Ramslökssmör

Ett aromsmör med hackad ramslök och citron. Ramslök smakar milt av vitlök och passar utmärkt till allt där vitlökssmör funkar. Dock speciellt gott till grillad fisk, kyckling eller fläskfilé.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök. Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt att köpa mycket ramslök. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige. Plockas sparsamt - den är fridlyst i Blekinge där den inte får plockas alls. 

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ut.  

6 portioner ramslökssmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 blad ramslök
  • 100 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.
  2. Skölj och finhacka ramslöken.
  3. Lägg i en skål med smöret.
  4. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.
  5. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt.
  6. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. Eller både och.
  7. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna.
  8. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme. Förvaras i kylen men kan också frysas in.
  9. Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg upp på assiett eller fat. Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat smakar så gott? Här hittar du svaret samt några av mina favoriter på grillen - marinader, såser, förrätter, grillspett, helgrillat och vilka andra goda tillbehör som passar. 

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer

Dax för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer