Chokladtårta

Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr. Gillar du mint kan du laga mintglasyr och spritsa på tårtan i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 g mörk fin choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfyllning till chokladtårtan:
  • 100 g mörk fin choklad (70 %)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 12 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)
  • 1 Marsipanros att garnera med (valfritt)
  • Mintglasyr till chokladtårtan (valfritt): 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 5 droppar mintolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker fluffigt i några minuter.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under kraftig vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. Chokladglasyr: smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan, lägg på toppen och bred över resten av chokladglasyren, även på
  11. kanterna av chokladtårtan.
  12. Mintglasyr till chokladtårta: blanda florsocker och vatten samt smaksätt med pepparmintsolja. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa i något trevligt mönster över chokladglasyren. Exempelvis kan du göra en massa cirklar på chokladtårtan, sicksackmönster, långa streck, eller streck och sedan streck till rutor. Eller låt fantasin flöda. Låt chokladtårtan stelna svalt.
  13. Myntablad och marsipanros kan du garnera chokladtårtan med också.
E-mail
Medel: 3 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Smoothies - både gott och nyttigt

Frukt och bär går alltid hem i flytande form. Även hos de mest frukt och bär-vägrande personer. Så fram med mixern fixa läskande, nyttiga och goda smoothies. Gör en stor laddning vetja och ställ i kylen i en kanna. Vips så är den kalla goda smoothien slut och alla nyttigheter fick ni på köpet. 

Läs mer

Blanda egna drinkar och cocktails

Bli bartender för en kväll. Här är tips på hur du sätter upp en liten minibar hemma. Skippa raggargroggen och bjud på någon klassiker eller udda obskyr drink. Här är lite fakta, recept, utrustning och andra praktiska tips för att lyckas med cocktails hemma. 

Läs mer

Fixa en söt avslutning

Här är några enkla desserter alla kan laga och som kan förberedas i god tid. Och fortsätt inte med samma sura rödvin till desserten. Det är det enklaste knepet som finns att köpa ett sött gott vin till desserten för en garanterat lyckad avslutning på middagen.   

Läs mer