Jordgubbsmarmelad

Koka egen jordgubbsmarmelad. Lätt att göra med tärnade jordgubbar och syltsocker. Gott på ostmacka, skorpor, fika, scones eller som vanlig marmelad. Passa på när det finns billiga svenska jordgubbar. Det gör inget om några inte är helt mogna.

Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat. Samt använda steriliserade burkar och lock.

Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Smaksättningar:

Marmelad med jordgubbar är god som den är men om du vill kan du smaksätta den. Några förslag är:

  • Ta hälften strimlad rabarber för en jordgubbs- och rabarbermarmelad.
  • 1/4 bit vaniljstång
  • 3 lagerblad
  • 1 msk apelsinlikör som Cointreau
  • 1,5 kanelstänger

1 burk, 0,5 liter jordgubbsmarmelad

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 1,5 liter jordgubbar
  • 2,5 dl syltsocker

Tillagning

  1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
  2. Skiva eller tärna dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
  3. Tillsätt eventuell smaksättning som en bit delad urkärnad vaniljstång, en bit hel kanelstång, lagerblad eller apelsinlikör.
  4. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
  5. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
  6. Häll upp jordgubbsmarmeladen i en eller två glasburkar och sätt på lock direkt. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-08-10

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. 2003 skapade jag Receptfavoriter. Sedan dess har jag lagat, skrivet, fotograferat och lagt upp tusentals recept. Jag är utbildad kock i Marinen samt har en Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig och sidan. 

Napoleonbakelsens dag 17 november

Oklart varför denna dag finns men en så god bakelse tackar inte jag nej till. Frasiga lager med smördeg, grädde smaksatt med äppelmos och så fin rosa hallonglasyr på toppen - MUMSA!

Läs mer

Recept

Lamm på flera vis

Supergoda recept och allt du behöver veta för att laga lamm till middag och fest. Vad sägs om helgmiddag och mys med en god doftande vitlöksspäckad lammstek serverad med en reducerad rödvinssås, timjan och krämig fransk potatisgratäng. Lägg till ett fylligt rödvin som fransk Syrah

Läs mer