1 burk, 0,5 liter jordgubbsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2,5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
  2. Skiva eller tärna dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt eventuell smaksättning om du vill. Några förslag är en bit delad vaniljstång (skrapa ur fröna också), eller en bit hel kanelstång eller stjärnanis; vidare passar skal från riven citron, lime eller apelsin; färsk riven ingefära eller kryddning som några lagerblad eller blad basilika. Man kan också blanda i andra bär som blåbär, hallon, krusbär, vinbär eller frukt som päron, äpple eller plommon.
  4. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
  5. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Häll upp jordgubbsmarmeladen i en eller två glasburkar och sätt på lock direkt. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.

Serveringsförslag

Gott på ostmacka, skorpor, fika, scones eller som vanlig marmelad.

Val av jordgubbar

  • Passa på när det finns billiga svenska jordgubbar eller om du har jordgubbar över som är lite fula och kanske övermogna eller inte helt mogna.
  • Det gör inget om jordgubbarna är lite fula, övermogna eller omogna - skölj och rensa dem noga så kan du ändå göra marmelad av dem.

Smaksättningar

Marmelad med jordgubbar är god som den är men om du vill kan du smaksätta den. Några förslag är:

  • Ta hälften strimlad rabarber för en jordgubbs- och rabarbermarmelad. En klassisk kombination med söta jordgubbar och syrlig rabarber.
  • Koka med hälften andar bär som krusbär, blåbär, hallon, vinbär, lingon eller annan frukt som tärnade päron, äpple, plommon eller persika.
  • 1/4 bit vaniljstång - räkna ca 3 cm. Dela och skrapa ur frön samt koka med frön och stång med jordgubbarna. Gärna kombinerat med 3 msk limesaft.
  • Någon tsk rivet skal av ekologisk lime, citron eller apelsin. Samt 2-3 msk av saften.
  • 3 lagerblad eller 3-4 bald färsk basilika för lite vuxen annorlunda touch.
  • 1- 1,5 kanelstänger.
  • En bit stjärnanis för lakrits touch.
  • En till två msk färsk riven ingefära eller några krm torkad ingefära.

Utan syltsocker

Använder du ej syltsocker som i nedan recept så kan du ta vanligt strösocker. Då får du gärna tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att ej få för lös marmelad.

Förvarar du marmeladen i kylen och äter upp den inom någon vecka så funkar vanligt strösocker utmärkt. Den kan också frysas i små burkar att ta fram när du önskar. Inget konserveringsmedel behövs då. Tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat enligt paket för en extra hållbar marmelad du vill spara länge.

Pektinprov

Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov.

  1. Lägg en klick kokt marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter.
  2. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan.
  3. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Hållbar marmelad

  • För en extra hållbar marmelad så använd syltsocker som i nedan recept. Eller tillsätt natriumbensoat.
  • Kan förvaras i svalt och mörkt flera månader.
  • Se alltid till att använda steriliserade burkar och lock.

Jordgubbsmarmeladen blir god med enbart jordgubbar men kan även smaksättas med kanel, vanilj, lime med mera.
Jordgubbsmarmeladen blir god med enbart jordgubbar men kan även smaksättas med kanel, vanilj, lime med mera.

    E-mail
    Medel: 3.7 (49 röster)

    Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

    Publicerat: , Uppdaterat: 2022-09-14