Mandelflarn eller toscaflarn

Baka flarn med mandel, mjöl, smör och lite grädde. Mandelflarnen blir goda, knäckiga och spröda. Kallas även toscaflarn och kan serveras som de är som kakor eller böjas.

Vidare passar de till att garnera och ha till desserter, tårtor, glass och bakverk.

Mandelflarnen kan även doppas eller penslas med smält tempererad choklad på ena sidan (lägg på smörpapper att stelna).

Böjer du inte flarnen kan de också läggas samman två och två med smörkräm, chokladsmörkräm, mockagrädde eller smält choklad. De kan också rullas och fyllas samt doppas i choklad.

Man kan också kavla - bre ut - smeten i en stor rundel eller rektangel och sedan bryta i rustika bitar när kakdegen svalnat.

ca 44 flarn

  • Förberedelse: 15 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 25 min

Ingredienser

  • 100 gram sötmandel
  • 100 gram strösocker
  • 100 gram smör
  • 1 msk vetemjöl
  • 2 msk mjölk och grädde

Tillagning

  1. Koka upp mandlarna i lite vatten i en kastrull tills skinnet börjar släppa. Häll av och lägg mandlarna i en dubbelvikt handduk och rubba av skalen. Plocka för hand bort alla skal. Mal, flaga eller mixa mandeln (matberedare går bra).
  2. Sätt ugnen på 170 grader.
  3. Blanda alla ingredienser utom mandeln i en kastrull och rör hela tiden medan smeten kokar upp.
  4. Rör i mandeln och låt koka upp igen.
  5. Sätt åt sidan och låt svalna.
  6. Förbered några plåtar med smörpapper eller bakplåtspapper.
  7. Klicka ut flarnsmeten (en tsk flarnsmet per klick) med flera cm mellanrum då de flyter ut till stora flarn när de gräddas. Ca 6 stycken på varje plåt är lagom.
  8. Bred ut dem något med en gaffel doppad i vatten.
  9. Grädda flarnen dem ljusbruna i mellan 7-10 minuter. Kolla så att de inte bränns.
  10. Låt flarnen svalna lite på plåten och lossa dem sedan med en kniv från bakplåtspappret. Vill du ha böjda flarn så gäller det att passa på när de är varma. Böj dem över ex. brödkavel eller flaska.
E-mail
Medel: 4 (1 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-07-26

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt kulinarisk kock och måltidskreatör från Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.

Julgodis i klassiska och nya varianter

Julgodis för maximal julstämning. Här hittar du recept på julgodis som ischoklad, knäck, rischoklad, mandelbräck, jultryffel och mozartkulor; julstubbe, chokladdoppade marshmallows, chokladbräck och mintkyssar.

Läs mer

Pepparkladdkaka

En riktigt lyckad smak-kombo av kladdkaka med choklad och pepparkakskryddor. Gott med en klick grädde eller kula glass till fika, advent, lucia, julbord eller dessert.

Läs mer

Recept

Pepparbiscottis

En variant på pepparkakor med lite Italiensk inspiration från mandelskorpor kryddade med pepparkakskryddor.

Läs mer

Recept

Smaksätt din egen snaps

Sätt smak på din egen snaps. Här hittar du tips, fakta och recept på olika snapsar - från snabba smaksättningar som citronsnaps till de som tar lite längre tid som flädersnaps (ovan) och hemgjord besk med malört.

Läs mer