Sushi Maki sushirullar
Sushi Maki är skivade bitar av en sjögräsrulle fylld med ris, fisk som lax och grönsaker som gurka.
Tillagning
- Förbered fyllningen: koka sushiris enligt paket och låt svalna. Smaksätt riset med några tsk sushivinäger och någon tsk socker samt något krm salt.
- Skär lax i strimlor på 1x1 cm.
- Skär gurkan i strimlor på 1x1 cm på längden. Förslagsvis lika breda som sjögräsbladet.
- Lägg ett blad sjögräs vågrätt med den blanka sidan nedåt på bambumattan.
- Blöt handen, ta en hand ris och sprid ut i ett jämnt lager på nästan hela bladet. Lämna 2 cm upp och nedtill.
- Kläm fast lite wasabi på bladet uppe vågrätt längs kanten av riset.
- Lägg strimlor av fisk och grönsaker i mitten på riset.
- Rulla försiktigt ihop riset nedifrån till kanten av riset och pressa med hjälp av mattan ihop till en rulle.
- Vik bort rullen och blöt toppen av noribladet längs kanten. Vik över rullen igen och rulla ihop hela rullen samt kläm till försiktigt så att rullen får fin form.
- Låt rullen vila någon minut i bambumattan så håller den ihop bättre.
- Vid servering skär du bort kanterna och skivar 1-1,5 cm tjocka bitar av rullen med en vass kniv.
- Servera Makirullarna med soja, inlagd ingefära och wasabi.
Serveringsförslag
Gott med wasabi, gari - inlagd ingefära och ljus japansk soja till.
Portionsberäkning
1- 1,5 Makirullar räcker till en portion på ca 12-16 bitar.
Fler förslag till fyllning av Makirullar:
- Lax och gurka eller avocado samt Wasabi
- Avocado, majonnäs samt Wasabi
- Crabsticks, avokado, gurka, majonnäs samt Wasabi
- Vanliga nordhavsräkor, bläckfisk, kungskrabba, hummer, havskräfta eller pilgrimsmussla samt avokado och Wasabi.
- Färskost, gurka, gräslök samt Wasabi.
- Fler ingredienser som passar i sushirullar är laxrom, löjrom eller ishavsrom.
- Gräslök är också gott i.
Tips
- Du hittar recept på kokt sushiris här.
- Fler tips på sushi har jag skrivit också.
- Temakirullar och Nigirisushi är också gott till.
Du behöver
Du behöver en bambumatta (Makisu) och en skål med vatten och gärna lite risvinäger i att doppa fingrarna i så klibbar riset inte så mycket samt att använda som klister till sjögräsrullarna.
Uppskattat näringsvärde per portion: 382 kcal