Gryta med lammfärsbullar

Introduktion och förberedelse

Gryta med lammfärsbullar och kikärter smaksatt med krossade tomater, jordnötssmör, lök, curry, chili, oregano, cashewnötter och färsk koriander.

På bilden serverad med couscous med grönsaker, bröd samt het picklad mango.

Du kan servera med couscous som i receptet nedan eller kokt basmatiris, matvete, bulgursallad, grönsallad eller bara bröd.

Vidare är mango chutney eller harissa gott till.

Med hemkokta kikärter

Använd gärna hemkokta kikärter till grytan. Lägg ett paket på 500 gram i blöt över natten. Koka dem mjuka ca 1,5 timmar. Använd en del till grytan och använd resten till annat (de kan ex. frysas).

Alternativet är köpa färdigkokta kikärter. De kan du använda direkt efter du sköljt dem.

4 portioner gryta med lammfärsbullar

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 5 dl kokta kikärter eller 2 burkar
  • 400 gram lammfärs
  • 1 stor gul lök
  • 2 msk olja ex. solrosolja
  • 2 burkar krossade tomater
  • 4 dl vatten
  • 3 dl apelsinjuice
  • 1 tärning grönsaksbuljong
  • 1 msk curry
  • 1 tsk torkad oregano
  • 1 tsk chiliflakes
  • 4 msk jordnötssmör
  • Salt och peppar
  • 1 dl cashewnötter att garnera med
  • Färsk koriander att garnera med, ca 0,5 kruka
  • Couscous med grönsaker: 5 dl couscous
  • 5 dl vatten
  • 0,5 tärning grönsaksbuljong
  • 2 morötter
  • 0,25 huvud blomkål
  • 2 krm gurkmeja
  • 0,5 tsk salt
  • 1 msk olivolja
  • 1 dl russin
  • några blad färsk grovhackad mynta eller 1 tsk torkad mynta (valfritt)

Tillagning

  1. Forma lammfärsen till stora köttbullar.
  2. Fräs dem i en msk olja runt om.
  3. Skala och hacka löken.
  4. Sätt lammfärsbullarna åt sidan när de fått färg.
  5. Fräs löken i någon msk olja under omrörning i en stor kastrull.
  6. Tillsätt kikärtor, krossade tomater, apelsinjuice, grönsaksbuljong, curry, oregano, chiliflakes och jordnötssmör.
  7. Vänd i lammfärsbullarna och rör runt.
  8. Låt lamm- och kikärtsgrytan koka på låg värme minst 20 minuter - gärna 30 minuter.
  9. Rosta gärna cashewnötterna i en stekpanna (valfritt). Lägg i en skål till servering.
  10. Laga couscousen eller det du vill servera till grytan: koka upp vatten med buljongtärning.
  11. Skala och tärna morot samt tillsätt den till den kokande grönsaksbuljongen.
  12. Rensa och skär blomkål i små buketter samt koka med dem några minuter.
  13. Mät upp couscous i en skål som tål värme. Blanda i salt och gurkmeja samt olja.
  14. Rör i den kokande buljongen i couscousen och rör runt. Täck över med ett lock eller liknande.
  15. Låt couscousen stå ca 5 minuter. Luckra sedan upp den med en slev samt vänd i russin och mynta innan servering.
  16. Smaka av lammgrytan med salt och svartpeppar. Vidare ev. mer jordnötssmör, curry, oregano och chili efter tycke. Du kan också spä den med vatten till önskad tjocklek.
  17. Hacka den färska koriandern grovt.
  18. Servera grytan med lammfärsbullarna toppad med färsk koriander och cashewnötter samt couscousen, bröd eller annat valfritt tillbehör vid sidan.
E-mail
Medel: 3 (2 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 580 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-06-12

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.