Misosoppa

Introduktion och förberedelse

Min enkla variant på misosoppa.

En mycket god och värmande soppa gjord med buljong och smak av sjögräs och dashi, misopasta (mosade sojabönor), tofu i tärningar och salladslök.

Miso är en japansk soppa som är mycket vanlig i Japan och finns med olika varianter och smaksättning av buljongen.

Ingredienser finns i välsorterade butiker.

Val av buljong

Riktig god blir misosoppan om du kokar egen buljong som förslagsvis fiskbuljong, grönsaksbuljong eller kycklingbuljong.

Använder du buljongtärning så tycker jag ekologisk grönsaksbuljong eller flytande fiskbuljong blir helt ok. Lös upp i en tärning i en liter hett vatten i en kastrull och koka soppan på buljongen.

Vidare smaksatte jag med ca 10 cm japanskt sjögräs Kombu; pulver som kallas dashi samt alger som Wakame.

En alg som heter Arame kan man också ha i.

Snabbvariant

Jag brukar göra en lite fusk variant på soppan till vardags. Blanda hett vatten med misopasta och lite dashipulver samt smula i lite alger. Rör om.

Toppa ev. med tärnad tofu och strimlad salladslök. Istället för dyra wakame alger kan du riva i alger från rostade algblad (billigare) som används till sushirullar.

Mer grönsaker

Det är gott att ha i mer grönsaker i misosoppan. Koka med dem några minuter tills de är lagom mjuka.

  • Ett förslag är med 1-2 slantade eller tärnade morötter samt 150 gram slantade gröna bönor - haricots verts.
  • Andra grönsaker som passar är bambuskott, spenat, palsternacka, groddar, gröna sojabönor, kålrot, rotselleri, blomkål, grönkål, vitkål, broccoli, ärtor, majs osv.

Med nudlar

Tillsätt och koka med japanska nudlar efter tycke.

Hemgjord misosoppa med tofu i skål
Hemgjord misosoppa med tärnad tofu, strimlad purjolök och arame-alger. Salladslök och wakame är också gott i.

4 portioner misosoppa

  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 20 min

Ingredienser

  • 1 liter vatten eller grönsaks- fisk- eller kycklingbuljong. Hemgjord buljong eller tillsätt en tärning grönsaksbuljong.
  • 10 cm kombu sjögräs
  • 1 tsk Dashi-buljongpulver
  • 5 msk Misopasta
  • 5 msk Wakame alger och/eller andra alger som Arame
  • 200 gram tofu naturell
  • 1/4 purjolök eller 1-2 salladslökar
  • 3 msk ljus japansk sojasås (valfritt)

Tillagning

  1. Lägg konbu-algen i vatten i en kastrull. Koka upp och låt sjuda i 10 minuter. Plocka upp konbu-algen och spara ev. till annat eller släng. Istället för vatten kan du använda hemgjord buljong eller en buljongtärning av grönsak eller kyckling.
  2. Blanda i dashipulver, misopasta och alger i soppan. Låt sjuda minst 5 minuter.
  3. Skär under tiden tofun i tärningar. Tillsätt i soppan och låt bli varma.
  4. Skölj, rensa och finstrimla purjolök eller salladslök. Strö över soppan.
  5. Smaka av soppan med ljus soja (som ger sälta).
  6. Servera misosoppan varm i skålar.
  7. Traditionellt så dricks soppan. Tofun mm. äts med pinnar fast det går ju bra med sked också.
E-mail
Medel: 4.3 (8 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 42 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2019-10-15

Författare:

Jag är matskribent samt kock med en fil. kand i Måltidsvetenskap från restauranghögskolan i Grythyttan. På denna sida delar jag med mig av tusentals olika recept för alla smaker - noviser som hemmakockar. Alla recept har jag provlagat, skrivit och fotat så att du ska kunna laga dem med bästa resultat hemma. Läs mer om mig.