Dumplings eller wontons med biff

Introduktion och förberedelse

Dumplings eller wontons med biff. Gör egna kinesiska dumplings av hemgjord deg med god fyllning av nötfärs, ingefära, vitlök och purjolök.

Serveringsförslag

  • Dumplings eller wontons kan serveras som plockmat och man äter tills man är mätt.
  • De passar också att serveras som tilltugg eller förrätt.
  • Servera med asiatisk dippsås, dumplingsås, kinesisk ljus soja, ostronsås, chilisås, sötsursås eller dippsås med pressad vitlök blandat med risvinäger.

Portionsberäkning

Här har jag räknat 20 dumplings per portion men det beror på hur hungriga gästerna är också.

Tips

  • Ett tips är att dubbla satsen och göra många dumplings på en gång. Göra gärna en stor sats wontondeg men olika fyllningar - se förslag nedan.
  • Dumplings kan frysas på en bricka och sedan läggas i fryspåsar. Tillaga sedan direkt från frysen.

Varianter

  • Du kan koka, fritera, steka eller ånga dumplingsen.
  • Vill du steka dumplings kan du kolla in mitt recept på japanska goyza och steka på samma vis. I korthet så steker man dumplingsen i en stekpanna med skarven upp i lite neutral matolja tills de får färg. Sedan slår du över ca 1/2 dl vatten och sätter på ett lock. Låt steka/ånga i några minuter tills de är tillagade och ta sedan bort locket och låt all vätska ånga bort.
  • Du kan variera dumplingsfyllningen på massor av vis. Förslag är med fläskfärs, räkor eller som dessa goyza med kål och svamp eller andra finhackade frästa grönsaker.

5 portioner, ca 100 dumplings, 20 vardera

  • Förberedelse: 1 tim
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 1 tim 10 min

Ingredienser

  • DEG: 1,25 kg vetemjöl
  • 4 dl varmt vatten, ca 50 grader
  • FYLLNING: 500 gram nötfärs
  • 0,5 purjolök
  • 0,5 dl kinesisk soja
  • 0,5 dl matolja, ex. solrosolja
  • 0,5 msk salt
  • 25 gram färsk ingefära
  • 1 msk grönpeppar
  • 0,5 dl vatten

Tillagning

  1. DEG: Mät upp vetemjöl i en stor bakskål.
  2. Tillsätt hett vatten och blanda ihop till en deg. Justera mängden vatten i degen så att degen släpper från kanterna men ännu är lite klibbig. Låt stå 30 minuter.
  3. Dela upp degen i förslagsvis fem delar på mjölat bakbord. Rulla ut en del i taget till avlånga längder. Skär eller dra loss degklumpar på ca 2x2 cm. Forma till små bollar. Kavla ut varje degboll till en rundel ca 6-7 cm i diameter på mjölat bakbord. Lägg dem på hög att vänta tills de ska fyllas.
  4. FYLLNING: Koka upp 1 dl vatten i en kastrull. Tillsätt krossad grönpeppar och ställ åt sidan att dra.
  5. Skala, skölj och strimla purjolöken fint och lägg i en stor bunke.
  6. Tillsätt färsen.
  7. Skala och riv ingefäran och tillsätt den.
  8. Tillsätt soja, olja, salt samt vatten.
  9. Tillsätt och sila ned 0,5 dl grönpepparvatten och rör ihop allt till en jämn smet.
  10. FYLL DUMPLINGS: Ta en rundel wontondeg i handen och lägg på en msk fyllning, vik ihop kanterna till en halvmåne och tryck till samt överlappa gärna kanterna lite. Ställ wontonsen på en bricka.
  11. KOKTA DUMPLINGS: Koka upp 2 liter vatten i en stor kastrull.
  12. Lägg i ca 20 dumplings i taget och koka dem några minuter. De är klara när de flyter på ytan ca 4-5 minuter.
  13. Ta upp dumplings med en hålslev. Servera med dippsås.
  14. FRITERADE DUMPLINGS: Värm en liter matolja som solrosolja i en gryta med lock till 180 grader (kolla med termometer eller testa en bit wontondeg).
  15. Fritera dumplings ca 10 i taget i 2-3 minuter. Ta upp med hålslev och låt ev. rinna av på ett hushållspapper. Servera med dipssås.
  16. ÅNGADE DUMPLINGS: Du behöver helst en bambukorg med lock eller annan ångkokare. Placera dumplings med skarven upp i bambukorgen och ånga dem i ca 5 minuter. Servera med dippsås.
E-mail
Medel: 3.9 (11 röster)

Uppskattat näringsvärde per portion: 880 kcal

Publicerat: , Uppdaterat: 2022-10-04