Falukorv med stuvade makaroner

Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner. Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.

Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.

Det finns två sätt att stuva makaroner - med stuvning och att koka makaronerna med mjölk. Här hittar du först receptet med stuvning. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva men använd då en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så mycket i botten. Till fyra portioner så räknar du 5 dl makaroner, 1 liter mjölk, 0,5 tsk salt, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm riven muskotnöt.
 

4 portioner falukorv med stuvade makaroner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör, olivolja eller annan olja att steka i
  • 5 dl makaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör till stuvningen
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gröna ärtor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja, annan olja eller smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter.
  2. Gör under tiden stuvning till makaronerna. Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar.
  3. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
  4. Skär ett snitt ca 1 cm ner och längs med falukorven och ta av skinnet. Skiva den i ca 1 cm skivor. Stek dem några i taget i en stekpanna i smör, olivolja eller valfri olja några minuter på varje sida tills de fått färg.
  5. Förslag tillbehör: Skölj, dela och kärna ur paprikan och strimla den i 1 cm bitar. Fräs en i lite olja eller smör några minuter i en stekpanna. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Blanda ärtorna med paprikan och lägg upp i en skål.
  6. Häll av makaronerna i durkslag och blanda i dem i stuvningen. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
  7. Servera de stuvade makaronerna med den stekta falukorven och ärt- och paprikablandningen.
E-mail
Medel: 4 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Blåbärstips

Här hittar du recept och lite intressanta fakta om blåbär - som är ett falskt bär - egentligen är det en liten frukt men vi kallar det ändå bär. Baka blåbärspaj, gör blåbärssylt eller annat gott med vora goda blåbär. 

Läs mer

Lingon - skogens röda guld

I skogen kan man ännu hitta lingon. Fram till första frosten brukar man säga att lingonen är fina att plocka. Här hittar du recepten du behöver för lingonsylt, rårörda lingon, lingondricka, lingonparfait med mera.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Färsk svensk majs

Tidig höst är säsong för fin och god svensk söt majs. Enkelt och gott är kokt majskolv med smör, flingsalt och nymalen svartpeppar men det finns även mycker mer man kan laga med god majs - prova majssoppa eller plättar. Dessutom passar majs som tillbehör till det mesta. Och är du trött på burkmajs så passa på nu när majsen är billig att frysa in färsk kokt majs i lagom portionspåsar. 

Läs mer