Persiska lammfärsspett

Introduktion och förberedelse

Persiska lammfärsspett med sumak, lök, vitlök, persilja och gurkmeja.

Gott med grillade grönsaker, hummus, aubergineröra, arabiskt platt libabröd, sallad och ris som grillfest och meze.

Lammfärsen smaksätts med sumak som finns i kryddhyllan på välsorterade butiker. Den finns omald och då får du mortla eller köra i kryddmixer eller så kan du köpa mald sumak och är då bara att tillsätta. Det är en syrlig kryddblandning. Kan uteslutas och det blir gott ändå - ta förslagsvis en tsk citronsaft istället i köttfärsen.

För att färsen ska sitta kvar på spetten så behöver du platta stålspett att klämma fast färsen på.

Det går utmärkt att dubblera receptet om du vill grilla fler spett till fler portioner. Ett tips är då att klämma fast mer färs på varje spett (150 gram per portion) så räcker stålspetten till många portioner.

Spetten kan även smaksättas med hackad mynta i färsen eller som garnering.

2 portioner

  • Förberedelse: 35 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 50 min

Ingredienser

  • 300 gram lammfärs
  • 1/2 klyfta vitlök
  • 1/2 gul lök
  • 1/2 msk sumak
  • 2 msk finhackad persilja
  • 1 tsk gurkmeja
  • 2 krm svartpeppar
  • 1 tsk salt

Tillagning

  1. Skala och riv löken på rivjärn. Lägg i en skål med pressad vitlök, lammfärs, gurkmeja, persilja och svartpeppar. Blanda och ställ i kylen över natten (blir godast) eller minst 30 minuter.
  2. Tillsätt salt i färsen och blanda runt. Tänd grillen.
  3. Tryck fast färsen på platta stålspett. Fördela på 2-6 spett som du vill. Har du dubblerat receptet och inte har så många spett kan du ta 150 gram - en portion - färs per spett.
  4. Grilla spetten på båda sidor i ca fem minuter på varje sida tills de har fin färg och är genomstekta. Grilla gärna grönsaker som aubergine, paprika och zucchini innan och samtidigt om du vill det.
  5. Servera spetten med önskade tillbehör. Garnera ev. med hackad bladpersilja eller färsk mynta.
E-mail
Medel: 5 (2 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer