Chokladtårta

Introduktion och förberedelse

Chokladtårta med chokladfyllning och chokladglasyr passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé. Gott med en klick vispad grädde till.

Gillar du mint kan du även garnera tårtan med mintglasyr och spritsa på i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.

12 portioner, 12 bitar chokladtårta

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 1 tim
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 150 g mörk fin choklad (70 %)
  • 100 g smör
  • 2 dl strösocker
  • 4 ägg
  • 1 dl vetemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • Chokladfyllning till chokladtårtan:
  • 100 g mörk fin choklad (70 %)
  • 50 g smör
  • 0,5 dl flytande honung
  • 12 blad citronmeliss att garnera med (valfritt)
  • 1 Marsipanros att garnera med (valfritt)
  • Mintglasyr till chokladtårtan (valfritt): 1 dl florsocker
  • 1 msk vatten
  • 5 droppar mintolja

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa smör och socker fluffigt i några minuter.
  3. Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
  4. Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under kraftig vispning.
  5. Rör i smält choklad.
  6. Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
  7. Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
  8. Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
  9. Chokladglasyr: smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
  10. Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan, lägg på toppen och bred över resten av chokladglasyren, även på
  11. kanterna av chokladtårtan.
  12. Mintglasyr till chokladtårta: blanda florsocker och vatten samt smaksätt med pepparmintsolja. Häll i en spritspåse, klipp ett litet hål och spritsa i något trevligt mönster över chokladglasyren. Exempelvis kan du göra en massa cirklar på chokladtårtan, sicksackmönster, långa streck, eller streck och sedan streck till rutor. Eller låt fantasin flöda. Låt chokladtårtan stelna svalt.
  13. Myntablad och marsipanros kan du garnera chokladtårtan med också.
E-mail
Medel: 4.3 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-04-19

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Kockens bästa grilltips

Varför smakar just grillad mat så gott? Här hittar du svaret samt mina bästa tips på hur du lyckas vid grillen samt recept på goda marinader, såser, förrätter, grillspett och andra tillbehör.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer