Grillade lammracks

Introduktion och förberedelse

Grillade och marinerade lammracks med förslag på tillbehör. Blir goda i en marinad med vitlök, rosmarin, timjan, salvia, citron och vinäger.

Jag gjorde en rödvinssås på paryrerna samt en getostkräm till som sås. Vidare grillade jag grönsaker till - hela små potatisar, blomkål, morot och röd knipplök till. Se bild.

Jag tycket man ska skrapa benen fina genom att med en skalkniv skrapa bort hinnor och senor innan man lägger dem i marina. Av dessa slamsor som kallas paryrer kan du koka en enkel rödvinssås som blir god till lammet.

Jag valde att dela racksen i kotletter men man kan också grilla hela lammracksen runt om och sedan på lägre värme till önskad stekgrad. Sätt då i en termometer i mitten av köttet.

Räkna totalt 800-900 gram lammracks med ben och fyra kotletter/bitar vardera. Det är runt 1/2 rack per portion. Ett lammrack på cirka 400 gram räcker till två portioner.

Stekgrader:

Medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C.

Du kan också steka lammet helt eller i kotletter i stekpanna eller grillpanna. Låt de då eftersteka 5 minuter i ugnen på 175 grader till önskad stekgrad samt vila 5 minuter innan servering.

4 portioner lammracks

  • Förberedelse: 1 tim 20 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 1 tim 35 min

Ingredienser

  • 800-900 gram lammracks, 2 stycken
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 blad salvia
  • 1/4 citron
  • 1 msk hackad färsk rosmarin eller 2 krm rosmarin
  • 2 msk plockad färsk timjan eller 4 krm torkad timjan
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk rödvinsvinäger
  • Förslag tillbehör: 4 portioner grillade grönsaker
  • 4 portioner getostkräm

Tillagning

  1. Pressa vitlök i en skål eller djupt fat och blanda med olivolja, svartpeppar, timjan, grovt hackad salvia, rosmarin, vinäger samt pressa ur en bit citronsaft och lägg med den urpressade biten citron.
  2. Skär ut lammracksen i kotletter om du vill. Eller behåll dem hela.
  3. Lägg lammköttet på en skärbräda och skrapa med en skalkniv rent benen som sticker ut från senor och hinnor. Spara skrapet som kallas paryrer i en liten såskastrull.
  4. Lägg lammköttet och vänd runt det i marinaden. Ställ övertäckt i kylen. Hit kan du förbereda någon dag eller timmar innan. Låt marinera minst en timme.
  5. Tänd grillen.
  6. Grilla lammracksen några minuter på varje sida så att de får färg.
  7. Lägg dem sedan att grilla klart på lägre värme ca 5 minuter. Grillar du hela lammracks så kan du sätta i en stektermometer och mäta innertemperaturen till det du vill förslagsvis medium rosastekta vid 63 °C och välstekta vid 68 °C.
  8. Lägg upp racksen på fat och låt de vila 3 minuter innan servering.
  9. Servera lammet med önskade tillbehör. Garnera gärna med lite mer färska örter som timjan, rosmarin, salvia och persilja. Eller enbart hackad persilja.
E-mail
Medel: 4 (5 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-20