Dumplings eller wontons med fläsk

Dumplings eller wontons med fläsk. Gör egna kinesiska dumplings av hemgjord deg med god fyllning av fläskfärs, ingefära, vitlök och purjolök.

5 portioner, ca 100 dumplings, 20 vardera

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • DEG: 1,25 kg vetemjöl
  • 4 dl varmt vatten, ca 50 grader C
  • FYLLNING: 500 gram fläskfärs
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl matolja, ex. solrosolja
  • 0,5 msk salt
  • 25 gram färsk ingefära
  • 1 msk grönpeppar

Tillagning

  1. DEG: Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
  2. Tillsätt hett vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att degen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig. Låt stå 30 minuter.
  3. Dela upp degen i förslagsvis fem delar på mjölat bakbord. Rulla ut en del i taget till avlånga längder. Skär eller dra loss degklumpar på ca 2x2 cm. Forma till små bollar. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 6-7 cm i diameter på mjölat bakbord. Lägg dem på hög att vänta tills de ska fyllas.
  4. FYLLNING: Koka upp 1-2 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
  5. Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
  6. Tillsätt färsen.
  7. Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
  8. Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
  9. Tillsätt 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
  10. FYLL WONTONS: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka.
  11. KOKTA WONTONS: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  12. Lägg i ca 20 wontons i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 4 minuter. Det är ungefär som att koka färsk pasta.
  13. Ta upp wontonsen med en hålslev och servera med dippsås.
  14. FRITERADE WONTONS: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
  15. Fritera wontonsen ca 10 st i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Servera dem med dipssås.
  16. ÅNGADE WONTONS: Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera wontonsen i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
Deg till dumplings eller wontons.
Deg till dumplings eller wontons.
Degen rullas och dras ut till längder.
Degen rullas och dras ut till längder.
Längderna med deg delas sedan i små klumpar.
Längderna med deg delas sedan i små klumpar.
Kavla ut en bit deg i taget på mjölat bakbord.
Kavla ut en bit deg i taget på mjölat bakbord.
Kavla ut till rundlar på ca 6-7 cm diameter.
Kavla ut till rundlar på ca 6-7 cm diameter.
Fyllningen blandad i en skål.
Fyllningen blandad i en skål.
Lägg en msk fyllning i varje rundel deg och vik upp kanter samt kläm till längs kanten så det blir tätt.
Lägg en msk fyllning i varje rundel deg och vik upp kanter samt kläm till längs kanten så det blir tätt.
Dumplings reda att ångkokas, friteras, kokas eller stekas. De kan även förvaras i kylen eller frysas in om du vill tillaga dem senare.
Dumplings reda att ångkokas, friteras, kokas eller stekas. De kan även förvaras i kylen eller frysas in om du vill tillaga dem senare.
Du kan överlappa och vika kanter över varandra om du vill ha lite snyggare dumplings.
Du kan överlappa och vika kanter över varandra om du vill ha lite snyggare dumplings.

Serveringsförslag

  • Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt.
  • De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt.
  • Servera med asiatisk dippsås, dumplingsås, kinesisk ljus soja, ostronsås, chilisås, sötsursås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också.

Tips

  • Ett tips är att dubbla satsen och göra många dumplings på en gång. Göra gärna en stor sats wontondeg men olika fyllningar - se förslag nedan.
  • Dumplings kan frysas på en bricka och sedan läggas i fryspåsar. Tillaga sedan direkt från frysen.

Varianter

  • Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis. Förslag är med nötfärs, räkor eller som dessa goyza med kål och svamp eller andra finhackade frästa grönsaker.
  • Du kan koka, fritera eller ånga dumplingsen.
  • Ytterligare alternativ är att steka dem i en stekpanna - kolla in mitt recept på japanska goyza och stek på samma vis. I korthet så steker man dumplingsen i en stekpanna med skarven upp i lite neutral matolja tills de får färg. Sedan slår du över ca 1/2 dl vatten och sätter på ett lock. Låt steka/ånga i några minuter tills de är tillagade och ta sedan bort locket och låt all vätska ånga bort.
E-mail
Medel: 4.3 (21 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 880 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04