Jordgubbsmarmelad

Introduktion och förberedelse

Koka egen jordgubbsmarmelad. Lätt att göra med tärnade jordgubbar och syltsocker. Gott på ostmacka, skorpor, fika, scones eller som vanlig marmelad. Passa på när det finns billiga svenska jordgubbar. Det gör inget om några inte är helt mogna.

Använder du ej syltsocker så får du tillsätta extra pektin och ev. citronsyra för att få en tjockare marmelad när den sedan stelnar. Vill du ha en hållbar marmelad får du även tillsätt konserveringsmedel som natriumbensoat. Samt använda steriliserade burkar och lock.

Använder du vanligt socker så kan det vara en god idé att göra ett pektinprov genom att ta en klick marmelad på en tallrik och ställa in i frysen att stelna några minuter. Kan du sedan dra ett streck genom marmeladen utan att den flyter ihop så kommer marmeladen att stelna fint sedan. Tillsätt annars mer pektin enligt paket och koka några minuter till.

Smaksättningar:

Marmelad med jordgubbar är god som den är men om du vill kan du smaksätta den. Några förslag är:

 • Ta hälften strimlad rabarber för en jordgubbs- och rabarbermarmelad.
 • 1/4 bit vaniljstång
 • 3 lagerblad
 • 1 msk apelsinlikör som Cointreau
 • 1,5 kanelstänger

1 burk, 0,5 liter jordgubbsmarmelad

 • Förberedelse: 10 min
 • Tillagning: 30 min
 • Klart på: 40 min

Ingredienser

 • 1,5 liter jordgubbar
 • 2,5 dl syltsocker

Tillagning

 1. Rensa, snoppa och skölj jordgubbarna.
 2. Skiva eller tärna dem och lägg i en tjockbottnad kastrull.
 3. Tillsätt eventuell smaksättning som en bit delad urkärnad vaniljstång, en bit hel kanelstång, lagerblad eller apelsinlikör.
 4. Koka och rör då och då tills jordgubbarna löst upp sig ca 10-15 minuter.
 5. Rör i sockret och koka ihop i 10 minuter. Rör då och då.
 6. Häll upp jordgubbsmarmeladen i en eller två glasburkar och sätt på lock direkt. Förvara svalt och mörkt. Öppnad burk förvaras i kylen.
E-mail
Medel: 4.7 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 47 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-05-02

Författare:

Välkommen till mina receptfavoriter. Jag är matskribent samt kock med över 25 års erfarenhet samt en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. Här hittar du över 4000 recept jag provlagat, fotat och skrivit ner. Läs mer om mig.

Säsong för rabarber

Den första rabarbern med mjälla och goda stjälkar kommer tidig vår. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta.

Läs mer

Recept och tips till midsommar

Jordgubbar, matjes, färskpotatis och gräddfil är klassiskt till midsommar. Sen kanske lite grill på det. Här är lite tips på klassisker samt passande rätter att fira sommaren med.

Läs mer