Sushi Maki sushirullar

Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka. 1- 1,5 Makirullar räcker till en portion på ca 12-16 bitar.

Fler förslag till fyllning av Makirullar:

  • Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
  • Avocado, majonnäs samt Wasabi
  • Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
  • Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
  • Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi

Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom. Gräslök är också gott i.

Du hittar recept på kokt sushiris här. Fler tips på sushi har jag skrivit också. Temakirullar och Nigirisushi är också gott.

Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten och gärna lite risvinäger i att doppa fingrarna i så klibbar riset inte så mycket samt att använda som klister till sjögräsrullarna.

4 portioner Maki sushi

  • Förberedelse: 30 min
  • Tillagning: 10 min
  • Klart på: 40 min

Ingredienser

  • 4-6 Noriblad, torkat blad av sjögräs
  • 8 dl kokt rumsvarmt sushiris, ca 1,5 dl per rulle
  • 2 msk wasabi (pasta på grön pepparrot)
  • 120 gram färsk lax, 1 portionsstyckad bit utan skinn och ben
  • 0,5 gurka
  • 1 liten skål med vatten

Tillagning

  1. Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
  2. Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
  3. Skär gurkan i strimlor på 1x1 cm på längden. Förslagsvis lika breda som sjögräsbladet.
  4. Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
  5. Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill.
  6. Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset.
  7. Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset.
  8. Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
  9. Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
  10. Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
  11. Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
  12. Servera Makirullarna med soja, inlagd ingefära och wasabi.
E-mail
Medel: 5 (6 röster)

Publicerat: , Uppdaterat: 2018-11-20

Författare:

Jag heter Henrik Mattsson och är matskribent samt kock sedan 25 år. Jag är utbildad till kock i Marinen samt till kulinarisk kock och måltidskreatör på Restauranghögskolan. Vidare har jag ett WSET-diplom i drycker. Läs mer om mig.