Makirullar med svamp, ägg och Srirachamajo

Makirullar med svamp, ägg och Srirachamajo. Sushi Maki är skivade bitar av en rulle med ris i sjögräs. Här en variant med svamp - portabello - skivad och lätt stekt med lite ljus soja, omelett av ägg som vispats upp och stekts lätt till i en tunn omelett. Vidare sesamfrön, rostad lök och en sås med majonnäs och sriracha-chilisås. 

1- 1,5  rullar räcker till en portion på ca 12-16 bitar. Serveras som vanlig sushi-maki med inlagd ingefära, ljus japansk soja och ev. mer het wasabi. Funkar även som tilltugg. 

Du hittar recept på kokt sushiris här. Fler tips på sushi har jag skrivit också. Makirullar med lax eller tofu och avokado, Temaki -strutar, Californiarolls, laxmaki och Nigirisushi är också gott.

Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten och gärna lite risvinäger i att doppa fingrarna i så klibbar riset inte så mycket samt att använda som klister till sjögräsrullarna. Och gärna ha plasthandskar. 

4 portioner Makirullar med svamp och ägg

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4-6 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 8 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 1 dl majonnäs
  • 1 msk sriracha chilisås
  • 120 gram portabellosvamp - fältchampinjon eller skogschampinjoner
  • 2 msk ljus japansk soja
  • 2 ägg
  • 1/4 gurka
  • 1/2 dl rostad lök
  • 2 msk sesamfrön, skalade vita eller svarta sesamfrön
  • 1 liten skål med vatten

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär svampen i skivor. Stek den lätt med lite soja några minuter tills den mjuknar. Sätt åt sidan att svalna.
  3. Vispa ihop äggen i en skål. Värm en panna smord med lite neutral matolja (rapsolja eller solrosolja). Häll i äggen och låt stelna på medelvärme. Kan smaksättas med lite ljus soja om man vill innan man steker omeletten. Vänd den när den stelnat. Den ska ej få så mycket färg. Stek andra sidon en halv minut. Lägg på en skärbräda och låt svalna. Skär i 1,5 cm breda strimlor.
  4. Skölj gurka och skär ut en bit lika bred som sjögräset. Skär ut 4 till 6 strimlor ca 0,5 cm breda - en till varje rulle.
  5. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
  6. Blöt handen, ta 1-2 dl ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och 5 cm nedtill.
  7. Blanda majonnäs med sriracha chilisås.
  8. Lägg strimlor av omelett och några svampar i en rad i mitten på riset. Lägg på en bit gurka. Skeda över 2-3 matskedar srirachamajonnäs.
  9. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
  10. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
  11. Låt rullen gärna vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
  12. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv. Förslagsvis i 8 eller 12 bitar. Lägg upp på tallrik.
  13. Strö över lite sesamfrön och rostad lök.
  14. Servera Makirullarna med ljus japansk soja, inlagd ingefära och wasabi.
E-mail
Medel: 5 (1 röst)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat