Mandelflarn eller toscaflarn

Baka flarn med mandel, mjöl, smör, glykos och lite grädde. Mandelflarnen blir goda, knäckiga och spröda. Kallas även toscaflarn.

ca 55 flarn

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 7 min
  • Klart på: 37 min

Ingredienser

  • 100 gram sötmandel
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 2 msk grädde
  • 100 gram glykossirap

Tillagning

  1. Koka upp mandlarna i lite vatten i en kastrull tills skinnet börjar släppa. Häll av och lägg mandlarna i en dubbelvikt handduk och rubba av skalen. Plocka för hand bort alla skal. Mal helst mandeln i en mandelkvarn. Flaga eller mixa mandeln i matberedare går också.
  2. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och rör hela tiden medan smeten kokar upp.
  3. Rör i mandeln och låt koka upp igen.
  4. Sätt åt sidan och låt svalna i kylen.
  5. Sätt ugnen på 175 grader vanlig ugn.
  6. Förbered några plåtar med smörpapper eller bakplåtspapper. Se till att pappret är slätt och ligger plant på plåtarna.
  7. Baka gärna en provkaka först för att se så smeten är lagom tjock - det kan variera något beroende på vetemjölet . Klicka ut en tsk av smeten och tryck ut den lite med en gaffel på en bit bakplåtspapper. Om den flyter ut för mycket får du ta i förslagsvis 1/2 msk mer mjöl. Flyter de inte ut får du ta i förslagsvis 1/2 msk grädde.
  8. Klicka ut en tsk smet med några cm mellanrum då de flyter ut till stora flarn när de gräddas. 3x3 rader och 9 stycken på varje plåt är lagom.
  9. Bred ut och platta till dem något med en gaffel doppad i vatten.
  10. Grädda flarnen dem ljusbruna i mitten av ugnen en plåt i taget ca 7 minuter och 30 sekunder. Kolla så att de inte bränns mot slutet - då går det snabbt.
  11. Låt flarnen svalna lite på plåten och lossa dem sedan med en kniv från bakplåtspappret. Vill du ha böjda flarn så gäller det att passa på när de är varma. Böj dem över ex. brödkavel eller flaska.
  12. Ta ut och låt svalna på plåten eller dra över bakplåtspappret på ett galler eller utvikt tidning.
Spröda och knapriga mandelflarn i burk och på fat
När flarnen svalnat så kan du servera dem direkt och spara de du ej använder mellan smörpapper i en kakburk med lock.
Mandelflarnsmeten på plåt innan gräddning
Klicka ut smeten och platta till den lite till rundlar med en gaffel. Se till att ha några cm mellanrum då de flyter ut vid bakningen.

Serveringsförslag

  • Kan serveras som de är som kakor, till garnering av desserter, glass och sorbet eller böjas.
  • Vidare passar de till att garnera och ha till desserter, tårtor, glass och bakverk.

Kan förberedas

Knaprigast och sprödast är de nybakade när de svalnat. Sedan håller de sig spröda något dygn. Förvara mellan smörpapper eller bakplåtspapper i burk med lock. De kan förvaras upp till några veckor även om de blir lite segare i konsistensen så är de såklart goda ändå. Flarnen kan även frysas.

Du behöver

Se till att ha släta bakplåtspapper som ej är vikta eller skrynkliga. Man kan också baka på en proffsig silpat - bakduk i silikon.

Det blir 6 plåtar med 9 flarn vardera. Du kan halvera satsen till ca 27 flarn och 3 plåtar.

Varianter

  • Mandelflarnen kan även doppas eller penslas med smält tempererad choklad på ena sidan (lägg på smörpapper att stelna).
  • Flarnen kan också läggas samman två och två med smörkräm, chokladsmörkräm, mockagrädde eller smält choklad.
  • Vill du böja till flarnen så går det bra då de innehåller glykossirapen som gör de extra elastiska. Böj när de svalnat lite så du kan ta i dem försiktigt och forma dem när de ännu är varma runt något som är runt - förslagsvis ett trähandtag, folierulle, litet smalt glas eller kavel.
  • En variant är att baka knäckflarn, mandelkorgar eller havreflarn utan mandel med mer havregryn.
E-mail
Medel: 4.2 (18 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 78 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-08-25