Chokladtårta

Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr. Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 g mörk fin choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfyllning till chokladtårtan:
  • 100 g mörk fin choklad (70 %)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 12 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)
  • 1 Marsipanros att garnera med (valfritt)
  • Mintglasyr till chokladtårtan (valfritt): 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 5 droppar mintolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker fluffigt i några minuter.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under kraftig vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. Chokladglasyr: smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan, lägg på toppen och bred över resten av chokladglasyren, även på
  11. kanterna av chokladtårtan.
  12. Mintglasyr till chokladtårta: blanda florsocker och vatten samt smaksätt med pepparmintsolja. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa i något trevligt mönster över chokladglasyren. Exempelvis kan du göra en massa cirklar på chokladtårtan, sicksackmönster, långa streck, eller streck och sedan streck till rutor. Eller låt fantasin flöda. Låt chokladtårtan stelna svalt.
  13. Myntablad och marsipanros kan du garnera chokladtårtan med också.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer