Höstgryta
Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé.
Tillagning
- Skala och hacka löken.
- Skala och dela moroten i grova bitar.
- Värm en stor stekgryta eller bryn köttet i en stekpanna och lägg över i en större gryta att koka köttet i.
- Bryn köttet i smör samt salta och peppra under tiden.
- Tillsätt löken och morotsbitarna, rör runt samt bryn någon minut till.
- Tillsätt vatten så att det täcker någon centimeter över köttet. Rör om och koka upp.
- Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört ca 1 - 1,5 timmar beroende på hur segt köttet är från början. Hit kan grytan förberedas och förvaras kallt ex. över natten i kylen.
- Sätt ugnen på 225 grader för att rosta rotfrukterna.
- Förbered och skala potatis, morötter och kålrot.
- Skär potatisen i klyftor, kålroten i stavar samt dela morötter på tvären och sedan i stavar.
- Lägg i en stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka rotfrukterna i ca 25 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Akta så de inte bränns.
- Dags att smaka upp grytan till servering: rör ut mjölet i någon dl grädde och tillsätt det i grytan och rör om.
- Tillsätt resten av grädden och koka upp.
- Rensa och strimla purjolöken och tillsätt den.
- Rensa och dela svampen samt tillsätt den.
- Smaka av grytan med dijonsenap, soja, gelé, salt och svartpeppar.
- Låt höstgrytan stå och puttra minst fem minuter på svag värme.
- Haricots vertsen (bönorna) kokar du i saltat vatten i ca fem minuter tills de är mjuka.
- Häll av vattnet och pressa i en klyfta vitlök i kastrullen samt tillsätt olivolja, salt och peppar och fräs runt några minuter.
- Servera höstgrytan med de rostade rotfrukterna samt haricots verts samt ev. gelé till.
Serveringsförslag
- Gott till höstgrytan är som jag hade i nedan recept rostad potatis, morot och palsternacka samt haricots verts i vitlök.
- Andra tillbehör som passar är pressad potatis, potatismos, palsternacksmos, råris eller pasta som tagliatelle.
- Gott med en grönsallad och/eller tomatsallad till också.
- Ett gott bröd kan man också ha till.
Val av grytkött
Grytköttet kan vara av nötkött, fläsk, lamm, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.
Varianter
- Färsk eller torkad dragon är också gott i med dijonsenap och grädden.
- Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.
Kan förberedas
Grytan kan du förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare.
Att dricka till
Ett fylligt rött vin passar till grytan.
Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal