Grillade lammracks

Grillade och marinerade lammracks med förslag på tillbehör. Blir goda i en marinad med vitlök, rosmarin, timjan, salvia, citron och vinäger.

4 portioner lammracks

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 800-900 gram lammracks, 2 stycken
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 blad salvia
  • 1/4 citron
  • 1 msk hackad färsk rosmarin eller 2 krm rosmarin
  • 2 msk plockad färsk timjan eller 4 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • TILLBEHÖR: 4 portioner grillade grönsaker
  • 4 portioner getostkräm

Tillagning

  1. Pressa vitlök i en skål eller djupt fat och blanda med olivolja, svartpeppar, timjan, grovt hackad salvia, rosmarin, vinäger samt pressa ur en bit citronsaft och lägg med den urpressade biten citron.
  2. Skär ut lammracksen i kotletter om du vill. Eller behåll dem hela.
  3. Lägg lammköttet på en skärbräda och skrapa med en skalkniv rent benen som sticker ut från senor och hinnor. Spara skrapet som kallas paryrer i en liten såskastrull och koka en rödvinssås till.
  4. Lägg lammköttet och vänd runt det i marinaden. Ställ övertäckt i kylen. Hit kan du förbereda någon dag eller timmar innan. Låt marinera minst en timme.
  5. Tänd grillen.
  6. Grilla lammracksen några minuter på varje sida så att de får färg.
  7. Lägg dem sedan att grilla klart på lägre värme ca 5 minuter. Grillar du hela lammracks så kan du sätta i en stektermometer och mäta innertemperaturen till det du vill förslagsvis medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C.
  8. Lägg upp racksen på fat och låt de vila 3 minuter innan servering.
  9. Servera lammet med önskade tillbehör. Garnera gärna med lite mer färska örter som timjan, rosmarin, salvia och persilja. Eller enbart hackad persilja.
Putsa benen på lammracksen fria från senor och hinnor. Spara gärna dessa till sås.
Putsa benen på lammracksen fria från senor och hinnor. Spara gärna dessa till sås.
Grilla lammracksen så de får stekyta på båda sidor och sedan på lägre värme några minuter till önskad stekgrad.
Grilla lammracksen så de får stekyta på båda sidor och sedan på lägre värme några minuter till önskad stekgrad.
Lägg upp lammracksen på fat och servera garnerade med färska örter som rosmarin, persilja, timjan och salvia.
Lägg upp lammracksen på fat och servera garnerade med färska örter som rosmarin, persilja, timjan och salvia.

Tillbehör

Jag gjorde en rödvinssås samt en getostkräm till.

Vidare hade jag grillade grönsaker till - hela små potatisar, blomkål, morot och röd knipplök som på bilderna.

Skrapa rent ben

Jag skrapade benen så de blir fina till servering genom att med en skalkniv skrapa bort hinnor och senor. Detta gör du innan du lägger dem i marinad.

Av dessa slamsor som kallas paryrer kokade jag en rödvinssås som blir god till lammet.

Grilla helt rack eller delat

Jag valde att dela racksen i kotletter men man kan också grilla hela lammracksen runt om och sedan på lägre värme till önskad stekgrad. Sätt då i en termometer i mitten av köttet.

Portionsberäkning

Räkna totalt 800-900 gram lammracks med ben och fyra kotletter/bitar vardera. Det är runt 1/2 rack per portion. Ett lammrack på cirka 400 gram räcker till två portioner.

Stekgrader

  • Lammracksen är medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C. Använd en stektermometer och sätt in vid benet på tjockaste racksen.

Du kan också steka lammet helt eller i kotletter i stekpanna eller grillpanna. Låt de då eftersteka 5 minuter i ugnen på 175 grader till önskad stekgrad samt vila 5 minuter innan servering.

Att dricka till

Till lammet passar kylt öl som IPA. Ett rött kryddigt och fruktigt vin skulle jag valt till förslagsvis en Syrah från Rhone eller Shiraz från Australien men även elegant Pinot Noir, Barolo (Nebbiolo), Cabernet Sauvignon eller Merlot passar.

E-mail
Medel: 3.9 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 674 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-09-21

Tillbehör och liknande: