Ansjovissmör

Ansjovissmör - ett kryddsmör med hackad ansjovis, kapris och persilja. Smöret passar på stekt eller grillad fisk, plattfisk, fiskspett, ugnsbakad torsk, lax eller annan fisk, panerad fisk eller grillad lax.

Man kan också ha smöret på kött och framförallt som garnering på Wienerschnitzel istället för klassiska sardeller, kapris och citron.

Man kan även finhacka rödbetor, rödlök och dill och blanda i smöret. Citronsaft kan man också ha i. Ansjovis kan bytas mot sardeller - ta en liten burk.

Nedan recept till 10 portioner eller bitar. Överblivet smör kan du frysa in i portionsbitar och ha att ta fram vid behov. Eller halvera receptet för 4-5 portioner.

Här är smöret format till en rulle så du kan skära lagom bitar av. Ett alternativ är att lägga smöret i en skål och låta det stelna samt sedan ägga upp smöret i likta snygga små ägg med en eller två skedar. Det är en lite speciellt teknik och då får man övar lite. I korthet så vinklar man skeden mot smöret och drar mot sig så skopas smöret upp och man formar till ett ägg ev. med en andra sked också. Då får man ha lite framförhållning och göra smöret så det hinner ligga att stelna i kylen några timmar eller över natten.

Man kan lägga det i frysen med så stelnar det snabbast. Men det går också att bara klicka ut smöret direkt till servering även när det är mjukt och nygjort.

10 portioner ansjovissmör

  • Förberedelse: 3 min
  • Tillagning: 2 min
  • Klart på: 5 min

Ingredienser

  • 200 gram smör, rumsvarmt
  • 1 burk ansjovis 125 gram
  • 2 msk kapris
  • 2 msk hackad persilja, färsk eller fryst
  • 1 krm svartpeppar
  • 1 tsk citronsaft
  • 2 krm flingsalt

Tillagning

  1. Lägg fram smöret att bli mjukt.
  2. Häll av lagen av ansjovisen.
  3. Hacka ansjovisen fint.
  4. Hacka persilja och kapris fint.
  5. Rör ihop smör med ansjovis, persilja, kapris, salt, citronsaft och hackad persilja. Smaka av med salt, citron och peppar.
  6. Rulla in smöret i gladplast, smörpapper eller bakplåtspapper till en rulle på ca 25 cm i längd. Lägg i kylen att stelna några timmar.
  7. Skär i bitar och servera på fat vid sidan eller lägg på det du serverar så det smälter över. Man kan gärna smälta till smöret lite i en salamander (vilket ingen har i ett vanligt kök) eller försiktigt med en gasbrännare eller i ugnen under grill-element.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-14

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.