill men kan också grillas i grillpanna på spisen. Täck över med lite folie på slutet och sänk värmen. Låt vila fem minuter innan servering i folie.
Stekgrad
Stekgrad på lammet är 62 för medium och 65 för välstekt om du vill använda termometer men enklast är att skära ett snitt i köttet och kolla så det är som du vill ha det.
Att dricka till
- En kall ljus öl eller smakrik bitter IPA passar.
- Ett rosé eller ett rött vin funkar också men jag skulle inte ta något dyrare vin då vitlöken i tzatzikin dominerar som smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal