Isterband med stuvad potatis

Introduktion och förberedelse

Isterband med stuvad potatis är klassisk svensk husmanskost.

Du behöver kokta potatisar att stuva. Du kan koka egna eller ta kalla kokta potatisar. Perfekt att laga på rester av kokt potatis.

Isterband är en lättrökt, grovkornig korv med syrlig smak. Korven innehåller bland annat fläskkött, korngryn och potatis.

Serveringsförslag

  • Isterband serveras vanligtvis med inlagda rödbetor och grov eller stark senap.
  • Stekt lök och inlagd gurka passar också till isterband.
  • Istället för färsk persilja kan du ta fryst persilja, byta mot gräslök eller blanda som du vill.

I ugn eller stekpanna

Du kan steka isterbanden i ugnen eller i stekpanna. Lagar du till många är det smidigast att steka alla isterband i ugnen så sköter de sig själva. De kan även grillas.

4 portioner isterband med stuvad potatis

  • Förberedelse: 25 min
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 45 min

Ingredienser

  • 500 gram isterband; 4 stora eller 8 små isterband
  • STUVAD POTATIS: 12 kokta potatisar; gärna av fast sort och kravmärkta
  • 3 dl vispgrädde
  • 2 dl mjölk, 3 %
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 3 msk hackad persilja och/eller gräslök

Tillagning

  1. Skala potatis. Tärna dem i 2x2 cm tärningar om du vill ha kortare koktid på ca 10-15 minuter. Du kan även koka potatisen hel eller i halvor. Räkna då ca 20-25 minuter. Man kan även koka potatis med skal och sedan skala när den är kokt. Eller använd kall kokt potatis om du har det.
  2. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn om du vill steka isterbanden i ugnen.
  3. STUVNING: Smält smöret i en kastrull och pudra över mjölet och rör om. Häll sedan i mjölken lite i taget och rör ut klumpar. Tillsätt sedan grädden under omrörning så att det kokar upp och tjocknar. Låt koka på svag värme och rör då och då i ca 10 min.
  4. STEK ISTERBAND: Stora isterband delar du på längden. Små isterband kan stekas hela. Vill du laga dem i ugnen så lägger du isterbanden i en ugnsform och steker i 25 minuter. Eller stek i en stekpanna några minuter på lite över medelvärme på båda sidor tills de har fin färg, är knapriga och genomstekta.
  5. Har du kokat potatisen hel, halvor eller stora bitar så kan du låta den svalna något så du kan ta i dem och sedan tärna dem i 2x2 cm bitar.
  6. Vänd i den tärnade potatisen i den varma stuvningen. Låt den stå och värma några minuter så att potatisen blir genomvarm.
  7. Vänd i den tärnade potatisen i den varma stuvningen. Låt den stå och värma några minuter så att potatisen blir genomvarm.
  8. Hacka gräslök och/eller persilja fint samt tillsätt den.
  9. Smaka av med salt och vitpeppar.
E-mail
Medel: 4.2 (51 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 454 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2021-03-28