Hjortgryta

Gryta med viltkött som hjortstek. Gott med mustigt rött vin och rostade rotfrukter. Grytan blir också god med annat viltkött.

6 portioner hjortgryta

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 2 tim
  • Klart på: 2 tim 30 min

Ingredienser

  • 1 kg hjortstek i kuber
  • 1 gul lök
  • 3 klyftor vitlök
  • 0,5 dl olivolja eller smör
  • 1 dl tomatpuré
  • 0,5 liter rödvin
  • 1 liter vatten
  • 1 msk torkad timjan eller några kvistar färsk
  • 2 msk socker
  • salt och vitpeppar
  • Rostade grönsaker: 12 medelstora potatisar
  • 4 späda morötter
  • 1 gul lök
  • 1 kålrot
  • 3 paprikor, en av varje färg
  • 0,5 dl olivolja
  • 12 krm salt
  • 1 krm vitpeppar

Tillagning

  1. Skala och hacka lök och vitlök grovt. Fräs i olivoljan eller smöret.
  2. Tillsätt köttet. Stek i tio minuter. Rör om då och då.
  3. Tillsätt tomatpurén och fortsätt stek i några minuter.
  4. Tillsätt rödvinet, socker och timjan.
  5. Smaka av med salt och vitpeppar. Låt koka in. Spä sedan med vatten allt eftersom grytan kokar ner.
  6. Koka hjortgrytan i ca 2 timmar. Smaka på köttet om det är mört då är grytan klar att servera. Hjortgrytan blir ännu godare om den får stå i kylen över natten.
  7. Rostade grönsaker: Skrubba potatis och morötter. Dela dem i bitar.
  8. Skala löken och klyfta den.
  9. Skala kålroten och dela den i kuber.
  10. Skölj paprikorna och dela dem i bitar.
  11. Lägg grönsakerna i en ugnsfast form och blanda med olja.
  12. Rosta grönsakerna i ugnen på 200 grader i 45 minuter. Rör om då och då.
  13. Smaka av med salt och vitpeppar när du tagit ut dem. Testa också om potatisen är klar.
E-mail
Medel: 4.3 (12 röster)

Picknickens dag 22 maj

Låt oss göra picknickensdag till en riktig helgdag! Vägra jobb och ut i det fria med en macka, kakor och kaffe ;)

Läs mer

Smörgåstårta åt alla konfirmander

En stor smörgås klädd för fest - smörgåstårtan - är en klassiker som nästan alltid gör succé. På festen, buffén eller kafferepet. Kan förberedas i god tid och pyntas med allt från lyxiga delikatesser till billigare råvaror.  

Läs mer

Dax för rabarber

Nu kommer den första späda, mjälla och goda rabarbern upp. Sen bara fortsätter den att växa så det knakar - här har du tips vad du kan göra med vår fina rabarber. Allt från enkla pajer, marmelader och saft till chutney och smält rabarber över pavlovatårta. 

Läs mer

Festliga drycker för många smaker

Här är lite tips på vad du kan bjuda att dricka till fest och buffé. Lite tips på fördrinkar, bål, mousserande vin, öl och annat läskande till många gäster och flera smaker. 

Läs mer