Kräftpaj

Introduktion och förberedelse

Baka en kräftpaj med kräftstjärtar, dill, fräst spenat med lök, chiliflakes samt riven mozzarella.

Serveringsförslag

Pajen passar till det mesta som vardagsmiddag, till lunchlåda, lunch, fest, buffé och att ta med till kräftskiva eller knytkalas.

Jag tycker den var godast varm och hade en blandad grönsallad till, garnerade med lite färsk dill samt en sås med naturell gräddfil toppad med lite ishavsrom. Riktigt festligt blir det med regnbågsrom eller löjrom.

  • God med sallad till som på bilden med blandad grönsallad på påse samt en dressing på lite olivolja, vinäger, salt och peppar.
  • Andra förslag är grönsallad med parmesan. Fler förslag på sallad här.
  • Fler förslag på såser är en blandad romsås, dillsås, mango chutney, ingefära eller sweet chili-sås. Det finns också färdiga och smaksatta såser med crème fraiche osv att köpa som passar till.
  • En klyfta citron kan man också servera till.

Varianter

  • Andra grönsaker som passar i kräftpaj att fräsa med spenaten är någon dl kokt hackad broccoli, majs, tärnad paprika, strimlad salladslök, strimlad purjolök eller hackade champinjoner.
  • Du kan späda pajen med 100 gram tärnad lax du fräser med spenaten i början. Minska då på mängden kräftstjärtar.

Kräftpaj serverad med tillbehör som gräddfil, rom och grönsallad.
Kräftpajen kan du ta med på knytis som kräftskiva och servera med en burk gräddfil, rom, citron, färsk dill och en skål enkel grönsallad. Jag tycker pajen var godast varm men ljummen funkar också.

6-8 portioner, 1 kräftpaj

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • PAJDEG: 100 gram smör
  • 3 dl vetemjöl
  • 4 msk vatten
  • 0,5 tsk salt
  • FYLLNING: 2 burkar kräftstjärtar i lag, ca 250 gram urkramade kräftstjärtar
  • 1 msk olivolja
  • 4 msk hackad schalottenlök
  • 65 gram färsk babyspenat (1 påse)
  • 0,5 tsk salt
  • ÄGGSTANNING: 2,5 dl grädde
  • 1 krm chiliflakes
  • 4 ägg, normalstora medium
  • 1 dl hackad färsk dill
  • 1 tsk citronsaft
  • 0,5 tsk salt
  • 1/2 krm vitpeppar
  • 100 gram riven mozzarella
  • 1 tsk smör till pajformen

Tillagning

  1. PAJDEG: Tärna smör och lägg i en bunke. Tillsätt mjöl och vatten samt salt. Blanda hastigt ihop till en deg. Täck över eller slå in i plastfolie och lägg i kylen i 30 minuter.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  3. PAJSKAL: Smörj en pajform på ca 26 cm diameter med lite smör.
  4. Kavla ut pajdegen med lite mjöl till en rundel som täcker pajformen. Klä pajformen med degen i botten och längs kanterna. Skär eventuellt bort deg som sticker ut för långt. Du kan också trycka ut degen i formen med händerna. Stick hål lite här och där i botten av degen med en gaffel.
  5. Förgrädda pajskalet i 10 minuter i mitten av ugnen. Täck eventuellt över med lite folie mot slutet så inte kanterna bränns. Ta ut pajskalet.
  6. Skala och hacka löken.
  7. Stek löken några minuter utan att få färg i olivolja i en stekpanna.
  8. Skölj och grovhacka spenaten. Tillsätt den till löken och fräs runt tills den sjunkit ihop. Salta och sätt åt sidan till senare.
  9. ÄGGSTANNING: Vispa ihop ägg, grädde, riven ost, chiliflakes, hackad färsk dill, citronsaft, salt och peppar i en bunke.
  10. Häll av kräftstjärtarna och krama ur vätskan så mycket det går.
  11. Blanda de kräftstjärtarna med lök- och spenatblandningen.
  12. Sprid ut kräftstjärt- och spenatblandningen i pajskalet.
  13. Skeda över äggstanningen och fördela den rivna osten jämnt.
  14. Grädda kräftpajen i nedre delen av ugnen i 25 minuter. Sänk till 175 grader efter 15 minuter.
  15. Pajen ska stelna. Du kan testa genom att skaka på den och se om äggstanningen stelnat mot mitten av pajen. Börjar det bli bränt på kanterna så täck över med lite folie eller smörpapper.
  16. Ta ut pajen och låt den svalna ca 5 minuter innan servering. Eller låt den svalna helt och förvara den övertäckt i kylen för att värmas till servering.
  17. Kräftpajen är godast varm tycker jag men kan också serveras kall eller ljummen.
  18. Gott med förslagsvis en grönsallad, gräddfil, en klick ishavsrom, färsk dill samt en klyfta citron till.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 455 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-12-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.

Liknande recept: