Dumplings med fläsk

Dumplings eller wontons med fläsk. Hemgjorda kinesiska dumplings av egen deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök mm som serveras med dippsås som soja eller chilisås.
Receptet blir ca 100 dumplings.
Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt. De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt här Sverige.
Wontons är gott med dippsås som kinesisk soja, ostronsås, chilisås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.
Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också. Ett tips är att dubbla satsen och spara de dumplings som blir över i frysen eller kylen. Du kan också göra en stor sats wontondeg men olika fyllningar som ex. oxfärs, fläskfärs, räkor eller grönsaker.
Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis, förslag är med oxfärs istället för fläskfärs; byta ut färsen mot grönsaker som riven vitkål och morot; ta hela skalade räkor istället för fläskfärs.
Tack till Blekinge Chinese Association för recept och inspiration.

5 portioner

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • 1,25 kg vetemjöl
  • 4 dl varmt vatten
  • 500 gram fläskfärs
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl matolja, ex. solrosolja
  • 0,5 msk salt
  • 25 gram färsk ingefära
  • 1 msk grönpeppar

Tillagning

  1. Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
  2. Tillsätt kranvarmt vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att wontondegen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig.
  3. Forma degen till en rund ring med hål i mitten typ en stor munk. Dela isär den och dra loss degklumpar ca 2x2 cm stora små bollar. Mjöla under tiden deg och händer.
  4. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 5 cm i diameter. Lägg dem på hög att vänta till de ska fyllas.
  5. Gör wontonfyllningen: Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
  6. Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
  7. Tillsätt färsen.
  8. Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
  9. Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
  10. Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
  11. Fyll wontons: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka.
  12. Kokta wontons: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  13. Lägg i ca 20 wontons i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 4 minuter. Det är ungefär som att koka färsk pasta.
  14. Ta upp wontonsen med en hålslev och servera med dippsås.
  15. Friterade wontons: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
  16. Fritera wontonsen ca 10 st i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Server dem med dipssås.
  17. Ångade wontons: Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera wontonsen i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
E-mail
Medel: 5 (3 röster)

Författare:

Hej och tack för att du besöker min sajt. Jag heter Henrik är kock sedan 25 år. Jag är högskoleutbildad på Restauranghögskolan i Grythyttan och har ett Advanced Certificate i drycker. Jag är medlem i Gastronomiska akademiens vännerChaine Pro, Slowfood och Sveriges Matskribenters Förening. 

Svart Fredag i köket

Fynda köksgrejer på Black Friday rean 2017. Var är det rea, på vad och vad ska man tänka på? Mitt tips är att titta efter lite dyrare köksgrejer som du kanske tänkt köpa ett tag eller julklappar. På Black fredag reas numer det mesta - allt från knivar till köksmaskiner. Och kanske dags att slå till på en Sous Vide cirkulator för dig som längtat efter det. 

Läs mer

Saftig babka med kanel- och valnötsfyllning

Här är det enkla receptet. 

Läs mer

Sponsrat

Massor med goda recept på kyckling

Nya favoriter och goda klassiker som grillad kyckling, kycklingspett, kycklingfilé, kycklinggrytor och soppor. Vi svenskar gillar kyckling i alla former - på 20 år har vi fördubblat konsumtionen.

Läs mer

Goda ostar och gott vin

Ost, vin och annat gott att njuta i trevligt sällskap - kan det bli bättre? Här hittar du tips på ostar, tillbehör och viner till ostmyset.  

Läs mer