Gyoza med svamp och kål

Gyoza fyllda med svamp och kål serverade med dippsås. Japanska fyllda deg- eller pastaknyten, dumplings eller raviolis.

Gyozadeg kan man köpa färdig i små rundlar. På dessa lägger man en klick fyllning på och viker ihop samt ställer upp så de får en platt botten och håller sig stående.

Här steks och ångkokas gyozan under lock i en stekpanna.

Dessa Gyoza lagade jag på en kurs hos Meyers madhus i Köpenhamn med temat Japansk mat med Kondo Sasaki.

4 portioner, 20 dumplings, 5 vardera

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 30 min
  • Klart på: 1 tim

Ingredienser

  • 150 gram shiitake svamp
  • 100 gram vitkål
  • 100 gram kinakål
  • 2 salladslökar
  • 15 gram ingefära
  • 1 klyfta vitlök
  • 1 tsk sesamolja
  • 1 msk ljus japansk soja
  • 1 tsk salt
  • 20 degblad, Gyozadeg (fryst och färdig)
  • 1 msk neutral olja
  • 1 dl vatten
  • DIPPSÅS: 1 dl ljus japansk soja
  • 3 msk risvinäger
  • 10 droppar Rayu, japansk chili- och sesamolja

Tillagning

  1. Rensa svampen. Dela den i grova bitar. Stek svampen så den får lite färg i någon tsk matolja i ca 10 minuter. Ställ åt sidan att svalna.
  2. Koka bitar av vitkål och salladskål i 5 minuter i saltat vatten. Skölj kallt och krama ur vätskan. Hacka fint och lägg i en bunke.
  3. Skölj salladslök och finhacka den. Lägg i bunken.
  4. Skala och finhacka vitlök. Lägg med i bunken.
  5. Skala och riv ingefära fint. Lägg i bunken.
  6. Tillsätt sesamolja, soja och salt.
  7. Finhacka svampen och blanda runt med resten av fyllningen i bunken.
  8. Blanda dippsåsen av soja, risvinäger och rayu sesam- och chiliolja. Fördela i fyra små skålar.
  9. Förbered en liten skål med vatten att doppa finger i.
  10. Lägg ut en rundel gyozadeg på en torr skärbräda och lägg ca 1 msk fyllning på nedre halvan.
  11. Ta lite vatten på fingret och stryk vatten längs kanten på den övre halvan.
  12. Vik över den övre halvan över fyllningen. Gör tre veck i den övre deghalvan och tryck fast i den undre halvan så degen klibbar ihop. Om du ej får till vecken så gör det ej så mycket. Det räcker att enbart knipa ihop kanten så det är tätt.
  13. Ställ knytet upp och knip ihop längskanten med fingrarna så att knytet är tätt samt tryck till det så det står upp stadigt med en platt botten.
  14. Fortsätt vika och göra knyten och placera på en tallrik efter hand.
  15. Värm en stor eller två små non-stick stekpannor. Gärna med lock eller förbered folie att lägga över. Tillsätt lite olja.
  16. Placera ut knytena och stek dem på lite över medelvärme tills de har fått ljus brun färg undertill. Räkna 2-3 minuter.
  17. Häll på 1 dl vatten och sätt ett lock över så gyozan blir ångkokt. Låt gå några minuter och ta sedan av locket och stek några minuter ytterligare tills vattnet dunsta bort helt.
  18. Lägg upp på fat, tallrik eller assietter och servera med dippsåsen vid sidan.
Stekt svamp och kokt kål finhackas och blandas med finriven ingefära och vitlök.
Stekt svamp och kokt kål finhackas och blandas med finriven ingefära och vitlök.
Fyllningen till gyozan med finhackad shiitake, vitkål, salladskål, ingefära, vitlök
Fyllningen till gyozan med finhackad shiitake, vitkål, salladskål, ingefära, vitlök, soja och salt.
Gyozan viks med tre veck och ställs sedan upp med tillplattad botten.
Gyozan viks med tre veck och ställs sedan upp med tillplattad botten.
Gyoza-knytena kan förberedas i god tid och förvaras i kylen eller frysas in.
Gyoza-knytena kan förberedas i god tid och förvaras i kylen eller frysas in.
Gyozan steks i lite olja några minuter så den får färg.
Gyozan steks i lite olja några minuter så den får färg.
Gyozan ångas klart med vatten under lock. Överkurs är att blanda vattnet med maizena och packa knytena tätt så får klibbar de ihop till servering.
Gyozan ångas klart med vatten under lock. Överkurs är att blanda vattnet med maizena och packa knytena tätt så får klibbar de ihop till servering.
Dippsåsen blandas av ljus japansk soja, risvinäger och en lite hel smakrik sesam- och chiliolja som kallas Rayu.
Dippsåsen blandas av ljus japansk soja, risvinäger och en lite hel smakrik sesam- och chiliolja som kallas Rayu.
Gyozan serverade med dippsås.
Gyozan serverade varma med dippsås.

Serveringsförslag

  • Servera som förrätt, snack, sidorätt eller smårätt med dippsås.
  • Gyoza kan även serveras i soppor och ramen.
  • Ett förslag är med ris och andra rätter som miso, tempura, kabocha kokt hokkaidopumpa, Lever Nira, grönsakspannkaka Okonomiyaki, marinerad spenat oshitashi samt bläckfisk Yaki Ika.

Varianter

  • Shiitake kan bytas mot annan matsvamp som skogschampinjon.
  • Byt svamp mot 250 gram fläskfärs för gyoza med kött.
  • Rayu är sesamolja med chili som finns att köpa som färdig sås. Kan ersättas med sesamolja.
  • Istället för att stekas och ångas kan gyozan ångas i bambukorg eller friteras.
  • Liknande varianter är kinesiska dumplings eller wontons med biff, fläskfärs eller räkor.

Tips

  • Rayu, gyozadeg, japansk risvinäger och soja kan du köpa i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.
  • Vill du ha gyoza som är sitter ihop till servering och är extra knapriga så kan du placera gyoza knytena tätt i pannan när du steker dem. Blanda 1 dl vatten med 2 msk maizena och häll på samt sätt över lock. Stek tills vätskan kokat bort och botten är knaprig och sitter ihop.

Gyoza är små fylld degknyten som både steks så de får knaprig yta samt sedan ångas under lock i samma panna så de lagas klart. Servera varma med dippsås.
Gyoza är små fylld degknyten som både steks så de får knaprig yta samt sedan ångas under lock i samma panna så de lagas klart. Servera varma med dippsås.

E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 358 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2023-01-20