Oxfilé med persiljesmör
Introduktion och förberedelse
Grillad eller stekt oxfilé med klyftpotatis, grilltomat och vitlöksfräst zucchini och morot. En festlig god rätt du kan laga på grillen eller i grillpanna på spisen.
Räkna 4 bitar oxfilé på ca 120 gram vardera eller 8 (två vardera) mindre bitar på ca 60 gram styck. Du kan även köpa en hel bit oxfilé på ca 500 gram.
Stekgrader:
Använd en stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodig oxfilé. 60 grader ger medium eller rosastekt oxfilé. 65 grader ger genomstekt eller välstekt oxfilé sk welldone.
Vintips till oxfilén:
Här passar ett fylligt rött vin ex. en Cabernet Sauvignon från Frankrike, Chile eller Sydafrika eller en röd Shiraz från Australien.
Tillagning
- Ta fram oxfilé och smör så att de blir rumstempererade.
- Börja med klyftpotatisen: Sätt ugnen på 225 grader.
- Tvätta och borsta potatisen och skär i klyftor. Själv gillar jag när skalet är på.
- Skölj klyftorna i vatten ev. i ett durkslag, torka med lite papper och blanda dem med olja, salt och vitpeppar i en långpanna, ugnsform eller ugnsfast stekpanna. Ställ gärna potatisklyftorna med lite mellanrum och med yttersidan nedåt. Baka klyftpotatisen i mitten av ugnen i ca 20-30 minuter tills de fått färg samt är mjuka inuti. I varmluftsugn tar det ca 20 minuter. Vänd ev. runt klyftpotatisarna efter halva tiden. Vid servering så kan du ev. strö över lite gourmetsalt samt något varv med svartpepparkvarnen.
- Vitlöksfräst zucchini: Skölj, dela och skär zucchinin i tunna skivor. Skala, dela och strimla morötterna. Fräs i en panna med olivolja, pressad vitlök, salt och peppar i ca 10 minuter. Håll varmt. Blanda i grovhackad bladpersilja vid servering.
- Grilltomat: Skölj och dela tomaterna. Sätt in med skalet nedåt i en form, häll på och vänd runt i olivolja, salt och peppar. Toppa med dragon. Grilla i ugnen i ca 10 minuter.
- Tänd under tiden grillen om du ska grilla oxfilén. Rengör gallret.
- Persiljesmör: Skölj persiljan nog i en stor bunke med vatten. Hacka persiljan fint eller mixa i en matberedare.
- Blanda persilja med mjukt smör samt smaka av med citronsaft, worcestersås samt vitpeppar i en bunke.
- Skala och pressa i vitlöken (valfritt) och rör runt.
- Nu kan du använda persiljesmöret. Vill du ha snygga bitar så lägger du upp smöret på ett smörpapper. Forma en rulle och lägg i kylen eller frysen. Sedan kan du skära snygga skivor att lägga på maten.
- Dags att grilla oxfilén. Har du köpt hel oxfilé så skär den i fyra eller åtta (två var) portionsbitar.
- Gnid i köttet i olivolja, salt och peppar.
- Grilla eller stek (använd ev. en grillpanna) oxfilébitarna 2-3 minuter på varje sida. Sänk värmen (sätt på lock om du har kupolgrill) och låt dem grilla eller steka i några minuter till på låg värme eller vid sidan av den heta delen av grillen tills de har den stekgrad du önskar. Känn på köttet och avgör själv: är köttet mjukt som underläppen är det blodigt, som nästippen är det medium och som hakan är det welldone. Eller använd en digital stektermometer: 55 grader ger rött, rosa eller blodigt kött, 60 grader ger medium eller rosastekt kött och slutligen 65 grader ger genomstekt eller välstekt kött så kallat welldone.
- Servera oxfilén med en klick eller bit persiljesmör som får smälta på toppen, klyftpotatisen, den vitlöksfrästa zucchinin samt grilltomaten.