Aromsmör med chili

Aromsmör eller kryddsmör med chili. En het variant på Bearnaisesmör smaksatt med chiliflakes. Chilismör är gott på det mesta grillat och stekt kött, kyckling, grönsaker eller fisk. Istället för chiliflakes kan du ta annan torkad chili eller färsk chili efter tycke och smak.

6 portioner aromsmör med chili

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 2 msk finhackad schalottenlök
  • 0,5 tsk chiliflakes
  • 3 msk vitvinsvinäger
  • 2 msk vatten
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 msk torkad dragon
  • 2 äggulor
  • 150 gram mjukt smör
  • 2 msk finhackad persilja

Tillagning

  1. Skiva upp smöret om det är kylskåpskallt och lägg på en tallrik att mjukna. Alternativt kan du mikra det mjukt utan att smälta det.
  2. Skala och finhacka löken.
  3. Lägg löken i en liten kastrull med chiliflakes, vinäger, 2 msk vatten, salt samt vitpeppar.
  4. Koka ner några minuter tills nästan all vinäger kokat in i löken. Rör i dragon. Sätt åt sidan att svalna.
  5. Separera ägg och spara äggulorna.
  6. Skär smöret i tärningar.
  7. Hacka persilja.
  8. Tillsätt det mjuka smöret och äggulorna till lökblandningen samt rör till ett fluffigt smör.
  9. Tillsätt hackad persilja och smaka av med salt, vinäger och vitpeppar samt ev. mer chili om du önskar.
  10. Lägg aromsmöret och forma det till en rulle i smörpapper (ca 4-5 cm i diameter). Lägg rullen att stelna i kylen eller servera det direkt.
  11. Förvaras i kylen. Kan också frysas.
  12. Ta gärna fram smöret en stund innan servering. Vid servering så skär du skivor av chilismöret och lägger att smälta ner över det varma du grillat.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer