Lammspett med tzatziki

Introduktion och förberedelse

Lammspett med tzatziki och en bulgursallad med fetaost och kalamataoliver med inspiration från Grekland. Marinera lammköttet till spetten i olivolja, citron, vitlök, salvia och rosmarin. Grilla och servera med kall vitlöks-sås som tzatziki till. Vidare kan du ha bulgursallad med fetaost som på bilden.

Du kan ta tärnad lammrostbiff eller annat mört lammkött som lammytterfilé, lammfile eller mör lammstek. Köp helst svenskt lamm.

Spetten blir godast att grill på utegrill men kan också grillas i grillpanna på spisen. Täck över med lite folie på slutet och sänk värmen. Låt vila fem minuter innan servering i folie.

Fler tillbehör:

Kan även serveras med annat valfritt tillbehör som ex. klyftpotatis eller koka hela potatisar i ca 20 minuter och sedan grilla dem samtidigt som spetten så de får färg till servering. En sallad som tomat- och spenatsallad passar också till.

Som tillbehör kan du passa på att grilla lite grönsaker till som skivad zucchini. Även paprika och aubergine är lätt att grilla till spetten. Du kan även varva lammköttet med grönsaker på spettet - förslag är rödlök i klyftor, cocktailtomater, champinjoner och röd paprika.

Stekgrad:

Stekgrad på lammet är 62 för medium och 65 för välstekt om du vill använda termometer men enklast är att skära ett snitt i köttet och kolla så det är som du vill ha det.

Att dricka till:

En kall ljus öl eller smakrik bitter IPA passar. Ett rosé eller ett rött vin funkar också men jag skulle inte ta något dyrare då vitlöken dominerar smaken.

4 port lammspett med tzatziki

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 tim 20 min

Ingredienser

  • 400-500 gram tärnat lammkött av lammrostbiff, lammytterfilé, lammfile eller mör lammstek
  • 4 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 msk citronsaft
  • 1 kvist rosmarin eller 2 krm torkad rosmarin
  • 1 kvist timjan eller 2 krm torkad timjan
  • 1 blad färsk salvia eller 1 krm torkad salvia
  • 2 krm svartpeppar
  • 2 krm salt
  • Tzatziki: 2 dl grekisk matyoghurt
  • 1/2 gurka
  • 1 klyfta vitlök
  • 1/2 tsk citronsaft
  • 2 msk olivolja
  • 1/2 tsk flingsalt
  • 4 portioner bulgursallad med fetaost eller annat tillbehör som klyftpotatis osv.

Tillagning

  1. Skär lammköttet i kuber ca 2x2 - 3x3 cm storlek.
  2. Blanda lammköttet med olivolja, citronsaft, salt, peppar samt plockad och grovt hackad rosmarin, timjan och salvia.
  3. Marinera lammköttet i kylen minst en timme - gärna några timmar. Vill du marinera det längre så uteslut saltet och salta istället när du marinerat klart.
  4. Tzatziki: Skölj gurka och riv den grovt. Blanda med matyoghurt, pressad vitlök, citronsaft, olivolja och salt i en skål. Förvara kall till servering. Kan förberedas innan.
  5. Förbered tillbehör till förslagsvis bulgursallad med fetaost - se länk ovan. Eller koka hela potatisar i 20 minuter och skiva zucchini som du sedan kan grilla och servera till spetten.
  6. Tänd grillen. Fördela och trä lammköttet på grillspett. Förslagsvis stålspett.
  7. Grilla lammspetten runt om i ca 7 minuter eller tills de har fin färg och är stekta som du vill ha dem.
  8. Servera lammspetten med tzatzikin och valfria tillbehör.
E-mail
Medel: 4.5 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 233 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Följ på Youtube, Facebook och sociala medier

Prenumerera på min Youtube-kanal och kolla in mina receptfilmer. Följ på Facebook, Instagram och Pinterest för säsongstips och nya recept.

Läs mer

Gör din egen mozzarella

Gör din egen mozzarellaost från grunden. Det är lättare än man tror och den blir mycket god.

Läs mer

Recept