Gryta med lammfärsbullar

Gryta med lammfärsbullar och kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander.
Du kan servera med couscous som i receptet eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd. Vidare är mango chutney eller harissa gott till.
På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt picklad mango (sök recept här på receptfavoriter.se).
Använd gärna hemkokta kikärter. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas). Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.

4 portioner gryta med lammfärsbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter eller 2 burkar
  • 400 gram lammfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk olja ex. solrosolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk jordnötssmör
  • Salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter att garnera med
  • Färsk koriander att garnera med, ca 0,5 kruka
  • Couscous med grönsaker: 5 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,25 huvud blomkål
  • 2 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • några blad färsk grovhackad mynta eller 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Forma lammfärsen till stora köttbullar.
  2. Fräs dem i en msk olja runt om.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Sätt lammfärsbullarna åt sidan när de fått färg.
  5. Fräs löken i någon msk olja under omrörning i en stor kastrull.
  6. Tillsätt kikärtor, krossade tomater, apelsinjuice, grönsaksbuljong, curry, oregano, chiliflakes och jordnötssmör.
  7. Vänd i lammfärsbullarna och rör runt.
  8. Låt lamm- och kikärtsgrytan koka på låg värme minst 20 minuter - gärna 30 minuter.
  9. Rosta gärna cashewnötterna i en stekpanna (valfritt). Lägg i en skål till servering.
  10. Laga couscousen eller det du vill servera till grytan: koka upp vatten med buljongtärning.
  11. Skala och tärna morot samt tillsätt den till den kokande grönsaksbuljongen.
  12. Rensa och skär blomkål i små buketter samt koka med dem några minuter.
  13. Mät upp couscous i en skål som tål värme. Blanda i salt och gurkmeja samt olja.
  14. Rör i den kokande buljongen i couscousen och rör runt. Täck över med ett lock eller liknande.
  15. Låt couscousen stå ca 5 minuter. Luckra sedan upp den med en slev samt vänd i russin och mynta innan servering.
  16. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Vidare ev. mer jordnötssmör, curry, oregano och chili efter tycke. Du kan också spä den med vatten till önskad tjocklek.
  17. Hacka den färska koriandern grovt.
  18. Servera grytan med lammfärsbullarna toppad med färsk koriander och cashewnötter samt couscousen, bröd eller annat valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer