Isterband med stuvad potatis

Isterband med stuvad potatis är klassisk svensk husmanskost.

Isterband serveras ofta med inlagda rödbetor och grov eller stark senap.

Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva. De kan även grillas.

Stekt lök och inlagd gurka funkar också till isterband. Istället för färsk persilja kan du ta fryst persilja eller byta mot gräslök eller blanda som du vill.

Räkna 4 stora eller 8 små isterband till fyra portioner.

Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Den innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis. Just att den är lättrökt innebar att isterband är lätt syrlig av mjölksyrebakterier som bidrar till smaken.

4 portioner Isterband med stuvad potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband
  • 12 kokta potatisar, gärna av fast sort och kravmärkta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja, krus- eller bladpersilja

Tillagning

  1. Skala och koka potatis mjuk 20-25 minuter om du ej redan har kokta potatisar. Låt svalna.
  2. Sätt ugnen på 200 grader (eller stek isterbanden sakta i en stekpanna på spisen).
  3. Gör stuvningen: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken och grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar till en stuvning sk bechamelsås.Låt bechamelsåsen koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  4. Dela under tiden stora isterband på längden. Små isterband behövs ej delas. Lägg isterbanden i en ugnsform och stek i ugnen på 175 grader i 25 minuter eller stek i en stekpanna några minuter på båda sidor tills de är knapriga och genomstekta.
  5. Vänd ner potatisen i den varma stuvningen och vänd runt.
  6. Hacka gräslök eller persilja fint och tillsätt med salt och vitpeppar. Smaka på den stuvade potatisen och se om det behövs mer salt och vitpeppar.
  7. Servera isterbanden med stuvad potatis, grov eller stark senap och inlagda rödbetor.
E-mail
Medel: 4.4 (12 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-10-23

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.