Falukorv med stuvade makaroner

Introduktion och förberedelse

Här med gröna ärtor och fräst paprika. Stekt falukorv är en klassiker med stuvade makaroner. Gott till är även kokt broccoli, blomkål, morot, brysselkål med mera.

Kolla in min film på Youtube hur du lagar stekt falukorv och stuvade makaroner.

Servera ev. med ketchup till makaronerna och senap till korven.

Två sätt att stuva makaroner

  • Att koka makaronerna och blanda med sås / stuvning som i nedan recept.
  • Att koka makaronerna med mjölk. Kokar du makaronerna med mjölk så stuvar de sig själva. Koka då på rätt låg värme i en kastrull med tjock botten så att mjölken ej bränns så lätt samt rör då och då. Till fyra portioner så räknar du 5 dl makaroner, 1 liter mjölk, 0,5 tsk salt, 0,5 krm vitpeppar samt 1 krm riven muskotnöt.

4 portioner falukorv med stuvade makaroner

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 600 gram falukorv
  • 2 msk smör, olivolja eller annan olja att steka i
  • 5 dl makaroner
  • 4 dl mjölk
  • 2,5 msk mjöl
  • 2 msk smör till stuvningen
  • 2 krm riven muskotnöt
  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • Tillbehör: 200 gröna ärtor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk olivolja, annan olja eller smör
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm svartpeppar

Tillagning

  1. Börja med att koka makaronerna enligt paket. Vanliga makaroner ex. Barillas kokas i 10 minuter. Andra sorter 8 minuter.
  2. Gör under tiden stuvning till makaronerna. Smält smör i en kastrull och rör ihop med mjölet. När mjölröran är varm så tillsätter du lite mjölk i taget under omrörning och medelvärme. Se till så att du rör ut klumparna. När all mjölk är tillsatt kokas såsen i minst 5 minuter. Rör då och då. Akta så att stuvningen inte bränns. Tillsätt riven muskot, salt och peppar.
  3. ALTERNATIVT SÄTT ATT STUVA MAKARONER: Koka upp mjölken. Tillsätt salt och makaroner. Koka på svag värme i ca 25 minuter tills makaronerna blir mjuka. Rör om försiktigt några gånger. Smaksätt med peppar, ev riven muskotnöt och salt.
  4. Skär ett snitt ca 1 cm ner och längs med falukorven och ta av skinnet. Skiva den i ca 1 cm skivor. Stek dem några i taget i en stekpanna i smör, olivolja eller valfri olja några minuter på varje sida tills de fått färg.
  5. Förslag tillbehör: Skölj, dela och kärna ur paprikan och strimla den i 1 cm bitar. Fräs en i lite olja eller smör några minuter i en stekpanna. Koka ärtorna i lite vatten i ca 3 minuter. Blanda ärtorna med paprikan och lägg upp i en skål.
  6. Häll av makaronerna i durkslag och blanda i dem i stuvningen. Smaka av med salt, vitpeppar och riven muskot.
  7. Servera de stuvade makaronerna med den stekta falukorven och ärt- och paprikablandningen.
E-mail
Medel: 4.3 (6 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 803 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-07-20

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.