Pulled oxbringa

Marinerad och långkokt oxbringa i stekgryta, lagad på låg temperatur i ugnen sedan dragen isär i bitar och smaksatt med barbequesås.
Annat kött som funkar bra att laga på samma vis är lägg, högrev och ytterlår. Motsvarande helt grytkött av Kalv, gris och vilt blir också gott.
Ett jättegott saftigt och mört kött i hamburgare, pitabröd, tortillas, grillat surdegsbröd med mera.
Kan förberedas och förvaras i kylen i god tid. Håller några dagar. Värm sedan i ugnen under folie till servering.

6 portioner pulled oxbringa

  • Förberedelse: 12 tim
  • Tillagning: 4 tim
  • Klart på: 16 tim

Ingredienser

  • 1,4 kg oxbringa
  • 1,5 tsk salt
  • 2 msk farinsocker
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1 tsk chilipulver
  • 1 msk rökt paprikapulver
  • 1 msk kummin
  • 1 msk fänkålsfrön
  • 4 röda chilifrukter
  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 gul lök
  • 2 liter äppelmust
  • 1 lageröl (33 cl)
  • 1 dl äppelvinäger
  • 4 msk socker
  • 0,5 dl barbequesås (valfritt)
  • 0,5 dl hackad färsk koriander till garnering (eller bladpersilja)

Tillagning

  1. Börja med att marinera köttet dagen innan. Mortla kummin och fänkål. Lägg med köttet i en skål eller dubbel fryspåse.
  2. Tillsätt salt, socker, svartpeppar, chilipulver och paprika.
  3. Dela chilin på längden och ta bort kärnorna. Strimla chilin grovt och lägg i en matberedare eller stor mortel.
  4. Skala lök och vitlök. Hacka grovt och mixa med chilin i matberedaren eller stöt till en pasta i mortel. Kan också hackas fint för hand.
  5. Tillsätt kryddpastan tillsammans med 2 dl av äppelmusten till köttet.
  6. Vänd runt så att allt blandas, förslut och låt stå i kylen över natten att marinera.
  7. Dags att laga köttet: Sätt ugnen 150 grader.
  8. Lägg oxbringan med marinaden i en stekgryta eller ugnsfast form.
  9. Tillsätt resten av äppelmusten, öl samt vinäger.
  10. Sätt på lock eller täck med folie.
  11. Stek oxbringan i mitten av ugnen i 3,5-4 timmar. Ta ut och vänd på köttet tre gånger under tiden.
  12. Låt oxbringan få lite färg sista halvtimmen. Ta bort locket eller folien och höj temperaturen till 175 grader. Ös köttet med stekskyn några gånger.
  13. Ta ut och låt köttet svalna.
  14. Dra isär och strimla köttet med två gafflar eller händerna.
  15. Blanda i stekskyn samt barbequesås (valfritt). Lägg upp på fat. Hit kan du förbereda och ha i kylen.
  16. Oxbringan kan serveras kall men är godast direkt från ugnen ljummen eller om du vill förbereda den innan och ha i kylen och sedan värma den till servering så funkar det utmärkt.
  17. Garnera ev. med hackad bladpersilja eller färsk koriander.
E-mail
Inga röster än

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad kock med fil. kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan, medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine de Rôtisseurs Pro, Sveriges Matskribenters Förening samt ett Advanced Certificate i drycker. Jag har också skrivit en bok om Calvados

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer

Lär dig laga hemgjord pasta

Mjöl, ägg och vatten är lika med pasta. Bara att knåda ihop och kavla ut. Forma eller fyll. Koka och njut med massor av parmesan. Svårare än så är det inte. - Ja okej, lite recept och tips från mitt besök på pastakurs i italienska Bologna kan du få också. 

Läs mer