Höstgryta

Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé. Grytköttet kan vara av nötkött, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Gott till höstgrytan är rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Ett grundrecept på gryta du kan förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare. Grytan reds och smakas sedan upp enligt förslag nedan med grädde eller så kan du exempelvis testa nytt och ta upp köttet och koka ner köttbuljongen med vin och sedan tillsätta svamp, purjolök, morötter samt liten bit mörk choklad för fransk vingryta.
Grunden till en god köttgryta med mört kött i smakrik buljong kan användas till många olika grytor. Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Färsk eller torkad dragon är också gott i nedan gryta med dijonsenap och grädden.

4 portioner höstgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött i bitar
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 10 st trattkantareller eller annan svamp som champinjoner
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 msk stark dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk gelé ex. av röda vinbär
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 6 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och dela moroten i grova bitar.
  3. Värm en stor stekgryta eller bryn köttet i en stekpanna och lägg över i en större gryta att koka köttet i.
  4. Bryn köttet i smör samt salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt löken och morotsbitarna, rör runt samt bryn någon minut till.
  6. Tillsätt vatten så att det täcker någon centimeter över köttet. Rör om och koka upp.
  7. Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört ca 1 - 1,5 timmar beroende på hur segt köttet är från början. Hit kan grytan förberedas och förvaras kallt ex. över natten i kylen.
  8. Sätt ugnen på 225 grader för att rosta rotfrukterna.
  9. Förbered och skala potatis, morötter och kålrot.
  10. Skär potatisen i klyftor, kålroten i stavar samt dela morötter på tvären och sedan i stavar.
  11. Lägg i en stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka rotfrukterna i ca 25 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Akta så de inte bränns.
  12. Dags att smaka upp grytan till servering: rör ut mjölet i någon dl grädde och tillsätt det i grytan och rör om.
  13. Tillsätt resten av grädden och koka upp.
  14. Rensa och strimla purjolöken och tillsätt den.
  15. Rensa och dela svampen samt tillsätt den.
  16. Smaka av grytan med dijonsenap, soja, gelé, salt och svartpeppar.
  17. Låt höstgrytan stå och puttra minst fem minuter på svag värme.
  18. Haricots vertsen (bönorna) kokar du i saltat vatten i ca fem minuter tills de är mjuka.
  19. Häll av vattnet och pressa i en klyfta vitlök i kastrullen samt tillsätt olivolja, salt och peppar och fräs runt några minuter.
  20. Servera höstgrytan med de rostade rotfrukterna samt haricots verts samt ev. gelé till.
E-mail
Medel: 4.3 (37 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat