Oxfilé med persiljesmör

Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot. En festlig god rätt du kan laga på grillen eller i grillpanna på spisen. 

Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på ca 60 gram styck. Du kan även köpa en hel bit oxfilé på ca 500 gram.

Stekgrader:

Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.

Vintips till oxfilén:

Här passar ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.

4 portioner oxfile med persiljesmör

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 500 gram oxfilé
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • Klyftpotatis: 16 potatisar av fast sort ex. Ukama, Asterix, färskpotatisar eller delikatesspotatisar
  • 2 msk rapsolja
  • 2 krm salt
  • 1 krm vit- eller svartpeppar
  • Persiljesmör: 75 gram smör
  • 1 dl finhackad hackad persilja
  • 1 klyfta vitlök (valfritt)
  • 1 msk citronsaft
  • 1 tsk worcestershiresås
  • 1 krm vitpeppar
  • Grilltomater: 2 tomater
  • 1 msk olivolja
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 tsk dragon
  • Tillbehör: 1 zucchini
  • 2 morötter
  • 3 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar
  • 4 kvistar bladpersilja

Tillagning

  1. Ta fram oxfilé och smör så att de blir rumstempererade.
  2. Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
  3. Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
  4. Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
  5. Vitlöksfräst zucchini: Skölj, dela och skär zucchinin i tunna skivor. Skala, dela och strimla morötterna. Fräs i en panna med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar i ca 10 minuter. Håll varmt. Blanda i grovhackad bladpersilja vid servering.
  6. Grilltomat: Skölj och dela tomaterna. Sätt in med skalet nedåt i en form, häll på och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Toppa med dragon. Grilla i ugnen i ca 10 minuter.
  7. Tänd under tiden grillen om du ska grilla oxfilén. Rengör gallret.
  8. Persiljesmör: Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten. Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
  9. Blanda persilja med mjukt smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
  10. Skala och pressa i vitlöken (valfritt) och rör runt.
  11. Nu kan du använda persiljesmöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen eller frysen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
  12. Dags att grilla oxfilén. Har du köpt hel oxfilé så skär den i fyra eller åtta (två var) portionsbitar.
  13. Gnid i köttet i olivolja, salt och peppar.
  14. Grilla eller stek (använd ev. en grillpanna) oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen (sätt på lock om du har kupolgrill) och låt dem grilla eller steka i några minuter till på låg värme eller vid sidan av den heta delen av grillen tills de har den stekgrad du önskar. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
  15. Servera oxfilén med en klick eller bit persiljesmör som får smälta på toppen, klyftpotatisen, den vitlöksfrästa zucchinin samt grilltomaten.
E-mail
Medel: 4 (2 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Fynda för gommen med rotfrukter och kål

Gott, billigt, nyttigt, lokalt odlat och ekologiskt - finns det något att klaga på när det kommer till svenska rotfrukter och kål? Här är lite tips på goda rätter som rostade rotfrukter, rotfruktsgratäng, gräddkokt savoykål och andra läckra tillbehör. 

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer

Mexikansk streetfood

Mexikansk gatumat gillar jag skarpt - gott, nyttigt och så starkt man vill ha det. Tacomys och Texmex-buffé har sin charm - när du vill prova lite mer Mexikansk mat och laga från grunden med långstekt kött, salsor, guacamole, tostadas, chilisåser och annat gott så hittar du recept och tips här. 

Läs mer