Chokladtårta med riktig choklad
Baka en fin chokladtårta med riktigt choklad istället för kakaopulver. Med äkta 70% choklad i tårtbottnen, fyllning och glasyr får tårtan en fyllig och elegant chokladsmak.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Vispa smör och socker någon minut.
- Bryt chokladen i bitar och smält i mikro eller över vattenbad.
- Tillsätt ägg ett i taget till smör och socker-blandningen under vispning.
- Rör i smält choklad.
- Blanda mjöl med bakpulver och tillsätt till choklad- och äggblandningen till en smet.
- Häll chokladsmeten i en smörad och bröad rund sockerkaksform.
- Grädda på nedersta falsen i 35 minuter. Stick med en provsticka eller kniv. Fastnar ingen deg så är den klar. Låt den kallna och dela i två tårtbottnar.
- CHOKLADGLASYR: Smält choklad i mikro eller över vattenbad. Vispa i smör och honung.
- Bred glasyr på bottendelen av chokladtårtan. Lägg på toppen. Bred runt och över resten av chokladglasyren.
- Låt glasyren stelna någon timme.
- Garnera tårtan på valfritt vis - se förslag ovan.
Serveringsförslag
- Tårtan passar till fest, fika, dessert, efterrätt och buffé.
- Gott med en klick vispad grädde till. Eller mintchokladgrädde.
Garnering
- Jag garnerade med några blad citronmeliss. Annat som passar är myntablad,
- Enkelt och fint är att riva eller hyvla över mörk- mjölk- eller vit choklad.
- Strö över valfritt strössel, rostad flagad mandel eller kokosflakes.
- Gillar du mint kan du garnera tårtan med mintglasyr - smaksätt glasyr med några droppar pepparmintsarom - och spritsa på i något fint mönster ex. i stora cirklar eller sicksackmönster.
- Du kan ringla över mönster av smält vit, mörk eller ljus choklad.
- Toppa med färska bär som hallon eller delade jordgubbar.
- Choklad-flarn. Smält 40 gram vit, mörk eller mjölkchoklad försiktigt mjuk i mikron. Bred ut i ett mm-tunt lager med en degskrapa på ett bakplåtspapper. Ställ i kylen att stelna. Bryt sedan bitar och garnera med chokladen när den stelnat.
Val av choklad
- Välj gärna choklad av högre kvalitet typ Lindt, Callebaut, Valrhona etc 60-70% kakao.
- Man kan ta hälften fin 70% choklad och hälften mjölkchoklad om man önskar.
- Vidare går det bra med chokladknappar 50-70% - Valrhona har fina chokladknappar.
- Eller hackad choklad av valfri sort.
Uppskattat näringsvärde per portion: 238 kcal