Korv med mos

Introduktion och förberedelse

Korv med mos och förslag på tillbehör. Stekt lunchkorv eller valfri korv serverad med hemgjort potatismos.

Serveringsförslag

Val av korv

  • Du kan steka den korv du gillar. Förslag är lunchkorv, smal korv, råkorv, chorizo, salsiccia, kalkonkorv, kycklingkorv, sojakorv, prinskorv, kabanoss, lammkorv, viltkorv, bratwurst med mera.
  • Jag tog en tjock lunchkorv Kolbasz med paprika och vitlök till bilden.

4 portioner korv med mos

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 35 min

Ingredienser

  • 400 gram korv, 4 korvar typ lunchkorv, 8 smala korvar eller valfri mängd
  • 1 msk smör eller margarin
  • POTATISMOS: 1 kg potatis, fast eller mjölig sort, gärna vinterpotatis
  • 3 dl mjölk, gärna 3%
  • 2 msk smör eller margarin; eller mer efter tycke
  • 1 tsk salt
  • 1-2 krm vitpeppar
  • FÖRSLAG TILLBEHÖR: 4 syrade saltgurkor
  • 1 förkokt majskolv
  • Senap och ketchup
  • STEKTA ÄPPLEN: 2 äpplen
  • 1 msk smör eller margarin

Tillagning

  1. POTATISMOS: Skala och skiva eller tärna potatisen grovt. Lägg i en kastrull och täck med vatten.
  2. Koka potatisen mjuk under lock. Det tar ca 15-20 minuter beroende på hur stora bitar potatisen är i.
  3. Häll av kokvattnet från kastrullen. Tillsätt mjölk, smör, salt och vitpeppar. Sätt tillbaka på spisen och värm så att mjölken blir varm.
  4. Ta av från värmen och mosa potatis och mjölk med en potatisstöt och ev. en elvisp till ett jämnt mos. Vispa endast någon minut annars blir moset klistrigt.
  5. Smaka på moset och tillsätt ev. mer salt, vitpeppar samt smör. Håll varmt.
  6. STEKT KORV: Skär ett zickzack-mönster eller sneda snitt på båda sidor några mm ner i skinnet på korvarna - detta är valfritt.
  7. Stek korvarna på lite över medelvärme på vardera sida i ca 10 minuter totalt tills de är genomvarma och har fin färg samt knaprigt skinn.
  8. FÖRSLAG TILLBEHÖR: Skär majskolven i 4 bitar. Stek i smör så de får färg runt om och blir varma.
  9. Skölj äpplen och skär i klyftor samt skär bort kärnhus. Stek i smör ca 10 minuter tills de får färg och är mjuka.
  10. Servera korvarna med moset och valfria tillbehör förslagsvis senap, ketchup, stekt majs och äpplen samt saltgurkor.
E-mail
Medel: 5 (1 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 462 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-07

Tillbehör och liknande recept: