Nigiri sushi med lax

Introduktion och förberedelse

Gör egen Nigiri sushi - riskuddar med lax - och servera med wasabi - grön pepparrrot; Gari - inlagd ingefära och ljus japansk soja.

Här med lax som blir mycket god och prisvärd sushi men du kan även ta annan fisk - se nedan förslag.

Val av lax

Riktigt fin och smidig att laga sushi på är färska, skinnfria och benfria filéer av Salmalax eller köp en MSC-märkt lax.

Den odlade laxen behöver inte frysas. Den är behandlad mot parasiter. Risken försvinner om fisken fryses något dygn. Speciellt gravida ska endast äta lax som varit fryst.

Som förrätt

Kan också serveras som förrätt och räkna då ca 3 bitar per portion.

Du behöver

Du behöver en noggrant diskad skärbräda och en vass kniv samt en skål med vatten och vinäger.

Varianter

  • Tonfisk: färsk tonfisk är fantastiskt gott. Behöver inte frysas. Se till att köpa MSC-märkt tonfisk dock.
  • Smörfisk eller svärdfisk: gott och dyrt. Smörfisk bör frysas.
  • Crabsticks: användbara att dryga ut med. Goda i Makirullar.
  • Hälleflundra, piggvar och slätvar: dyra men goda fiskar. Bör frysas. Köp MSC-märkt.
  • Sill: billigt att dryga ut med, smakar mycket fisk och måste vara pinfärsk. Bör frysas.
  • Havsaborre: god och fast i köttet. Bör frysas.
  • Torsk: stor och färsk torsk. Bör frysas.
  • Makrill: använd väl rensade filéer. Bör frysas.

Nigiri sushi med lax och tillbehör på tallrik.
Nigiri sushi med lax serverade med Gari - inlagd ingefära; Wasabi - grön pepparrot och ljus japansk soja - som ska vara färsk.

4 portioner, 20-30 bitar Nigiri sushi med lax

  • Förberedelse: 40 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 55 min

Ingredienser

  • 350 gram laxfilé, skurna i bitar - räkna cirka 10-15 gram per riskudde
  • 250 gram okokt sushiris, ca 7 dl kokt sushiris
  • 2 msk wasabi - grön pepparrot
  • Tillbehör: 1 dl ljus japansk soja, färsk (nyinköpt)
  • 1 dl inlagd ingefära Gari

Tillagning

  1. Koka sushiris enligt paketet eller sök recept här på receptfavoriter på kokt sushiris.
  2. Skär upp laxen i sneda bitar mot fibrerna ca 15 gram styck.
  3. Doppa fingrarna i vattnet och forma en liten dolme ris, av ca en halv dl ris.
  4. Ta en bit lax med vänsterhanden och stryk en fingertopp Wasabi på fisken.
  5. Pressa ihop risdolmen med laxen på toppen (med wasabin mot riset).
  6. Lägg upp på fat eller tallrik.
  7. Servera sushin med en skål japansk soja, en liten hög inlagd ingefära samt en klick wasabi.
E-mail
Medel: 4.3 (15 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 706 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2020-02-11