Ramslökssmör

Introduktion och förberedelse

Ett aromsmör eller kryddsmör med hackad ramslök och citron. Ramslök smakar milt av vitlök och passar utmärkt till allt där vitlökssmör funkar.

Speciellt gott till grillad fisk, grönsaker, kött, kyckling eller fläskfilé.

Ramslök kallas också skogsvitlök då den smakar lite vitlök.

Köp eller plocka själv

Ramslök säljs i välsorterade grönsaksdiskar. Man kan också plocka ramslök själv - då blir det mycket billigare annars kan det bli rätt dyrt att köpa mycket ramslök. Ramslök växer vilt i södra och mellersta Sverige.

Plockas sparsamt - den är fridlyst i bland annat Blekinge där den inte får plockas alls.

Med förvälld ramslök

Man kan förvälla ramslöken innan om man vill men då tappar den lite i näring och smak men blir hållbarare och grönare. Då kokar doppar du ramlöken hel i 30 sekunder i kokande vatten och låter kallna i isvatten. Häll av och krama ut.

Tips till servering

Vill du ha snygga bitar så rullar du in ramslökssmöret i smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.

Överkurs är att smälta smöret lite med en gasbrännare precis vid servering så det smälter och rinner ner lite över det du serverar smöret på.

Du kan också forma smöret till bollar, valfri form eller packa i små portionsformar.

Kan förberedas i god tid

Godast blir smöret om det får stå några timmar och få smak av ramslöken.

Håller någon vecka i kylen om det är lufttätt förpackat. Annars funkar det utmärkt att frysa in smöret portionsvis som är smidigt att ta fram i de portioner man behöver till middagen.

6 portioner ramslökssmör

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 15 blad ramslök
  • 120 gram smör, rumsvarmt
  • 0,5 tsk flingsalt
  • 2 tsk citronskal
  • 1 tsk citronsaft

Tillagning

  1. Ta fram smöret så det blir rumsvarmt. Man kan ev. mikra det mjukt dock utan att det smälter.
  2. Skölj och finhacka ramslöken.
  3. Lägg i en skål med smöret.
  4. Skölj och riv skal av citron samt dela och pressa ur lite av saften.
  5. Blanda ramslök, citronskal, citronsaft och salt med det mjuka smöret. Smaka av smöret med salt.
  6. Lägg smöret på plastfilm eller smörpapper. Eller både och.
  7. Forma och rulla ihop till en rulle ca 3,5 cm diameter. Vrid ihop ändarna.
  8. Lägg i kylen att stelna i minst en halvtimme. Förvaras i kylen men kan också frysas in.
  9. Vid servering så tar du fram smöret och skär det i ca 1,5-2 cm tjocka skivor. Lägg upp på assiett eller fat. Låt gärna smöret smälta lite direkt på den varma maten.
E-mail
Medel: 4.8 (5 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-31

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.