Gryta med lammfärsbullar

Gryta med lammfärsbullar och kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander.
Du kan servera med couscous som i receptet eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd. Vidare är mango chutney eller harissa gott till.
På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango (sök recept här på receptfavoriter.se).
Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.

4 portioner gryta med lammfärsbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter eller 2 burkar
  • 400 gram lammfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk olja ex. solrosolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk jordnötssmör
  • Salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter att garnera med
  • Färsk koriander att garnera med, ca 0,5 kruka
  • Couscous med grönsaker: 5 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,25 huvud blomkål
  • 2 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • några blad färsk grovhackad mynta eller 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Forma lammfärsen till stora köttbullar.
  2. Fräs dem i en msk olja runt om.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Sätt lammfärsbullarna åt sidan när de fått färg.
  5. Fräs löken i någon msk olja under omrörning i en stor kastrull.
  6. Tillsätt kikärtor, krossade tomater, apelsinjuice, grönsaksbuljong, curry, oregano, chiliflakes och jordnötssmör.
  7. Vänd i lammfärsbullarna och rör runt.
  8. Låt lamm- och kikärtsgrytan koka på låg värme minst 20 minuter - gärna 30 minuter.
  9. Rosta gärna cashewnötterna i en stekpanna (valfritt). Lägg i en skål till servering.
  10. Laga couscousen eller det du vill servera till grytan: koka upp vatten med buljongtärning.
  11. Skala och tärna morot samt tillsätt den till den kokande grönsaksbuljongen.
  12. Rensa och skär blomkål i små buketter samt koka med dem några minuter.
  13. Mät upp couscous i en skål som tål värme. Blanda i salt och gurkmeja samt olja.
  14. Rör i den kokande buljongen i couscousen och rör runt. Täck över med ett lock eller liknande.
  15. Låt couscousen stå ca 5 minuter. Luckra sedan upp den med en slev samt vänd i russin och mynta innan servering.
  16. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Vidare ev. mer jordnötssmör, curry, oregano och chili efter tycke. Du kan också spä den med vatten till önskad tjocklek.
  17. Hacka den färska koriandern grovt.
  18. Servera grytan med lammfärsbullarna toppad med färsk koriander och cashewnötter samt couscousen, bröd eller annat valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Här kan du läsa hur man lagar en massa olika recept jag gjort. Helt gratis. Jag är utbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan, har en dryckesutbildning, medlem i Gastronomiska akademiens vänner, Chaine, Slowfood, Äkta vara och Sveriges Matskribenters Förening.

Mest googlade maten 2017

Chokladbollar, picklad rödlök och Janssons Frestelse samt svamp som trattisar och Karl-Johan var några av de mest poppis sökningarna i matsvängen. 

Läs mer

Laga smarrigaste Stroganoffen

Korv Stroganoff med falukorv är mångas favorit. För dig som tröttnat på falukorven finns det fler varianter av Stroganoff - med biff, hetare korv, vegetarisk samt med mer grönsaker.

Läs mer

Bästa recepten på spagetti

Spagetti kan liknas vid matvärldens jeans - det passar bra till allt. Vardag som fest. Ett av våra mest älskade recept är spagetti med köttfärssås. Här kommer några goda och enkla tips på fler pastasåser.

Läs mer

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer