Hallonpaj
Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.
Hemgjord vaniljsås och vaniljglass kan man också laga till pajen. Kan även garneras med mer färska hallon vid servering om du har obegränsad tillgång till hallonbuskar.
Tillagning
- Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
- Smörj en rund pajform på ca 24 cm i diameter med någon matsked smör.
- Täck botten med hallon och strö över lite socker. Pudra eventuellt över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med.
- Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt. Blanda till en grynig massa.
- Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
- Grädda hallonpajen i cirka 20 - 25 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
- Ta ut och låt svalna något. Servera pajen med valfritt tillbehör vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
- Kan även garneras med mer färska hallon om man har det.
Med frysta hallon
Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare och inte så rinnig.
Du behöver:
- Hallon - du kan ta färska eller frysta hallon. Färska hallon är rätt dyrt om du inte kan plocka egna hallon eller går på självplock.
- En pajform förslagsvis på 24 cm diameter. Du kan också ta en större form ex 28 cm - då blir den lite tunnare, tillagningen i ugnen blir några minuter kortare men pajen blir lika god såklart.
Varianter:
- Om du vill kan du ersätta hälften av mjölet mot havregryn.
- Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
- Vegan hallonpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
- Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.
Uppskattat näringsvärde per portion: 363 kcal