Höstgryta

Höstgryta på grytkött smaksatt med grädde, purjolök, senap och gelé.

4 portioner höstgryta

  • Förberedelse: 20 min
  • Tillagning: 1 tim 30 min
  • Klart på: 1 tim 50 min

Ingredienser

  • 600 gram grytkött i bitar av nöt, vilt, lamm eller fläsk
  • 2 msk smör
  • 0,5 tsk salt
  • 2 krm peppar
  • 1 gul lök
  • 2 morötter
  • 0,5 purjolök
  • 10 st trattkantareller eller annan svamp som champinjoner
  • 2 dl grädde
  • 2 tsk vetemjöl
  • 2 msk stark dijonsenap
  • 1 tsk kinesisk soja
  • 1 msk gelé ex. av röda vinbär
  • 2 krm salt
  • 1 krm svartpeppar
  • Tillbehör: 6 fasta potatisar
  • 3 morötter
  • 1 liten kålrot
  • 2 msk olivolja
  • 1 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar
  • 300 gram färska eller frysta haricots verts
  • 2 msk olivolja
  • 1 klyfta vitlök
  • 0,5 krm salt
  • 0,5 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka löken.
  2. Skala och dela moroten i grova bitar.
  3. Värm en stor stekgryta eller bryn köttet i en stekpanna och lägg över i en större gryta att koka köttet i.
  4. Bryn köttet i smör samt salta och peppra under tiden.
  5. Tillsätt löken och morotsbitarna, rör runt samt bryn någon minut till.
  6. Tillsätt vatten så att det täcker någon centimeter över köttet. Rör om och koka upp.
  7. Låt köttet koka på svag värme under lock tills det är mört ca 1 - 1,5 timmar beroende på hur segt köttet är från början. Hit kan grytan förberedas och förvaras kallt ex. över natten i kylen.
  8. Sätt ugnen på 225 grader för att rosta rotfrukterna.
  9. Förbered och skala potatis, morötter och kålrot.
  10. Skär potatisen i klyftor, kålroten i stavar samt dela morötter på tvären och sedan i stavar.
  11. Lägg i en stekpanna som tål ugn eller ugnsform. Blanda med olivolja, salt och peppar. Ugnsbaka rotfrukterna i ca 25 minuter tills de fått fin färg och är genomstekta. Akta så de inte bränns.
  12. Dags att smaka upp grytan till servering: rör ut mjölet i någon dl grädde och tillsätt det i grytan och rör om.
  13. Tillsätt resten av grädden och koka upp.
  14. Rensa och strimla purjolöken och tillsätt den.
  15. Rensa och dela svampen samt tillsätt den.
  16. Smaka av grytan med dijonsenap, soja, gelé, salt och svartpeppar.
  17. Låt höstgrytan stå och puttra minst fem minuter på svag värme.
  18. Haricots vertsen (bönorna) kokar du i saltat vatten i ca fem minuter tills de är mjuka.
  19. Häll av vattnet och pressa i en klyfta vitlök i kastrullen samt tillsätt olivolja, salt och peppar och fräs runt några minuter.
  20. Servera höstgrytan med de rostade rotfrukterna samt haricots verts samt ev. gelé till.

Serveringsförslag

Val av grytkött

Grytköttet kan vara av nötkött, fläsk, lamm, älg, rådjur, hjortkött, ren eller annat viltkött.

Varianter

  • Färsk eller torkad dragon är också gott i med dijonsenap och grädden.
  • Till viltkött kan ex. smaksätta med några krossade enbär samt mesost.

Kan förberedas

Grytan kan du förbereda och sedan förvara kallt i kylen. Då blir också köttsmaken godare.

Att dricka till

Ett fylligt rött vin passar till grytan.

Höstgrytan serverad med tillbehör på tallrik.
Jag hade vitlöksfrästa gröna bönor och rostade rotfrukter till min gryta. Men många andra tillbehör som pressad potatis, mos, råris, Hasselback eller tagliatelle passar.

E-mail
Medel: 4 (117 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 498 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-05-11

Tillbehör och liknande: