Smulbotten till cheesecake

Ett grundrecept på cheesecakebotten, smulbotten eller kakbotten av smör och Digestivekex.

1 botten till en cheesecake

  • Förberedelse: 5 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 15 min

Ingredienser

  • 200 gram Digestivekex (ett halvt 400 grams paket)
  • 75 gram smör eller margarin

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  2. Krossa och smula sönder kexen i en skål eller påse för hand eller mixa i en matberedare till grova smulor.
  3. Smält under tiden smör i en skål i mikron eller i en kastrull.
  4. Blanda krossade Digestivekex och smör till en smulig blandning.
  5. Tryck ut i ett jämnt lager i botten på önskad form. Om du vill kan du klippa till ett bakplåtspapper och ha i botten.
  6. Baka bottnen i mitten av ugnen i ca 10 minuter.
  7. Ta ut och låt svalna helt om du ska fylla med fyllning som ska stelna i kyl eller frysas. Ska du laga en bakad cheesecake i ugnen så behöver bottnen ej svalna.
  8. Kan förberedas i god tid men helst samma dag och förvaras i rumstemperatur.
Tryck ut smulbottnen i ett jämnt lager i den form du önskar förslagsvis i en rund springform med löstagbara kanter.
Tryck ut smulbottnen i ett jämnt lager i den form du önskar förslagsvis i en rund springform med löstagbara kanter.
Krossade Digestivekex till grova smulor och smält smör.
Krossade Digestivekex till grova smulor och smält smör.
Kexen och smöret blandas till en smulig deg till bottnen.
Kexen och smöret blandas till en smulig deg till bottnen.
Den gräddade cheesecakebottnen av Digestivekex och smör.
Den gräddade cheesecakebottnen av Digestivekex och smör.
Låt bottnen svalna helt innan du fyller den med cheesecakefyllningen om du ska göra en fryst eller kall cheesecake.
Låt bottnen svalna helt innan du fyller den med cheesecakefyllningen om du ska göra en fryst eller kall cheesecake.
Bottnen använd till en fryst cheesecake.
Bottnen använd till en fryst cheesecake.

Användning

Val av form

Receptet räcker till en rund kakform eller springform ca 24-26 cm diameter. Du kan även använda en avlång brödform eller portionsformar.

Varianter

  • Istället för mjukt smör kan du baka bottnen med brynt smör. Då får den extra nötig och god smak.
  • Byt Digestivekex mot andra kex som chokladkakor, Oreos, pepparkakor, havrekakor eller andra småkakor.
  • Smulbotten med nötter får du om du tillsätter en dl hackade nötter som hasselnötter, mandlar eller valnötter till smulbottensmixen.
  • Har du ej möjlighet att baka bottnen så går det att enbart trycka ut smulorna i botten - det blir rätt gott ändå.

Ett grundrecept på cheesecakebotten som kan användas till alla slags cheesecake - fryst, kyld eller bakad. Ovan fryst cheesecake med lime.
Ett grundrecept på cheesecakebotten som kan användas till alla slags cheesecake - fryst, kyld eller bakad. Ovan fryst cheesecake med lime.

E-mail
Medel: 3.6 (30 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 178 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-30