Misosoppa

Introduktion och förberedelse

Miso är en värmande japansk soppa gjord med Dashi fiskbuljong, miso sojabönspasta, tofu samt tång eller alger.

Miso finns med olika varianter och smaksättning - detta är min variant där jag utgått från ett recept från Kondo Sasaki.

Serveringsförslag

Miso passar när som och i Japan serveras Misojiru till nästan alla måltider - frukost, lunch och middag.

Framförhållning

  • Jag gjorde soppan med egen japansk fiskbuljong Dashi en dag innan soppan.
  • Lägg även en bit kombu tång i blöt dagen innan till soppan.

Annan buljong

  • Istället för att koka egen Dashi fiskbuljong kan du göra en snabbvariant med 1/2 liter kokande vatten och röra i 6 gram Hon dashi-pulver.
  • Det blir även gott med vanlig fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong.
  • Använder du buljongtärning så tycker jag ekologisk grönsaksbuljong från Kung Markatta är bra. Ta då även i 6 gram Hondashi-pulver till 1/2 liter buljong.

Varianter

  • Du kan ha valfri tofu i - jag hade natureller tofu samt friterad tofu.
  • Friterad tofu som aburaage passar också.
  • Istället för Wakame passar även Arame alger.
  • Ett alternativ är att ha i mer grönsaker i misosoppan. Koka med dem några minuter tills de är lagom mjuka. Ett förslag är med 1-2 slantade eller tärnade morötter samt 150 gram slantade gröna bönor - haricots verts.

Andra grönsaker som passar är bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, gröna sojabönor, kålrot, rotselleri, blomkål, grönkål, vitkål, broccoli, ärtor, majs osv.

Med nudlar

Koka japanska soba eller ramen nudlar och lägg i botten av en soppskål samt häll på misosoppa för en miso ramen.

Inköp

Alger, tång, tofu och Hon dashi med mera kan du hitta i välsorterade asiatiska butiker eller på nätet ex. hos Kato japansk mat.

Misosoppa med mycket fyllning av tofu, friterade tofu, wakame alger samt salladslök.
Misosoppa med mycket fyllning av tofu, friterade tofu, wakame alger samt salladslök.

4 portioner misosoppa

  • Förberedelse: 1 dag
  • Tillagning: 20 min
  • Klart på: 1 dag 20 min

Ingredienser

  • 5 dl dashi fiskbuljong eller vatten och 6 gram Hon dashi pulver, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong
  • 5 cm kombu tång
  • 5 dl vatten
  • 5-10 gram Wakame tång och/eller annan tång eller alger som Arame
  • 100-200 gram tofu naturell
  • 50-100 gram friterad tofu
  • 50-100 gram misopasta
  • 1/5 purjolök eller 1 salladslök (valfritt)

Tillagning

  1. Förbered och gör egen Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong. Gärna någon dag innan. En snabbvariant på Dashi kan du göra med 0,5 liter kokande vatten och rör i 6 gram Hondashi-pulver.
  2. Klipp 5 cm kombu tång och lägg i en burk med vatten och ställ i kylen över natten. Ta sedan upp tången.
  3. Koka upp Dashi, grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong samt vattnet från kombu-tången.
  4. Tillsätt tång eller alger samt tofu i tärningar, friterad tofu i strimlor och koka upp.
  5. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök (valfritt).
  6. Tillsätt misopasta, rör om och värm upp. Överkurs är att trycka mison genom en sil och ner i soppan - det är mest bra om mison har grova bitar i sig.
  7. Strö över purjolök eller salladslök om du önskar.
  8. Servera misosoppan varm i skålar.
  9. Traditionellt så dricks soppan. Tofun äts med pinnar. Det går bra med sked också.
E-mail
Medel: 3.6 (25 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-05-05

Tillbehör och liknande recept: