Smulbotten till cheesecake
Ett grundrecept på cheesecakebotten, smulbotten eller kakbotten av smör och Digestivekex.
Tillagning
- Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
- Krossa och smula sönder kexen i en skål eller påse för hand eller mixa i en matberedare till grova smulor.
- Smält under tiden smör i en skål i mikron eller i en kastrull.
- Blanda krossade Digestivekex och smör till en smulig blandning.
- Tryck ut i ett jämnt lager i botten på önskad form. Om du vill kan du klippa till ett bakplåtspapper och ha i botten.
- Baka bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
- Ta ut och låt svalna helt om du ska fylla med fyllning som ska stelna i kyl eller frysas. Ska du laga en bakad cheesecake i ugnen så behöver bottnen ej svalna.
- Kan förberedas i god tid men helst samma dag och förvaras i rumstemperatur.
Användning
- Cheesecakebotten eller Digestivebotten passar till såväl klassisk cheesecake samt varianter som fryst, kyld "no-bake" eller bakad cheesecake.
- Kolla in alla mina recept på cheesecakes här.
Val av form
Receptet räcker till en rund kakform eller springform ca 24-26 cm diameter. Du kan även använda en avlång brödform eller portionsformar.
Varianter
- Istället för mjukt smör kan du baka bottnen med brynt smör. Då får den extra nötig och god smak.
- Byt Digestivekex mot andra kex som chokladkakor, Oreos, pepparkakor, havrekakor eller andra småkakor.
- Smulbotten med nötter får du om du tillsätter en dl hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter till smulbottensmixen.
- Har du ej möjlighet att baka bottnen så går det att enbart trycka ut smulorna i botten - det blir rätt gott ändå.
Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal