Hallonpaj

Hallonpaj är gott och enkelt att göra. Smulpaj med hallon kan serveras med vaniljglass, vaniljsås, vispad grädde med socker och kanel eller en sorbet som ex. blåbärssorbet, mango- eller citronsorbet.

Hemgjord vaniljsås och vaniljglass kan man också laga till pajen. Kan även garneras med mer färska hallon vid servering om du har obegränsad tillgång till hallonbuskar.

Med frysta hallon

Använder du frysta hallon eller om de tinade hallonen är blöta efter frysen så kan du strö över en eller två tsk potatismjöl eller maizena innan du täcker bären med smuldeg. Då blir hallonpajen fastare och inte så rinnig.

Du behöver:

  • Hallon - du kan ta färska eller frysta hallon. Färska hallon är rätt dyrt om du inte kan plocka egna hallon eller går på självplock.
  • En pajform förslagsvis på 24 cm diameter - men du kan också ta en större form ex 28 cm och öka receptet till 700 gram färska eller 500 gram frysta hallon, 125 gram smör, 4 dl vetemjöl, 3 msk socker och 1,5 krm salt till sex portioner. Eller ta portionsformar.

Varianter:

  • Om du vill kan du ersätta hälften av mjölet mot havregryn.
  • Servera med vaniljyoghurt eller grekisk matyoghurt smaksatt med lite socker och vaniljsocker.
  • Vegan hallonpaj kan du laga med mjölkfritt margarin istället för smör samt servera med ex Oatly vaniljsås, sojaglass eller soyghurt.
  • Glutenfri paj kan du baka med mandelmjöl istället för vetemjöl.

4 portioner hallonpaj, 24 cm diameter pajform

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 25 min
  • Klart på: 30 min

Ingredienser

  • 400 gram frysta hallon eller 500 gram färska hallon
  • 1,5 tsk potatismjöl (om du använder frysta hallon)
  • 1,5 msk socker
  • 1 msk smör till formen
  • Smuldeg: 100 gram smör
  • 2 msk socker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 krm salt

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader vanlig ugn.
  2. Smörj en rund pajform på ca 24 cm i diameter med någon matsked smör.
  3. Täck botten med hallon och strö över lite socker. Pudra eventuellt över lite potatismjöl eller maizena om du har mycket saft från hallonen med.
  4. Blanda tärnat smör med socker, vetemjöl och salt. Blanda till en grynig massa.
  5. Sprid ut smuldegen i ett jämnt lager över hallonen.
  6. Grädda hallonpajen i cirka 20 - 25 minuter eller tills hallonpajen fått fin färg.
  7. Ta ut och låt svalna något. Servera pajen med valfritt tillbehör vaniljglass, vaniljsås eller vaniljvisp.
  8. Kan även garneras med mer färska hallon om man har det.
E-mail
Medel: 3.5 (10 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-05

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är kock sedan 25 år samt matskribent och fotograf. Receptfavoriter skapade jag 2003 och sedan dess har jag provlagat, skrivet och fotograferat tusentals recept. Jag är utbildad kock med Fil.kand i Måltidsvetenskap från Restauranghögskolan i Grythyttan samt ett WSET-diplom i vin och drycker med mera.

Smörgåstårtans dag

Fira smörgåstårtans dag den 13 november. Bjud på en krämig bit smörgåstårta som vardagslyx eller till helgen. Ett alternativ är en lyxig landgång som är lite enklare att laga till.

Läs mer

Recept

Laga en värmande höstgryta.

Låt en gryta puttra på spisen till middagen. Här hittar du alla mina grytor med kött, högrev, vilt, grönsaker, vegetariska, med lamm med mera - massor med förslag.

Läs mer