Chokladtårta

Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé. Gott med en klick vispad grädde till.

Gillar du mint kan du även garnera tårtan med mintglasyr och spritsa på i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 g mörk fin choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfyllning till chokladtårtan:
  • 100 g mörk fin choklad (70 %)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 12 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)
  • 1 Marsipanros att garnera med (valfritt)
  • Mintglasyr till chokladtårtan (valfritt): 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 5 droppar mintolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker fluffigt i några minuter.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under kraftig vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. Chokladglasyr: smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan, lägg på toppen och bred över resten av chokladglasyren, även på
  11. kanterna av chokladtårtan.
  12. Mintglasyr till chokladtårta: blanda florsocker och vatten samt smaksätt med pepparmintsolja. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa i något trevligt mönster över chokladglasyren. Exempelvis kan du göra en massa cirklar på chokladtårtan, sicksackmönster, långa streck, eller streck och sedan streck till rutor. Eller låt fantasin flöda. Låt chokladtårtan stelna svalt.
  13. Myntablad och marsipanros kan du garnera chokladtårtan med också.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-05

Författare:

Jag är matskribent samt kock. Läs mer om mig.