Aromsmör med chili
Aromsmör eller kryddsmör med chili. En het variant på Bearnaisesmör smaksatt med chiliflakes.
Tillagning
- Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
- Skala och finhacka löken.
- Lägg löken i en liten kastrull med chiliflakes, vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
- Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna.
- Separera ägg och spara äggulorna.
- Skär smöret i tärningar.
- Hacka persilja.
- Tillsätt det mjuka smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
- Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar samt ev. mer chili om du önskar.
- Lägg aromsmöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen eller servera det direkt.
- Förvaras i kylen. Kan också frysas.
- Ta gärna fram smöret en stund innan servering. Vid servering så skär du skivor av chilismöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
Serveringsförslag
Chilismör är gott på det mesta grillat och stekt kött, kyckling, grönsaker eller fisk.
Varianter
Istället för chiliflakes kan du ta annan torkad chili eller färsk chili efter tycke och smak.
Uppskattat näringsvärde per portion: 146 kcal